2013. március havi archívum

Kiváló formában a Világjátékokra készülő csepeli kick-boxosok

2013. március 31. vasárnap

Csepel.hu

Kirobbanó formában vannak a Küzdősportok Világjátékára készülő hazai kick-boxosok. A magyar csapat gerincét adó csepeliek ismét bizonyították rátermettségüket, és beverekedték magukat a legjobbak közé.

A már biztos kvótások közül a csepeli Gömbös László (74 kg) és Veres Richárd (63 kg) is győzött a Milánóban megrendezett világkupán. A kvóta-várományos Mórádi Zsolt is remekelt, a csepeliek kiválósága két súlycsoportban is elindult (84 kg és 89 kg), és mindkettőt megnyerte. Ugyancsak duplázott Jároszkievicz Krisztián is, aki a 94 kilósok között és a +94 kilogrammos mezőnyben tarolt. A Grand Champion magyar, egészen pontosan csepeli  döntőt hozott (itt nincs súlycsoportos besorolás): Gömbös László Mórádi ellen nyert. A nyolcadik magyar aranyérmet pedig Imre Tamás (79 kg) szerezte.

(tovább…)

Több csepeli járat menetrendjében változás lép életbe áprilisban

2013. március 31. vasárnap

Budapesti Közlekedési Központ

Illusztráció

Az utasok igényeihez igazodva újabb változtatásokat hajt végre a BKK budapesti tömegközlekedési hálózat menetrendjében.

A Csepelt érintőek a következők:

152-es autóbusz

A 152-es járaton 2013. április 3-tól, szerdától a H7-es hévvel való kedvezőbb kapcsolat érdekében, munkanapokon kis mértékben módosítják az autóbuszok esti Csepel, Szent Imre téri indulásait 20:30 és 21:30 között.

Alacsonypadlós autóbuszok indulási időpontjai

Április 2-ától, keddtől kezdődően a 11-es 29-es, 68-as, 95-ös, 130-as, 148-as, 159-es, 162-es, 162A, és 262-es autóbuszok vonalán módosulnak az alacsonypadlós indulások. Április 13-ától, szombattól pedig a 149-es, 155-ös és 156-os viszonylatokon módosulnak az alacsonypadlós autóbuszok indulási időpontjai.

(tovább…)

Jézus Krisztus feltámadását ünnepli a keresztény világ

2013. március 31. vasárnap

MTI, Fidesz.hu

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe; a keresztény világ húsvét vasárnapján Krisztus feltámadását ünnepli, e napon világszerte ünnepi miséket, istentiszteleteket tartanak.

A húsvéti vigíliát követő, húsvétvasárnap hajnali ünnepi szentmise tradíciója az 5. századból származik. A szertartás keretében, a szentlecke után a 11. század óta éneklik a feltámadt Krisztus dicséretéről szóló miseéneket. Az ünneplés részeként a húsvéti gyertya a szentély vagy az oltár közelében áll, hogy Jézusra, a “világ Világosságára” emlékeztesse a híveket – olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtóirodájának összegzésében.

(tovább…)

212 családon segített a Minden gyerek lakjon jól alapítvány

2013. március 30. szombat

HírTV, Csepel.info

Tekintse meg a videót!

Az MSZP bocsánatot kért a Tárkival kapcsolatos tévedése miatt

2013. március 30. szombat

MTI, Népszava

Az ügy előzménye, hogy Lukács Zoltán szocialista parlamenti képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva beszélt a Tárki legfrissebb felmérésének eredményéről, amely szerint az MSZP támogatottsága évtizedes mélyponton áll, a teljes népesség körében 9 százalékot tesz ki.

Azt mondta: a Tárki a Századvég-csoport tagja, amelynek 3 milliárd forintot adott a kormány anélkül, hogy nyilvánosságra hozta volna, mit teljesít ezért a csoport. “Most már világossá vált, hogy mit teljesít” – fogalmazott. (tovább…)

Feltámadásra várva – örmény est nem csak örményeknek

2013. március 30. szombat

Csepel.hu

Március 30-án az Erdei Éva Galériában ezúttal nem egy kiállítás megnyitójára, hanem a Csepelen szép számmal élő örmények estjére került sor.

