2023. október havi archívum

Bátorságpróba elemlámpával

2023. október 30. hétfő

Csepel.hu

A bátorságpróbán tizenhét állomás várta a bátrakat, akiknek a nagy része nem először vágott neki a kalandnak, mert tavaly is megrendezték a viadalt.

A szervezők a bejáratnál térképpel és magyarázattal szolgáltak jelentkezőknek, hogy mi a teendő, aztán a gyerkőcök lámpásokkal a fejükön vagy zseblámpával a kezükben indultak útra.

(tovább…)

A csepeli papírgyártás százéves

2023. október 29. vasárnap

Csepel.hu

Idén százéves a Csepeli Papírgyár, amely jelenleg Dunapack Kft. néven üzemel. Az évfordulóra emlékezve szabadtéri kiállítás nyílt a gyár történetéről a Sétáló utcában, amely november 5-éig tekinthető meg.

A kiállítás tablóin megismerhető a hazai papírgyártás története. A Pesti Magyar Kereskedelmi Bank közreműködésével Csepelen alapított papírgyár egyike lett a három, nagy vízigényű, Duna mentén alapított papírgyárnak az országban.

(tovább…)

Ingyenes burgonya és hagymaosztás Csepelen

2023. október 28. szombat

Csepel.hu

A csepeli családok és idősek támogatását szolgáló burgonya- és hagymaosztó akciót 2015 óta minden ősszel megtartja az önkormányzat.

Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila, Morovik Attila és Pákozdi József alpolgármesterek, az önkormányzat munkatársai valamint a Közösen Csepelért Polgári Egyesület szombat reggel hét órától délig hét helyszínen (Ady lakótelep, Béke tér, Sétányok, királymajori Posta, Mély utcai parkoló, Radnóti Miklós Művelődési ház és a Vízművek lakótelep) 4400 zsák krumplit és 4400 zsák hagymát osztottak ki a csepeli lakosoknak, akiknek csepeli lakcímkártyájukkal kellett igazolni jogosultságukat.

(tovább…)

Orbán Viktor: Nemzeti konzultáció indul

2023. október 27. péntek

Magyar Nemzet

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában adott interjút, ahol beszámolt a legfrissebb kormányzati döntésekről és a brüsszeli EU-csúcs fejleményeiről.

Késő éjszakáig tartottak a megbeszélések az uniós csúcson, ennek legfontosabb témája a közös költségvetés megemelése volt több mint hatvanmilliárd euróval, mások szerint százmilliárd euróval – számolt be a miniszterelnök. A többletet Ukrajna megsegítésére és a migráció kezelésére szeretné fordítani az Európai Unió. – Eltelt három év, van az EU-nak egy költségvetése, ami hétéves időtartamra szól. Most pedig azt mondják a brüsszeli pénznyelők, hogy adjunk még pénzt – fogalmazott a kormányfő.

(tovább…)

Megszolgálni a megbízatást

2023. október 27. péntek

Csepel.hu

A választók el fogják majd dönteni, hogy visszatérünk-e a 2010 előtti időszakhoz, engedik-e a csepeli közvagyon kijátszását, a Munkásotthon magánkézbe kerülését, a Kis-Dunapart többszintes épületekkel való beépítését, vagy azon az úton szeretnének tovább haladni, amit 2014 óta közösen viszünk – mondta el lapunknak Borbély Lénárd polgármester, akivel a 2019-es önkormányzati választások évfordulóján beszélgettünk az elmúlt év sikereiről, a nehézségekről és a jövőről.

(tovább…)

Vissza tud térni a Momentum a gyökereihez, a kezdetekhez akkor, amikor már leszámolt vele?

