‘Nemzetpolitika’ kategória archívum

27 év hallgatás és elmaradt igazságszolgáltatás – Marosvásárhely fekete márciusa

2017. március 26. vasárnap

Csarnai Márk, Metszet.info

marosvasarhely1

Forrás: erdelyinaplo.ro

Huszonhét évvel ezelőtt került sor Marosvásárhelyen az azóta már „fekete március” néven elhíresült véres eseményekre. A magyar nyelvű oktatásért indult békés demonstrációk a lappangó etnikai ellentétek felszínre kerülésével erőszakba torkollottak. 1990. március 19-20-án összecsapások zajlottak románok és magyarok között, a zavargásoknak hat halottja és több mint kétszáz sérültje volt.

Az 1989-es forradalom alatt még egymással vállvetve harcoló magyar és román felkelők barátságának 1990 tavaszán már nyoma sem volt. Az új vezetés nem mutatott hajlandóságot arra, hogy érvényesítse a nemzeti kisebbségektől a kommunista diktatúra idején megtagadott jogokat, sőt Ion Iliescu államfő nyíltan a magyar szeparatizmus veszélyéről beszélt. Egyre több magyarellenes szervezet alakult, melyek közül a legismertebb az egykori Securitate-tisztek és korábbi kommunista aktivisták által alapított Vatra Romaneasca volt. Számukra a túlélés volt a tét. (tovább…)

Németh Szilárd: A sport teremtheti meg a békét a Kárpát-medencében

2017. február 28. kedd

Németh Szilárd: A sport teremtheti meg a békét a Kárpát-medencében

„Egy szőnyegen – egy nyelven – Együtt a magyar birkózásért!” Ez a szlogenje annak az együttműködésnek, amit múlt hét pénteken jelentett be a Magyar Birkózó Szövetség. A program célja, hogy a határon túli magyar versenyzők is indulhassanak az országos bajnokságon, amit már a hétvégi kötöttfogású ob-n meg is tehetnek. Korábban hasonlóra csak az asztaliteniszezőknél volt példa. A március 4-én megrendezésre kerülő tornáról, valamint a Kozma István Birkózó Akadémia tevékenységi köréről a szövetség elnök, Németh Szilárd beszélt a Sportreggeliben.

A videó megtekinthető ide kattintva!

(tovább…)

Évfordulók bűvöletében – Az Arany-számadás fejezetei, 1. rész

2017. február 16. csütörtök

Élet és Tudomány, Csepel.info

arany-janos-portre

Nagyszalontán (Csepel mai testvérvárosában – Csepel.info), 1817. március 2-án született Arany János, vagyis e nevezetes pillanat nemsokára lesz éppen 200 éves. “Ki és mi vagy? hogy így tűzokádó gyanánt, / Tenger mélységéből egyszerre bukkansz ki.” – kérdezte tőle Petőfi 1847-ben. Ki és mi volt valójában Arany?

A kérdésre a választ Tarjányi Eszter kereste az Élet és Tudomány 2017. január 6-i számában. Az írás szövegének első részét az alábbiakban változtatás nélkül közöljük. A képillusztrációkat saját magunk szerkesztettük. Az Arany200 emlékév eseményeiről honlapunkon igyekszünk rendszeresen beszámolni. (tovább…)

Orbán: Trump és csapata megváltoztatja a világgazdaság szabályait

2017. január 13. péntek

Híradó.hu

d_kos201612020037

A miniszterelnök szerint vége a globális amerikai politikának, most egy vagányabb következik. A Trump-adminisztráció tagjai egy másfajta kultúrát képviselnek, vagányabbak elődeiknél, arról beszélnek, mit csináltak eddig, nem pedig arról, milyen kapcsolataik vannak.

Elkezdtünk kiépíteni egy munkaalapú gazdasági rendszert, mely emeli a magyar emberek életszínvonalát és több évtized távlatában is képes lesz jó teljesítményt nyújtani – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. (tovább…)

Németh: folyamatos a szélsőséges szervezetek visszaszorítása

2016. november 17. csütörtök

MTI, Magyar Idők

folyamatos-a-szelsoseges-szervezetek-visszaszoritasa

Folyamatos a szélsőséges szervezetek visszaszorítása, ma már nem jellemző a masírozás – mondta a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Németh Szilárd hangsúlyozta: ki kell vizsgálni, hogy a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű szervezetnek vannak-e hazai, vagy külföldi politikai kapcsolatai. Hozzátette: felmerültek olyan információk, miszerint az általuk szervezett háborús játékokon – nem éles fegyverrel – orosz diplomaták is részt vettek. (tovább…)

Csepelen is őrtüzet gyújtottak Székelyföld autonómiájáért

2016. október 30. vasárnap

Csepel.hu

Október utolsó vasárnapján sok más magyar településhez hasonlóan a csepeli Daru-dombon is őrtüzet gyújtottak Székelyföld autonómiájáért. Az őrtüzet Morovik Attila alpolgármester gyújtotta meg, majd a jelenlévők együtt elénekelték a székely himnuszt.