”Érdekes és szép nap ez a nagyszombat, mely előestje Krisztus urunk feltámadásának. Jézus Krisztust megszégyenítették és kegyetlenül megölték. Keresztény hitünk alapja a feltámadás és mi hiszünk abban, hogy a sokat szenvedett népeink szebb jövő elé néznek” – mondta el bevezetőjében Erdei Kvasznay Éva művészeti vezető.

(tovább…)

Úszik a pálya – elmaradt a bajnoki

2013. március 30. szombat

Csepelfc.hu, Csepel.info

Elmaradt a Csepel FC szombati Százhalombatta elleni bajnoki labdarúgó mérkőzése, mert a Béke téri stadion gyepszőnyege alkalmatlan a játékra – tájékoztatott a Csepelfc.hu.

Idén ez már a második elmaradt mérkőzése a klubnak. A halasztások és a Magyar Kupa előselejtező mérkőzések miatt hetekig szerda-szombat ritmusban fog játszani a csepeli csapat, mely a hétvégi elmaradt mérkőzés helyett a Ferencváros második csapatával játszott edzőmeccset.

(tovább…)

Nyári időszámítás: minden, amit az óraállításról tudni kell

2013. március 30. szombat

Hirado.hu

Hajnali 2-kor 3 órára kell állítani az órákat, a közösségi közlekedést is érinti. Az ország egynapi energiafogyasztása spórolható meg általa.

A nyári időszámítás bevezetését az amerikai Benjamin Franklin vetette fel 1784-ben, de csak 1916-ban vezették be először Amerikában, azaz a helyi időt egy órával előre állították az adott időzóna idejéhez képest. (A nyári időszámítás elnevezés onnan ered, hogy ez az időszak – az adott féltekén – nagyrészt a nyárra esik.) Az óraállítási módszer azon alapul, hogy a tavaszi és őszi napéjegyenlőség között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák, és ha a nap által sugárzott “ingyenes” fény nagyjából egybeesik a lakosság ébrenlétével, kevesebb lehet a világításra elhasznált villamos energia mennyisége. Az Európai Unióban egységesen alkalmazott módszer lényege, hogy a szokásos ébrenléti időszak – jellemzően reggel 7 és este 10 óra között – minél inkább közelítsen a természetes nappali világosság idejéhez.

(tovább…)

Celpont – Fűnyíró elv és a csepeli Görgey Iskola

2013. március 30. szombat

Hír TV

A Hír TV pénteki műsora, benne a Görgey Artúr Általános Iskola sorsa. A tulajdonos egy MSZP-s vezetéssel kötött megállapodásra hivatkozva egymilliárd forintot akar, Orosz Ferenc korábbi MSZP-s alpolgármester azonban nem emlékszik semmire.

Csepeli elhurcoltak visszaemlékezései a “málenkij robotra”

2013. március 30. szombat

Csepel.info, Csepel.hu

A szovjet csapatok bevonulása után több száz csepeli civilt hurcoltak el „malenkij robotra” 1944 decemberének legvégén.

A munkatáborba kényszerített csepeliek egy részét az Ukrajna területén található Liszicsanszk nevű faluba szállították, ahol éveken át embertelen körülmények között dolgoztatták. A haláltáborként is emlegetett fegyenctelepről nem mindenki tért haza. A túlélők közé tartozik a 88 esztendős Strein Oszkár, aki jelenleg is Csepelen él, és a Csepeli Hírmondónak számolt be megpróbáltatásairól. A fent látható videókon az ő, valamint Nánási Rezső és Jávor János visszaemlékezéseit láthatják. Úgy tudjuk, hogy az interjúkat a Csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesület – Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény munkatársai készítették. A kitelepített csepeli svábokra emlékezve 2013. január 19-én mondtak a Kisboldogasszony templomban szentmisét, és avattak emléktáblát az önkormányzat falán. Megdöbbentő, de igaz:  az ott lerakott koszorúkat nem sokkal később ismeretlenek megrongálták. (tovább…)