‘Nemzetpolitika’ kategória archívum

Megemlékezés és családi programok Csepelen március 15-én

2024. március 16. szombat

Csepel.hu

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést tartottak a Görgey Artúr téren, ahol egész napos családi programokkal is várták a csepelieket.

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere ünnepi beszédében elmondta, bár a forradalom és a szabadságharc elbukott, eszméje örökre ott maradt a magyarok lelkében.

(tovább…)

Állampolgársági eskütétel Csepelen

2024. március 5. kedd

Csepel.hu

Ma délelőtt folyamán magyar állampolgári esküt tettek a csepeli polgármesteri hivatal nagytanácstermében.

A Himnuszt és az eskütételt követően Morovik Attila alpolgármester egy Szent Istvánt ábrázoló dossziéban adta át a magyar állampolgárságot igazoló dokumentumot.

(tovább…)

Állampolgársági eskütétel Csepelen

2024. február 6. kedd

Csepel.hu

Ma délelőtt folyamán magyar állampolgári esküt tettek a csepeli polgármesteri hivatal nagytanácstermében.

A Himnuszt és az eskütételt követően Ábel Attila alpolgármester egy Szent Istvánt ábrázoló dossziéban adta át a magyar állampolgárságot igazoló dokumentumot.

(tovább…)

Sváb bál Csepelen

2024. január 15. hétfő

Csepel.hu

A Csepeli Svábok Szabad Kulturális Egyesülete és a Csepeli Német Önkormányzat 32. alkalommal rendezte meg a német nemzetiségi műsoros estet és sváb bált az ÁMK tornacsarnokban szombaton.

A megjelenteket, köztük a kerület elöljáróit Kaltenecker Antalné, a Csepeli Svábok Szabad Kulturális Egyesületének elnöke köszöntötte. A műsoros estet és bált Borbély Lénárd polgármester nyitotta meg.

(tovább…)

Faültetés és őrtűzgyújtás Csepelen

2023. november 2. csütörtök

Csepel.hu

A Közösen Csepelért Polgári Egyesület tagjai az őrtűzgyújtás előtt tíz darab kőrisfát ültettek el a Dunadűlő út 17-19. számú házzal szemközti területen, egy platánfát pedig a Daru-dombon, az országzászló közelében helyeztek el a földben.

A fákat az Érted Teszem Alapítvány ajánlotta fel. Az őrtüzet Borbély Lénárd polgármester és a Gyergyóremetéről származó Balázs Fülöp Emese, az Érted Teszem Alapítvány elnöke gyújtotta meg.

(tovább…)

Az aradi vértanúkra emlékeztek

2023. október 6. péntek

Csepel.hu

Emlékműsorral és koszorúzással emlékezett a csepeli önkormányzat az 1848–49-es forradalom és szabadságharc aradi vértanúira.

A városvezetők és az emlékezők október 6-án az Aradi vértanúk útja és a Szentmiklósi út kereszteződésénél álló emléktáblánál koszorúkkal és mécsesek elhelyezésével rótták le tiszteletüket. (tovább…)

Dr. Urmánczy Nándorra emlékeztek Csepelen

2023. október 1. vasárnap

Csepel.hu

155 éve született Dr. Urmánczy Nándor maroshévízi politikus, író, aki egyik legfontosabb feladatának a nemzeti összetartozás megőrzését tekintette.

Rá emlékeztek október 1-én reggel a Daru-dombon elhelyezett szobránál.

(tovább…)

Az államalapítást ünnepelték a Daru-dombon

2023. augusztus 22. kedd

Csepel.hu

Bizonyára jó néhányan emlékeznek még a tavalyi augusztus 20-ára, amikor a viharos eső elmosta az ünnepséget, s még az országos tűzijáték megtartását is elhalasztották egy héttel. Egy éve a Daru-dombra tervezett rendezvényeket is le kellett mondani.

Az időjárás most kegyes volt, s csepeliek ezrei ünnepelték a magyar államalapítás napját az önkormányzat által szervezett színes programokon a Daru-dombon augusztus 20-án. Az eseményen megjelentek Csepel elöljárói, valamint Benedek László, a Hargita megyei Kápolnásfalu polgármestere. A hagyományoknak megfelelően megtörtént a kenyérszentelés is. (tovább…)

A trianoni tragédiára emlékeztek

2023. június 5. hétfő

Csepel.hu

Június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából az önkormányzat számos rendezvénnyel emlékezett meg a 103 évvel ezelőtt aláírt trianoni békediktátumról és annak tragikus következményeiről.

Az Összetartozás Háza – Trianon Emlékkiállítás rendhagyó tárlatvezetéssel várta az érdeklődőket. Tarcsa Tímea szakszerű, informatív előadását Trill Zsolt Jászai Mari-díjas színművész egészítette ki élvezetes, lebilincselő stílusával. A kárpátaljai születésű színművész megosztotta a közönséggel, milyen hatással volt családjára a trianoni döntés. Kitért arra is, hogy ő Magyarországon most dezertőrnek minősül, hiszen a katonai behívót a Beregszászi Színház minden művésze megkapta. A több mint egy órás tárlatvezetést mintegy harminc érdeklődő kísérte figyelemmel. (tovább…)

Állampolgársági eskütétel Csepelen

2023. május 2. kedd

Csepel.hu

A Magyar Országgyűlés 2010. május 26-án fogadta el az Orbán Viktor, Semjén Zsolt, illetve Kövér László, Németh Zsolt és Kósa Lajos által benyújtott törvényjavaslatot, az egyszerűsített honosítási eljárást, közkeletű nevén a kettős állampolgárságot.

A törvénymódosítás anélkül ad lehetőséget a határon túli magyarok kedvezményes honosítására, hogy a kérvényezők Magyarországra költöznének. A jogszabály 2010. augusztus 20-án lépett hatályba és a 2011. január 1. óta alkalmazzák.

(tovább…)