‘Életmód’ kategória archívum

Így gyárt maszkokat a csepeli önkormányzat

2020. március 31. kedd

Csepel.info

A Csepeli Városgazda Zrt. megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató csoportja kezdte el textilmaszkok gyártását még az elmúlt hét folyamán – közölte Borbély Lénárd csepeli polgármester, aki Ábel Attila alpolgármesterrel kedden látogatta meg a foglalkoztató csoportot.

A csepeli önkormányzat több éve foglalkoztat olyan megváltozott munkaképességű embereket, akik piaci viszonyok között nehezen találnának munkát és biztos megélhetést. Így az önkormányzat számukra és családjaik számára is nagy segítséget nyújt. A csoport eddig többnyire ajándéktárgyakat, szőnyegeket készített, most állnak át a maszkok gyártására. A képek alapján a maszkok egész tetszetősek lesznek.

(tovább…)

Jó reggelt Csepel, itt a hétfő!

2020. március 30. hétfő

Csepel.info

2020. március 30. hétfő reggelre 447-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt újabb két 90 év feletti alapbetegségekkel küzdő beteg. Csepelen borús, hideg, kellemetlen idő van, az utakon gyér a forgalom. Sorokat sehol, még a postánál sem láttunk. A Késmárki-Széchenyi-Kossuth-Szent Imre tér-Kossuth-Ady-Táncsics útvonalon jártunk. 

Videónk alatt most is az Info rádió híreit, beszámolóit hallhatják például arról a vitáról, hogy milyen védőfelszerelést kellene biztosítani a háziorvosoknak. Speciális, 100 százalékosan védő felszerelést ma a világon mindenhol csak az intenzív osztályokon dolgozó orvosok kapnak, mivel mindenhol hiány van belőle. Ennek ellenére az újbudai polgármester a kormányt okolja, miután ő maga sem gondoskodott az általa hiányolt védelemről a háziorvosai számára. Szóba kerülnek a védekezés más módjai is, milyen tévhitek terjednek, és a vitaminok hasznossága is – utóbbiak sem védenek meg a vírustól. (tovább…)

Hatvanöt új betege és két új halottja van a koronavírus-járványnak Magyarországon

2020. március 29. vasárnap

Koronavirus.gov.hu

408-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt két idős, alapbetegségekkel küzdő beteg. A koronavírus-járvány neheze csak most jön, amikor a csoportos megbetegedések szakaszát minden bizonnyal felváltják a tömeges megbetegedéseké – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

A csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat. (tovább…)

Újabb csepeli adott ingyen szájmaszkokat

2020. március 27. péntek

Csepel.info

Az országos sajtó is felfigyelt arra a csepelire, aki háza kerítésére tett ki szatyrokba szájmaszkokat, amiket bárki leakaszthatott. Máris van követője: az újabb csepeli adakozó a piachoz vitt ötven saját gyártású maszkot – szintén ingyen.

Úgy tűnik, hogy négy részre szakadt az ország. A leghangosabb csapat telesírja az internetet, hogy képtelen sálat, kendőt és kesztyűt találni vagy vásárolni, és minimum Orbán Viktornak kellene vinni neki ilyet – vagy legalább megmutatnia a ruhásszekrényben, hogy hol találja. Mások ezt simán megoldották, hiszen nem nehéz venni vagy elővenni egy sálat, kendőt és kesztyűt, amiből a háztartási vagy kerti változat is megfelel. A harmadik társaságot egyáltalán nem zavartatja a járvány-sürgés-fogás. A negyedik csapat viszont nem csak magának gondoskodik védőfelszerelésről, hanem másoknak is ad vagy készít. Ilyen emberekből pedig úgy tűnik Csepelen akad is jó pár. (tovább…)

Első a biztonság a Csepeli Piacon: új működési rend lép életbe

2020. március 25. szerda

Csepel.info

Az árusoknak csütörtöktől kötelező lesz a kesztyű és az orvosi maszk használata, és erre kérik a vásárlókat is.

Az alábbiakban Borbély Lénárd polgármester közleménye olvasható. (tovább…)

Így készíts szájmaszkot!

2020. március 24. kedd

Youtube, Csepel.info

Az Európai Unió teljes területén hiány van a szájmaszkokból. Akinek azonban van egy kis ideje – és most sokaknak van – nem kell kétségbeesnie: nekik segít az itt látható videó 😉

Fontos megjegyezni, hogy a sima szájmaszk használatának akkor van értelme, ha magunk is köhécselünk, tüsszögünk. Vagyis elsősorban mások, a környezetünk megvédését szolgálja. A nagy népsűrűségű ázsiai országokban régóta a közösségi kultúra része, hogy akik betegnek érzik magukat, szájmaszkot hordanak. Arra viszont vigyázni kell, hogy ne nyúljon, ne igazgassa a maszkot a használója, mert ezzel önmagát fertőzheti meg – vagyis a használatát nem árt megszokni, mielőtt kimegyünk vele.

Több száz hangoskönyvet tesz ingyenesen elérhetővé az MTVA Archívum

2020. március 22. vasárnap

Mandiner, Csepel.info

Olyan klasszikusok érhetők el, mint A kőszívű ember fiai, az Ábel a rengetegben, A Pál utcai fiúk, a Robinson Crusoe vagy éppen a Tom Sawyer kalandjai. Wass Alberttel is megismerkedhet az, aki eddig csak a kommunista-liberális propaganda-uszítást hallott róla.

Az archivum.mtva.hu/radio/ oldalon olyan klasszikusok érhetők el, mint A kőszívű ember fiai, az Ábel a rengetegbenA Pál utcai fiúka Mesék Mátyás királyról, A kincses sziget, a Robinson Crusoe vagy a Tom Sawyer kalandjai – írja a kormányzati oldal.

(tovább…)

Szigorítják a Csepeli Piac működését

2020. március 20. péntek

Csepel.info

Bár a Csepeli Piac alapvetően élelmiszerboltokból áll, amelyek továbbra is nyitva tarthatnak, az önkormányzat a járványveszély miatt a március 21-i nyitással és működéssel kapcsolatban jelentős szigorításokról döntött.

A részletekről Borbély Lénárd polgármester számolt be: (tovább…)

Hogyan bírjuk ki ép ésszel a bezárkózást?

2020. március 18. szerda

Origo, Csepel.info

Pár napig mindenki élvezni tudja az otthonlétet, de most hetekről, hónapokról is szó lehet. Az Origo utánajárt, hogyan bírhatjuk ki ezt az időszakot úgy, hogy ne őrüljünk meg a négy fal között.

Gaál Viktor pszichológus szerint szellemileg és fizikálisan sem szabad elengednünk magunkat. Mindig kell, hogy legyen célunk, és jobban járunk, ha előre megtervezzük a napjainkat. Tamás Gergő személyi edző pedig az otthoni mozgásra hívta fel a figyelmet, és arra, hogy vigyázzunk, mit eszünk.

(tovább…)

Pillanatkép a Szent Imre térről és Csepelről

2020. március 16. hétfő

Csepel.info

Szent Imre téri panoráma sok sétálóval

Aki nem tudná mi történik, bezárkózás helyett inkább tavaszi nyüzsgéssel írná le, amit hétfőn Csepelen láthattunk.

Az élelmiszer- és vegyesboltok, a gyógyszertárak tele voltak, sokan sétáltak az utcákon. Néhányan ugyan szájmaszkban, ami egyelőre látványosság-számba megy. Az egyszerű orvosi maszk egyébként sem véd a vírusoktól, inkább azoknak ajánlják, akik betegnek érzik magukat. (tovább…)