‘Nemzeti és etnikai kisebbségek’ kategória archívum

Az európai polgári kezdeményezés támogatásra kérik fel a testvérvárosokat

2020. október 17. szombat

Csepel.hu

Mint ahogy Borbély Lénárd polgármester Facebook oldalán beszámolt, a legutóbbi képviselő-testületi ülésen egyhangúlag fogadták el azt az előterjesztést, melyben felkérik Csepel testvérvárosait, hogy támogassák és népszerűsítsék a Székely Nemzeti Tanács által indított európai polgári kezdeményezést Székelyföld autonómiájáért.

A frakciók által aláírt levelet Kielce, Wolomin, Szczecin és Fiume települések polgármestereinek küldik meg. A polgármester reméli, ahogy mi magyarok, úgy a többi EU-s tagállam országai is kiállnak a kezdeményezés mellett, hogy ezek a régiók megőrizhessék történelmi hagyományaikat és mindeközben ne szenvedjenek gazdasági hátrányokat.

(tovább…)

Azok hagyták cserben Bogdán Lászlót, akikben megbízott

2020. július 16. csütörtök

Szeretlek Magyarország, Ellenszél, Csepel.info

Nagy Simon, a cserdi csomagolóüzem vezetője szerint uniós pályázaton nyertek pénzt az üzem építésére, ám sokan visszaéltek Bogdán László bizalmával.

“Erre az építkezésre a környékben sokan voltak irigyek, sokan próbálták kihasználni a saját érdekeik szerint, Laci pedig egy végtelenül jószívű és hiszékeny és ember volt, aki próbált mindent a legjobban csinálni, úgy, ahogy azt a szíve és esze diktálta. Úgy gondolom, sok esetben félrevezették őt.”

– fogalmazott a Klub Rádió adásában. (tovább…)

A másik Gyöngyöspata – megdöbbentő dokumentumfilm arról, amit a “jogvédők” elhallgattak

2020. február 3. hétfő

Hír TV, Csepel.info

A Heves megyei kisváros kilenc év után újra a politika és a média érdeklődésének középpontjába került, miután a bíróság a szegregációs perben 100 milliós kártérítést ítélt meg több cigány tanulónak.

A Hír TV műsorvezetőjének filmje most azokra a nem roma szülőkre koncentrál, akik az állandósult iskolai erőszak miatt nem tudják a helyi iskolába járatni gyermekeiket. A másik Gyöngyöspata című film február 2-án vasárnap 23:05-kor került először adásba a Hír TV-ben.

Botrány a 168 óra rágalmazó cikke miatt: nem tettek közzé helyreigazítást

2020. január 22. szerda

Origo

A 168 Óra testvérlapján, a 444-en tovább mérgezik a közéletet, szítják a gyűlöletet a hamis cikkel

Rasszista indulatokat, a cigány-magyar együttélést szándékosan aláásó és hamis cikket jelentetett meg a balliberális, gyűlöletkeltő álhíreket gyakran közlő 168 Óra. A szerzőt a botrány miatt most kitették a laptól, ám helyesbítést nem jelentettek meg – értesült az Origo.

Az írásban az szerepelt, hogy Nagy Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház orvos-igazgatója rasszista indíttatásból kioperáltatta egy cigány asszony petevezetékét, mondván, hogy ne lehessen gyereke. Természetesen minden hazugság volt: az orvos-igazgató nem rasszista, az asszonynak az egyik petefészke megmaradt és nem is roma.

(tovább…)

Rasszista bűncselekmény miatt felel az ellenzéki összefogás jelöltje

2019. október 1. kedd

Pesti Srácok, Csepel.info

Jövő héten első fokon ítélkezhet a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság Szabó Balázs, a Jobbik újpesti szervezetének alelnöke és vádlott-társai ügyében. A DK, MSZP, LMP és MSZP által támogatott radikális politikus két társával Budapestre látogató tunéziai állampolgárokat vert össze a vád szerint. A gyűlölet-bűncselekmény azonban csak egy Szabó ügyei közül, egy tavalyi utcai verekedés miatt hamarosan újabb vádat emelhetnek ellene. 

A Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség eredetileg csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt emelt vádat. A bíróság megállapította, hogy a vád tárgyává tett bűncselekmény csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettének minősülhet. A tárgyaló ügyész a vádirat lényegének ismertetésekor a bűncselekmény minősítését a bíróság vádtól eltérő minősítése szerint terjesztette elő.  (tovább…)

Ha nem akarsz bajt, ne viselj kipát – Hollandiában járt a Mandiner

2019. május 9. csütörtök

Mandiner

A golyóálló ablakokkal felszerelt házban élő főrabbival, egy néhány napja muszlimok által megvert zsidó aktivistával, valamint egy migráns által szétvert kóser étterem tulajdonosával beszélgettünk Hollandiában. A Mandiner videóriportja.

Binyomin Jacobs főrabbi amersfoorti háza nem pont olyan, mint a legtöbb neves közszereplő lakása. Pedig a holland hagyományokba illeszkedően takaros, szolid házat nem sok különbözeti meg a tőle balra álló épületektől: előtte apró kis kert, a gondosan ápolt gyepen hasonlóan gondosan ápolt növények. Az ajtón csak egy apró, héber betűs tábla közli: beit chabad, vagyis Chabad-ház. Belülről a lakás kerül minden fényűzést: vallásos könyvek sorakoznak a polcon, a megannyi gyermek és unoka képei borítják szinte az összes egyéb vízszintes felületet. A rabbi brit-zsidó neje kávét főz (sok tejjel, sok cukorral). (tovább…)

Cigányok ellen uszít a DK csepeli elnöke

2018. november 7. szerda

Csepel.info

A Csepel Plaza és gábor cigányok az okmányiroda előtt, ahogy a DK-s politikus látja

Horváth Gyula, a csepeli Demokratikus Koalíció elnöke volt az első, aki néhány évvel ezelőtt komolyan felvetette a Jobbikkal való koalíciót. A Jobbik azóta liberális útra lépett, Horváth viszont – úgy tűnik – átvette tőlük a radikális, cigányellenes vonalat. Most erdélyi gábor cigányok fényképével próbál a romák és a Fidesz ellen uszítani.

A politikus Facebook bejegyzése szerint a cigányok a Csepel Plaza okmányirodájánál jelentek meg hétfőn reggel 9 órakor. Ahogy a fotón is látható. Mi másért, mint csepeli lakcímért – állítja az a politikus. Itt kell megjegyeznünk, hogy a cigányokkal fenyegetőző politikus egyébként – többek között – éppen a ferencvárosi romák áttelepítésével híresült el. Innentől átadnánk neki a szót: (tovább…)

Csepeli Sörfesztivál ötödjére

2018. október 21. vasárnap

csepel.hu

Immár ötödik alkalommal rendezték meg a Csepeli Sörfesztivált a Királyerdei Művelődési Házban a Csepeli Német Önkormányzat és a Csepeli Svábok Szabad Kulturális Egyesülete szervezésében.

(tovább…)

V. Csepeli Sörfesztivál

2018. október 10. szerda

Csepel.hu

Elhunyt Choli Daróczi József

2018. május 13. vasárnap

Magyar Idők

Életének 79. évében elhunyt Choli Daróczi József író, költő, műfordító, pedagógus, népművelő. A hírt a család a RomNet hírportállal tudatta szombaton.

A magyarországi roma közélet egyik ismert alakja 1939. május 26-án született a Hajdú-Bihar megyei Bedőn. A RomNeten olvasható életrajz szerint Choli Daróczi József 1975 óta tagja volt a Magyar Írószövetségnek és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének, szerkesztette a Romano Nyevipe, az Amaro Drom és a Rom Som nevű lapot. Számos publikációja, verse jelent meg cigány és magyar nyelven egyaránt. (tovább…)