‘Életmód’ kategória archívum

Gedó György olimpiai bajnok ökölvívó Csepelen

2022. május 23. hétfő

Csepel.hu

Csepelen, a Laurencz László Sportcsarnokban rendezték meg az utánpótláskorú ökölvívók Magyar Kupáját, amelyen megjelent Gedó György (73), a Magyar Ökölvívó Szövetség szakfelügyelője is. Gedó György a magyar ökölvívás nagy legendája, az 1972-es müncheni olimpia bajnoka, és még kétszeres Európa-bajnok, s bár nem a Csepelben, hanem a Vasasban versenyzett, gyakran megfordult a kerületünkben, s ha most megint itt volt, nem szalaszthattuk el a lehetőséget, hogy váltsunk vele néhány szót.

A viadalt a Magyar Ökölvívó Szakszövetség, a Csepeli Szabadidő SE, a Csepeli Boksz Klub és a csepeli önkormányzat szervezte Borbély Lénárd polgármester fővédnökségével. (tovább…)

Hollywoodi szuperprodukciók, Bajnokok Ligája himnusz – Egy nagyszerű zenész Csepelről

2022. május 19. csütörtök

Csepel.hu

Tóth László (Lecsó) trombitaművész több mint húsz éve a Nemzeti Filharmonikusok tagja a klasszikus és kortárs művek mellett olyan szuperprodukciók felvételeiben működött közre, mint az Amerika Kapitány, a nagysikerű dél-koreai sorozat a Squid Game vagy a Star Trek, de a focirajongók által oly jól ismer Bajnokok Ligájának himnuszában is játszott. Pályájáról, az előtte álló feladatokról beszélgettünk és persze arról is, hogy érzi magát újdonsült csepeliként.

László zenei érdeklődése, tehetsége már korán megmutatkozott. Hároméves korában, a várban sétált a szüleivel, amikor meghallott egy fúvós zenekart, a trombita teljesen elvarázsolta, magával ragadta. Hatévesen került zeneiskolába, majd jött a konzervatórium, utána a főiskola. Bár a zenei pálya felé vezető út jól kikövezettnek tűnt, mégis sok nehézség, probléma szegélyezte. „Minden amellett szólt, hogy befejezzem a zenélést. Gyerekfejjel két komoly műtéten estem át, hogy trombitálhassak, de ezt nem éreztem áldozatnak, tehernek. Egyértelmű volt, hogy ez az én utam.” (tovább…)

Közösségi munkát végeztek a csepeli diákok

2022. május 11. szerda

Csepel.hu

Kevesen tudják, hogy jelenleg a középiskolai érettségi bizonyítvány megszerzésének előfeltétele az 50 óra közösségi szolgálat teljesítése. A közösségi szolgálatot lehet végezni önkéntes alapon egészségügyi, szociális és jótékonysági, oktatási, kulturális és közösségi, környezet- és természetvédelemi, katasztrófavédelmi területen, de ide tartozik valamilyen közös sport- és szabadidős önkéntes tevékenység végzése, valamint óvodáskorú, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, az idős emberekkel való foglalkozás.

A fentiek jegyében került sor a Vásárhelyi Pál Technikum tanulói számára szervezett önkéntes napra május 11-én reggel. A Segítség Köve Alapítvány hosszú évek során kialakult szoros kapcsolatnak köszönhetően szervezőként vett részt a közösségi munkában, amelynek keretében hét osztály mintegy 200 diákja vett részt az önkéntes napon. A tanulók leginkább gyomlálási munkákban, a játszótéri homokozók felásásában és takarítási munkákban segítettek több helyszínen, így a Tamariska Dombnál, a strandon, a Napközis Táborban, a Rákóczi kertben, a Szent Imre térnél, a Zrínyi utcai és a Királymajorban lévő nagy játszótereknél. (tovább…)

Öregtáncos találkozó a Csepeli Munkásotthonban

2022. május 2. hétfő

Csepel.hu

Tizenegyedik alkalommal rendezték meg a hagyományőrző Országos Öregtáncos Találkozót a Csepeli Munkásotthonban május elsején. Az eseményen tizenöt együttes mintegy háromszáz táncosa vett részt. A vendégeket Borbély Lénárd polgármester köszöntötte, aki anyák napja alkalmából az édesanyákhoz is kedves szavakat intézett. Megemlítette, hogy a kerület nemcsak fizikailag, hanem kulturális értelemben is megújul, ez a mostani találkozó pedig egyedülálló. Köszönet illeti a szervezőket, akik összefogják és támogatják a táncosokat.