Az alpolgármester röviden azt mondta, hogy „szívünk egyik felével a székelyföldiek mellett vagyunk” és Csepel számára különösen fontosak a távolban élő barátaink. (tovább…)

Katonai hősi temető Maroshévízen

2016. október 16. vasárnap

 

Csepel.hu

marosheviz3

Maroshévízen felavatták azt a katonai hősi temetőt, ahol több nemzet katonáival közösen az I. világháborúban hazájukért életüket áldozó magyar hősök nyugszanak. Az eseményen részt vett Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Fidesz alelnöke, Borbély Lénárd, Csepel polgármestere és Fráter Olivér a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese is.

Videó

Csepel.hu

Geert Wilders: a magyarok tisztában vannak az identitásukkal

2016. október 15. szombat

MTI, Magyar Idők, Demokrata.hu, 888.hu, Csepel.info

Volker Beck liberális politikus viszont arra szólította fel a németeket, hogy tanuljanak meg arabul

wilders_geert

Magyarország követendő példa kéne hogy legyen Európában, hiszen a magyarok tisztában vannak az identitásukkal – erről Geert Wilders, a holland Szabadságpárt bevándorlóellenes nézeteiről ismert vezére beszélt a Magyar Időknek adott, pénteken megjelent interjújában. Szerinte a nyugat-európai államok szinte megfeledkeztek nemzeti identitásukról, és csak magukat áltatják, amikor a kultúrák egyenlőségéről beszélnek.

A politikus a kvótanépszavazás eredményét nagyszerűnek nevezte, mondván “itt egy újabb bizonyíték, hogy az európaiak nem akarják, hogy Brüsszel ráerőszakoljon valamit a nemzetállamokra”. Szerinte Magyarország nagyon bátran cselekedett, és ellenállt a nyomásnak. A demokrácia és a nemzeti identitás kéz a kézben jár a nemzetállamisággal, amit az Európai Unió szép lassan térdre kényszerít – vélte, hozzátéve, a magyarok tudják hogy kicsodák, jól ismerik a történelmüket és a vallásukat, amit a legtöbb európai állam nem mondhat el magáról. (tovább…)

Orbán: a bőrünkről van szó

2016. szeptember 16. péntek

Híradó.hu

Budapest, 2014. november 14. Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorának 2014. november 14-én. MTI Fotó: Soós Lajos

A közeljövőben ismét a bevándorlási hullám erősödésére kell számítani, ezért a V4-ek négypontos javaslatcsomagjukban egyebek mellett a közös európai hadsereg felállítását, valamint a nemzetállami hatáskörök megerősítését javasolják – mondta a kormányfő a 180 percben. A tervezett betelepítési kvóta mindannyiunkat súlyosan érintő ügy, és nem pártkérdés, az Európai Bizottság már döntött, de a magyar választók még egyértelmű jelzést küldhetnek Brüsszelnek arról, hogy együtt akarnak-e élni muszlim bevándorlókkal, hazánknak most olyan álláspontot kell képviselnie, amellyel az Európai Bizottság már meghozott döntését az Európai Tanácsban még meg lehet állítani – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök.

Várhatóan a migrációs krízis és a Brexit adja majd a pozsonyi informális uniós csúcs legfőbb vitatémáit – jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádióban. (tovább…)

3000 milliárd forint maradt a családoknál 2010 óta

2016. július 5. kedd

Kormany.hu

3000 milliárd forint maradt a családoknál 2010 óta

A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően mintegy 3000 milliárd forint maradt a családoknál 2010 óta, ebből 2000 milliárd forint ered az adókulcs csökkentéséből és 1000 milliárd forint származott családi adókedvezményekből – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkára sajtótájékoztatón.

Tamásné Czinege Csilla közölte, július elsejéig csaknem 4 millió magánszemély és 750 ezer munkáltató nyújtotta be az adóbevallást 2015-ről. Húszezer hibás bevallás javítása zajlik, amiről már értesítették a magánszemélyeket. 2015-re több mint 600 ezer magánszemély igényelt vissza személyi jövedelemadót (szja), az egy évvel korábbi 585 ezer után.

