További nyugdíjemelés mellett döntött a kormány

Magyarnemzet.hu

(Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Július 1-jéig marad a benzinárstop és az élelmiszerárstop – erősítette meg a kormány döntését a 2018-2022-es kormányzati ciklus utolsó Kormányinfóján Gulyás Gergely, megjegyezve: amíg van rá mód és lehetőség, amíg a kőolaj és földgázellátás biztosított, újra és újra meg fogják vizsgálni az intézkedések fenntarthatóságát. A Miniszterelnökséget vezető miniszter továbbá bejelentette, hogy július 1-től további 3,9 százalékos nyugdíjemelés lesz. 

A tárcavezető tájékoztatása szerint öt százalékban határozták meg a nyugdíj emelkedését, azonban mivel ez a 8,9 százalékos jósolt inflációtól elmarad, mielőbb indokolt és szükséges a nyugdíjemelés. Ezért további 3,9 százalékos nyugdíjemelés lesz július elejétől, hat hónapra visszamenőleg – jelentette be a miniszter.

A bejelentések után Gulyás Gergely beszélt az európai uniós ügyekről is, kiemelve: vannak olyan területek, ahol Magyarország nem tud engedni. Mint mondta, április 3-án a Fidesz-KDNP politikai közössége olyan bizalmat kapott, amelyet egyetlen politikai erő sem kapott a rendszerváltoztatás óta, ezért ki kell maradni a háborúból, ami azt jelenti, hogy nem hazánk nem szállít fegyvereket és nem küld katonákat a háborúba. A miniszter kiemelte: a háború árát nem szabad a magyar emberekkel megfizettetni, sőt mindazok az intézkedések, amelyekről eddig is beszámolt, is azt a célt szolgálják, hogy a lehető legnagyobb mértékben tudják mentesíteni a családokat azok alól a káros következmények alól, amelyek együtt járnak a háborúval.

Véleménye szerint a világ illiberális irányba megy az eredeti, klasszikus liberalizmus iránya helyett, az ukrán elnök követelményei pedig a szólásszabadság korlátozását is jelentik.

Emellett – folytatta – volt egy népszavazás is, ami – bár közjogi értelemben nem érvényes – szintén az 1990-es első szabad választás óta soha nem látott véleményegységet tükrözött. Éppen ezért a jogszabályoknak a szexuális propagandát szigorúan tiltani kell a gyermekek esetében – rögzítette a tárcavezető. A kormány ezért nyitott arra, hogy ezt a szabályozást megvédjék egy esetleges törvénymódosítással, de ilyen javaslat egyelőre nincs.

Gulyás Gergely arról is beszámolt, hogy megérkezett Brüsszelből a bizottságnak a kondicionalitási levele.

Ennek értelmében pedig semmilyen akadálya nincs a helyreállítási alapról szóló megállapodás aláírásának, mivel kizárólag olyan felvetések szerepelnek  a levélben, amelyekről hónapok óta zajlik az egyeztetés. Hozzátette, már ott is közös megoldást találtak, ahol egyébként a felvetés jogosságával nem értenek egyet.

Kérdésre válaszolva a a miniszter elmondta, hogy a magyar egészségügy készen áll a sebesült ukrán katonák ellátására mindenféle korlátozás nélkül.

Emellett jelezte azt is, hogy a kormány már korábban is döntött arról, hogy az Ukrajnából érkezők számára szűrővizsgálatokat fognak biztosítani.

Azzal kapcsolatban, hogy május 31-én megszűnik az egészségügyi dolgozók felmondásai tilalma, Gulyás Gergely kiemelte: soha, eddig nem látott fizetésemelés történt az orvosoknál, az ápolóknál az elmúlt négy évben több mint 70 százalékos béremelést hajtottak végre, ezért nem vár tömeges felmondást.

A rezsicsökkentést érintő kritikákra reagálva a miniszter arról beszélt, az emberek többsége jónak tartja a rezsicsökkentést, a kormány törekszik ezek fenntartására. Megjegyezte, a hazánknak járnak az uniós források, bennünket megillető összegekről beszélünk – ezt azzal kapcsolatban szögezte le, hogy ettől függ, mekkora kompenzációt kell nyújtania a kormánynak a rezsicsökkentés finanszírozása miatt.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely érintette a V4-es országokat is, jelezve, hogy Oroszország megítélésének a kérdésében – különösen Lengyelországgal – mindig voltak nézetkülönbségek közöttük. Véleménye szerint azonban ezek az esetleges különbségek korántsem olyan hangsúlyosak, mint ahogy azt a média beállítja. Mint mondta, minden országnak az a törekvése, hogy ez a kapcsolat jól működjön, Magyarországnak pedig a lengyelekkel való kapcsolat kulcsfontosságú és a jó kapcsolat továbbra is adott. Arra, hogy az Alapjogokért Központ szerint Lengyelország és Magyarország közé éket szeretne verni az Európai Unió, Gulyás Gergely úgy reagált: nem lehetetlen, hogy léteznek ilyen motivációk.