Nagy József, a Munkásotthon Alapítvány kuratóriumi elnöke emlékeztetett rá, hogy a Munkásotthon fennállásának bő száz éve alatt mindig kiemelt figyelmet fordított a hagyományőrzésre. A tánc hatalmas érték, amely fizikailag és lelkileg is megerősít. Az öregtáncosok találkozóját kétévente rendezik meg, amely egy fellépési lehetőség, jó hangulatú baráti, szakmai összejövetel.   (tovább…)

Kerékpárverseny Csepelen

2022. április 27. szerda

Csepel.hu

Csepelen rendezik meg április 29-én a Kárpáti Futárverseny nevű nemzetközi kerékpárverseny egyik rövidtávú szakaszát.

A versenyt a második világháború idején működő lengyel föld alatti állam hősies futárai tiszteletére hívták életre 1975-ben, s hamarosan az európai, sőt világszinten is a tehetséges fiatalok egyik legfontosabb eseményévé vált.

(tovább…)

Csepelen is nyílt Pesti pipi

2022. április 25. hétfő

Csepel.info

A közelmúltban nyílt a Kossuth Lajos utcában, a sétáló utcai megállónál a Pesti pipi étteremlánc legújabb egysége. Ott, ahol korábban egy pékség működött.

Aki szereti a csirkemellet, annak a csepeli vendéglő valóságos földi mennyország lehet – de kávézni is bármikor be tudnak ugrani. Kinek van már róla tapasztalata?

Capoeira vizsga a Széchenyi iskolában

2022. április 13. szerda

Csepel.hu

Április második hétvégéjén tartották a brazil harcművészetet tanuló csepeli gyerekek és felnőttek éves avatással egybekötött övcseréjét (hivatalosan XVII. Batizado e troca de cordas) a Széchenyi István Általános és Kéttannyelvű Általános Iskola tornatermében. A Capoeira Academia Egyesület szervezésében a kétnapos nagyszabású eseményre hazai és külföldi vendégek is érkeztek.

Szombaton a gyermekek és a felnőttek vizsgája zajlott, vasárnap pedig az óvodások adtak számot az akrobatikus mozgásgyakorlatok elsajátításáról. Az évente egy alkalommal rendezett Batizado esemény vizsgáján nincsenek kötött formagyakorlatok – tudtuk meg Sárközi Béla Zsolt oktatótól. (tovább…)

Újra megrendezték a kerületi mezei futóverseny diákolimpiáját

2022. április 12. kedd

Csepel.hu

Bár tavaly a járvány miatt elmaradt, idén a hagyományoknak megfelelően megrendezték a kerületi mezei futóverseny diákolimpiáját március 11-én a Kis-Duna partján, a királymajori rész zöld területén. Tíz általános iskola mintegy ötszáz diákja hat korosztályban teljesítette a kitűzött távokat.

A futóversenyt az önkormányzat támogatta, a díjakat Morovik Attila alpolgármester adta át. Az esemény fő szervezője Hajdú Imre, a Kazinczy Ferenc Általános Iskola testnevelő tanára, a kerületi testnevelési munkaközösség vezetője volt. (tovább…)

Infláció: már nem írják le az élelmiszerárakat a német szórólapokon

2022. április 12. kedd

Life

A Lidl és az Aldi is kihagyta az árakat a szórólapjaikról Németországban. A népszerű német diszkontláncok már nem tudják garantálni, hogy a termékeik azon az áron kerülnek majd a polcokra, mint amennyiért meghirdették a szórólapban.

Németországban olyan mértékben nőnek az élelmiszerárak, hogy a Lidl trükközni volt kénytelen legújabb szórólapja elkészítése során. A boltlánc nemes egyszerűséggel kihagyta akciós termékeinek árát az újságból, helyette az “akció” szót, egy százalékjelet, valamint a “napi aktuális ár” feliratot helyezték el a zöldségek és gyümölcsök mellett.

(tovább…)

Tél végi kimerültség

2022. április 8. péntek

Csepel.hu

Bár nem volt igazán hideg tél, a szervezetünk már nagyon várja a napsütéses, friss, tavaszi levegőt. Úgy érezzük, elfogyott az energiánk.

De mi is ez a télvégi állapot, amit tavaszi fáradtságnak hívunk? (tovább…)