‘Nemzeti és etnikai kisebbségek’ kategória archívum

Cigányok ellen uszít a DK csepeli elnöke

2018. november 7. szerda

Csepel.info

A Csepel Plaza és gábor cigányok az okmányiroda előtt, ahogy a DK-s politikus látja

Horváth Gyula, a csepeli Demokratikus Koalíció elnöke volt az első, aki néhány évvel ezelőtt komolyan felvetette a Jobbikkal való koalíciót. A Jobbik azóta liberális útra lépett, Horváth viszont – úgy tűnik – átvette tőlük a radikális, cigányellenes vonalat. Most erdélyi gábor cigányok fényképével próbál a romák és a Fidesz ellen uszítani.

A politikus Facebook bejegyzése szerint a cigányok a Csepel Plaza okmányirodájánál jelentek meg hétfőn reggel 9 órakor. Ahogy a fotón is látható. Mi másért, mint csepeli lakcímért – állítja az a politikus. Itt kell megjegyeznünk, hogy a cigányokkal fenyegetőző politikus egyébként – többek között – éppen a ferencvárosi romák áttelepítésével híresült el. Innentől átadnánk neki a szót: (tovább…)

V. Csepeli Sörfesztivál

2018. október 10. szerda

Csepel.hu

Elhunyt Choli Daróczi József

2018. május 13. vasárnap

Magyar Idők

Életének 79. évében elhunyt Choli Daróczi József író, költő, műfordító, pedagógus, népművelő. A hírt a család a RomNet hírportállal tudatta szombaton.

A magyarországi roma közélet egyik ismert alakja 1939. május 26-án született a Hajdú-Bihar megyei Bedőn. A RomNeten olvasható életrajz szerint Choli Daróczi József 1975 óta tagja volt a Magyar Írószövetségnek és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének, szerkesztette a Romano Nyevipe, az Amaro Drom és a Rom Som nevű lapot. Számos publikációja, verse jelent meg cigány és magyar nyelven egyaránt. (tovább…)

Összeverhetnek Berlinben, ha zsidónak néznek

2018. április 25. szerda

Csepel.info, Mandiner

A Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke nem javasolja a hagyományos zsidó fejfedő viselését Németország nagyvárosaiban. Több embert is megvertek, akiket zsidónak néztek: ilyen utoljára a náci uralom idején fordulhatott elő.

Nem tanácsos a zsidó vallás előírásainak tiszteletét kifejező fejfedő, a kipa viselése a német nagyvárosokban – mondta a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZdJ) elnöke egy keddi interjúban, amelyben hangsúlyozta, hogy nem helyes a muzulmán vallású bevándorlókra szűkítve vizsgálni az antiszemitizmust. (tovább…)

Veszélyeztetett francia zsidóság

2018. február 22. csütörtök

Mandiner, Magyar Idők

Fotó: REUTERS/Vincent Kessler

Franciaországban nő az antiszemita támadások száma. A kérdés: összefügg-e ez a bevándorlással? Ezzel a provokatív címmel jelent meg elemzés a nívós Gatestone Institute atlantista, konzervatív intézet portálján.

A szerző, Guy Milliére, a University of Paris oktatója, megannyi, a francia külpolitikáról szóló munka szerzője. Elemzésében egy, a progresszió gátlástalan hívei által kevéssé bemutatott témának járt utána az elmúlt évek eseményeit vizsgálva: ez a bevándorlás által hozott antiszemitizmus, a harmadik világbeli muszlim közösségek által táplált elemi zsidóellenesség, illetve ezeknek hatása az európai zsidó közösségre. (tovább…)

Megdöbbentő, hogy mit tett a csepeli politikus

2017. szeptember 19. kedd

Csepel.info

Ha Soros Györgyöt kell megvédeni, szirénázni vagy graffitit sikálni is hajlandó

Dr. Szabó Szabolcs meg akarta akadályozni a jogtipró ukrán oktatási törvény elítéléséről és az ellene való fellépésről szóló országgyűlési határozat napirendre vételét. Csak miután ez nem sikerült, szavazta meg kelletlenül a javaslatot. Az ukrán kormány első sorban az orosz nemzetiségen akar bosszút állni, de a törvény az összes ukrajnai nemzetiséget, így a magyarokat is rendkívül negatívan érinti.