2023. október 27. péntek

Vélemény – Ábel Attila

Én nem hiszek ebben. Donáth Anna értekezésében is sok csúsztatás, sőt hazugság van, amikor a hazugság elutasításáról ír. Abban igaza van, hogy amíg Gyurcsányék részei az ellenzéknek, nehéz leváltani a Fideszt. Ezt meg az ellenzéki politikai elit cseszte el 2014-ben, amikor visszaengedték Gyurcsányt a csapatba. Tudták, hogy nem volna szabad, de odaadták a kisujjukat. Ez hozta meg az újabb három kétharmadot a Fidesznek, és Gyurcsány még fel is falta közben az MSZP-t. Nem mintha kár lenne értük, megérdemelték.

A Momentum állítólag ennek a balliberális politikai elitnek a leváltására jött létre, hogy legyen az ellenzéki oldalon alternatívája a Fidesznek. De pár év alatt ők is behúzódtak a gyurcsányi politika árnyékába. Túl kevés tehetséges ember van közöttük, túl könnyen csábultak el, ezért túl könnyűnek találtattak a választók között. Valójában ugyanis Donáthnak akkor lenne joga ilyen hangon bírálni Gyurcsányékat, ha legalább már fordított viszony lenne a Momentum és a DK támogatottságában. (tovább…)

Így változik a közlekedés mindenszentekkor

2023. október 27. péntek

Csepel.info, Index

temeto5

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleményt adott ki, miszerint október 30. és november 3. között megváltozik a járataik menetrendje. Járatsűrítéssel is készülni fognak mindenszentek napján, valamint az azt megelőző időszakban, hogy kényelmesebben lehessen megközelíteni a temetőket.

Október 30. és november 3. között munkanapokon a BKK járatai az iskolaszünet idején érvényes menetrend szerint közlekednek, de november 1-jén az ünnepnapi, illetve munkaszüneti napi menetrendet kell figyelembe venni.

(tovább…)

Ferenc pápa október 27-re böjti és imanapot hirdetett a békéért

2023. október 26. csütörtök

Magyarkurir.hu

Ferenc pápa október 18-án, szerdán az általános kihallgatás végén ismét aggodalmának adott hangot a fegyveres konfliktusok, különösen az izraeli–palesztin háború miatt. Október 27-re, péntekre böjti, ima- és bűnbánati napot hirdetett a világ békéjéért.

A Szentatya felhívásai az általános kihallgatás végén:

Gondolatban ma is Izrael és Palesztina felé fordulunk. Az áldozatok száma egyre nő, és kétségbeejtő a helyzet Gázában. Kérem, tegyünk meg mindent a humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében!

(tovább…)

Csepel is hadszíntér: kitört a nyílt háború a Momentum és a DK között

2023. október 25. szerda

Csepel.info

Sok az eszkimó, elég lesz a fóka?

Donáth Anna, a Momentum EP-listavezetője a Válasz Online-on azt írta, a Demokratikus Koalíció gátja a kormányváltásnak, mert hazudott a választóknak, nem hallgatja meg a kritikát, nem vállalja a felelősséget és nem ismeri el a hibáit, így a hazugság kultúráját képviseli. „Régóta mondjuk: a nagyobb támogatottság nagyobb felelősséget is jelent. Ezt magunkra, a legerősebb ellenzéki pártra is érvényesnek tekintjük. Ez a felelősség pedig azt is tartalmazza, hogy sok sikert kívánunk Donáth Annának és a Momentumnak a jövő évi választásokra” – reagált a DK a momentumos véleménycikkre.

Csepelen már kettészakadt a csapat: külön polgármester-jelöltje van a DK-nak és a Momentumnak. Egymásnak feszültek a pártok vezetői is, a nagy kérdés pedig az, hogy ki kit tud lenyomni Budapesten és vidéken.

(tovább…)

Fitnesznap Csepelen

2023. október 24. kedd

Csepel.hu

A részvevők többféle edzésformával ismerkedhettek meg, kipróbálhatták például a zumbát, a gymsticket, a poundot, a crossfitet, déltől pedig Béres Alexandrával tornázhattak.

A programot a Fitt Jövő Alapítvány szervezte, a csepeli önkormányzat támogatta, a rendezvényre Borbély Lénárd polgármester is kilátogatott.

(tovább…)