(tovább…)

Október 2-ra írta ki a népszavazást az államfő

2016. július 5. kedd

Csepel.hu

szavazas2_ss_1

Október 2-ra írta ki a népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban Áder János köztársasági elnök kedden – derült ki a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) honlapján megjelent közleményből.

A KEH Sajtóigazgatóságának közleménye szerint az államfő az alaptörvény, a népszavazási kezdeményezésről, valamint a választási eljárásról szóló törvény rendelkezései alapján – figyelemmel az Alkotmánybíróság vonatkozó határozatára – döntött az országos népszavazás kitűzésének időpontjáról.

(tovább…)

Trianonra emlékezik az ország

2016. június 4. szombat

Hirado.hu

Trianonra emlékezik az ország

A trianoni békeszerződésre és annak következményeire emlékezik a magyarság. 1920-ban ezen a napon írták alá a szerződést. Magyarország elveszítette területének kétharmadát, és több mint hárommillió magyar, vagyis az akkori magyarság harmada az új határokon túlra került. Június 4-ét 6 éve nyilvánította az Országgyűlés a nemzeti összetartozás napjává. Országszerte és a külhoni magyarlakta településeken is tartanak megemlékezéseket.

Katonai tiszteletadás mellett Áder János köztársasági elnök jelenlétében vonták fel reggel Magyarország nemzeti lobogóját a Parlament előtti Kossuth téren. Az eseményen közreműködött a Központi Katonazenekar és a Nemzeti Lovas Díszegység.

(tovább…)

A kormány Európában egyedülálló módon támogatja a családalapítást

2016. május 17. kedd

Fidesz.hu

A kormány Európában egyedülálló módon támogatja a családalapítást

A házasságkötést követő 24 hónapon keresztül az ifjú házasok együttesen havi 5 000 forint adónak megfelelő kedvezményt érvényesíthetnek; mintegy 20 ezer házaspárnak már csak 4 napja van az állami nászajándék lehívására.

A KSH statisztikája szerint csaknem 46 ezer házasságkötés volt 2015-ben, amely 7 ezerrel több, mint 2014-ben. Az érintettek közül havi szinten 12.000-en vették igénybe az első házasoknak járó kedvezményt az évvégén. Azok, akik tavaly mondták ki a boldogító igent, és legalább egyiküknek ez az első házassága, azonban az adóelőlegükből nem érvényesítették a kedvezményt; a havi 5 000 forintra rúgó állami nászajándékot még megkaphatják, ha kérik az szja-bevallásukban.

(tovább…)

Áder János jelenlétében avatták fel Márton Áron szobrát

2016. május 15. vasárnap

Hirado.hu

Áder János jelenlétében avatták fel Márton Áron szobrát

Áder János köztársasági elnök jelenlétében avatták fel Csíkszereda főterén Márton Áron gyulafehérvári római katolikus püspök szobrát.

Ünnepi beszédében Áder János kijelentette, Márton Áronnak a szobor által megörökített útra bocsátó gesztusa üzen minden magyarnak. Azt üzeni: “Menj, teremj sokszoros gyümölcsöt! Légy bátor félelem nélkül élni! Ne add a szíved gyűlöletre! Őrizd a magad méltóságát és tiszteld a másét! Légy hű a hazádhoz és a neked rendelt hivatáshoz!”
(tovább…)

Orbán Viktor: Brüsszelt csak népszavazással lehet megállítani

2016. május 6. péntek

Hirado.hu

Orbán Viktor: Brüsszelt csak népszavazással lehet megállítani

Ellent kell mondani Brüsszel minden olyan döntésének, amellyel a parlament ellenében telepítenének be bárkit Magyarországra – jelentette ki a kormányfő a Kossuth Rádió reggeli műsorában. Orbán Viktor szerint a kötelező kvótáról szóló népszavazást ellenzők abban érdekeltek, hogy ne a magyarok döntsék el, kik élnek itt. Hozzátette: jó lenne, ha a referendumkezdeményezéshez minél több uniós ország csatlakozna. A Brüsszel által tervezett 250 ezer eurós szolidaritási hozzájárulást a szegényebb tagállamok lenézésének nevezte a miniszterelnök, aki emlékeztetett arra, hogy az összeg megegyezik egy magyar munkavállaló 40 évi bérével.

Az Európai Bizottság “büntetéses” javaslata “lórúgás”, egy “gyomorszájra mért ütéssel ér fel”, “a felháborodást nehéz civilizált nyelvi formákba önteni” – fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint “ennél erősebb propaganda az Európai Unió gondolata ellen még nem történt”.

(tovább…)