Az Együtt politikusa az illegális határátlépőkön kívül nem nagyon érzett szolidaritást a különböző szavazásoknál. Miközben 15 ezer muszlim illegális határátlépőt akar betelepíteni, tartózkodással szavazott, amikor a devizahiteleseket segítő törvényről, az új építésű lakások adójának csökkentéséről, illetve a nagypénteki ünnepnapról döntött a parlament, a fogyasztóvédelem megerősítését szolgáló törvényre pedig a „nem” gombot nyomta meg. A csepeli fejlesztéseket többnyire támadja vagy igyekszik megakadályozni. Egy alkalommal még fényképet is manipulált, csak hogy a csepeli városrehabilitációt megfúrja. Ezek után nem meglepő, hogy a Kárpátalján élő magyarság irányában sem érez semmilyen felelősséget.

(tovább…)

Hálaadó misét tartanak a szerencsés csepeli buszbaleset után

2017. július 12. szerda

Jézus Szíve Plébánia

A csepeli svábok táncegyüttese hétfőn Olaszországba igyekezett. Nagykanizsa mellett azonban kiégett a buszuk. Mint ismert, a közelmúltban csepeli halálos áldozata is volt egy hasonló esetnek. Most azonban személyi sérülés szerencsére nem történt, bár az utazók összes jelmeze és csomagja elégett.

A Csepel.info úgy értesült, hogy a csepeli svábok szerencsés megmenekülése alkalmából szombaton este 18-órától a Béke téri Jézus Szíve Plébánián hálaadó misét tartanak. “A mise végén jó lenne elénekelni a sváb-bálon szokásos éneket is – németül” – írta meghívójában Kispál György plébános.

Kigyulladt és kiégett a csepeli svábok bérelt busza

2017. július 11. kedd

Facebook, Bors, Csepel.info

Baleset érte a Csepeli Német Önkormányzat által szervezett utazás során a bérelt buszukat. Külföldre tartottak, amikor a határ előtt kigyulladt a jármű – értesítette olvasóit Borbély Lénárd polgármester a Facebook oldalán.

A balesetben hála Istennek senki nem sérült meg, de az anyagi kár jelentős. (tovább…)

Szocializmus és nemzetpolitika – Magyarország viszonya a határon túli magyarsághoz (1945-1989)

2017. június 9. péntek

Ujkor.hu/Csarnai Márk

Kádár-Ceausescu találkozó Debrecenben, 1977. június 15-én (Forrás: MTI)

Trianon eltérő módon, de az elmúlt 97 évben mindvégig jelen volt a magyar politikai gondolkodásban. A Horthy-rendszer súlyos igazságtalanságként fogta fel és elutasította a békeszerződést, a Rákosi-, majd a Kádár-rendszer pedig sorsukra hagyta a határon túli magyar közösségeket. Romsics Ignác történész szerint ez is hozzájárult ahhoz, hogy a társadalom nagy része máig nem tudta feldolgozni a békeszerződés következményeit. A második világháború után a magyar politikai és szellemi elit körében realista fordulatot vett Trianon megítélése. A határon túli magyarok helyzete egészen 1988-ig, az erdélyi falurombolásig azonban nem volt a hazai köztudat része.

A szocialista rendszer célja a hagyományos nemzetpolitika kiüresítése volt. A sors fintora, hogy míg a környező szocialista országok kommunista meggyőződése paradox módon nem kis mértékű nacionalizmussal, sovinizmussal párosult, addig az egyébként az elcsatolt területeken született kommunista magyar vezetők, mint például Rákosi Mátyás, Gerő Ernő vagy Kádár János, teljes érdektelenséggel viseltettek az utódállamokhoz került magyarsággal szemben. (tovább…)

Gyorshír: megérkeztek a csepeliek a svábok “őshazájába”

2017. március 31. péntek

Csepel.info

expedicio-a-csepeli-svabok-oshazajaba

“Megérkeztünk. Felvettük a kapcsolatot a helyi hatóságokkal. Szeretettel fogadnak” – kaptuk az első hírt Csarnai Attilától, a Csepeli Hírmondó újságírójától.

Mint arról beszámoltunk, csütörtökön indult a németországi Niederkirchen városába Csarnai Attila újságíró és a csepeli, sváb származású Nánási Rezső. (tovább…)