A Magyar Nemzet kérdésére, amely azzal kapcsolatban hangzott el, hogy a baloldal nem tudott megegyezni az alakulóülést megelőző tárgyalásokon, Gulyás Gergely elmondta, bízik benne, hogy egyetértés fog születni, a frakciók közötti tárgyalásokról azonban Kocsis Máté frakcióvezető tud tájékoztatást adni.

El kell dönteni, hogy a baloldal, ami hirtelen hat párttá vált egy pártból és a most bejutott Mi Hazánk részt akarnak-e venni a parlament munkájában, vagy a politikai botránykeltésben érdekeltek.

– hangsúlyozta a tárcavezető. Lapunk egy másik, a gázellátással kapcsolatos kérdésére a miniszter kiemelte: nincs veszélyben a gázellátás, folyamatosan érkezik hazánkba és további kilenc európai ország is rubelben fizet az orosz gázért. Arra, hogy Karácsony Gergely főpolgármester jelezte, anyagi szempontból veszélyben lehet a fővárosi közösségi közlekedés, Gulyás Gergely úgy reagált: jogszabályok rögzítik azt, hogy milyen források illetik meg Budapestet. Szerinte a főváros nem panaszkodhat különösebben, hiszen a megjelölt és várt iparűzési bevétel és egyéb bevételek túlteljesültek. A miniszter továbbá reményét fejezte ki, hogy most, hogy Karácsony Gergely nem az országos politikával foglalkozik, ráér majd a fővárossal foglalkozni.
Arról miszerint saját környezetvédelmi minisztérium alakulhat-e, a tárcavezető úgy reagált: úgy is lehet jó döntéseket hozni, ha nincs önálló környezetvédelmi minisztérium.

Mint mondta, Magyarország a szén-dioxid kibocsátás-csökkentésre vonatkozó vállalásokat betartja, holott az osztrákok és a svédek például nem képesek erre. Szerinte az eredmények a fontosak, nem az, hogy újabb minisztériumot hozzanak létre. Gulyás Gergely a mostani kormányinfón továbbá megismételte, hogy az új kormány a május 16-ai héten alakul meg.

Ferenc pápa magyarországi látogatásának időpontjáról Gulyás Gergely közölte: Orbán Viktor Vatikánban tett látogatása után született döntés arról, hogy a szentatya hazánkba látogat-e, de erről a Vatikánnak kell beszámolnia.

A szombati Magyarországon tartandó oroszpárti tüntetés kapcsolatban, a miniszter hangsúlyozta: a magyar kormány elítéli az orosz agressziót, de ha valaki a liberális jogállam híve, akkor tudomásul kell venni, hogy abban van egy gyülekezési jogról szóló törvény. Gulyás szerint a világ egyes részei nem fogadják el ezt, a Fidesz azonban a klasszikus liberalizmus híve, így nem korlátozza a tüntetést.

A cél az, hogy senki ne maradjon munka nélkül – jelezte Gulyás Gergely azzal kapcsolatban, hogy a Tungsram tömeges elbocsátásokra készül csődközeli helyzete miatt.

Azzal kapcsolatban, hogy vajon politikai okok miatt nem kap Kübekháza és Hernádszentandrás támogatást a magyar falu programban a miniszter elmondta, a támogatottak között nagyon sok a nem kormánypártokat támogató település van, az, hogy nem politikai szempontok érvényesülnek, látszik a támogatottak összetételéből.

Magyarnemzet.hu

6 hozzászólás “További nyugdíjemelés mellett döntött a kormány” bejegyzésre

 1. Nagyapó szerint:

  Nem igaz, mert az ATV “szagértői” azt jósolták, hogy megszorítások jönnek és fájni fog!

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

 2. Horváth János szerint:

  És miért is van szükség további emelésre?

 3. László szerint:

  Fater majd július elseje után lesz nyavajgás, várja ki és spájzoljon…

 4. kormánypárti szerint:

  Azért János, mert nem mindenki olyan luxusnyugdíjas, mint te vagy. Elhiszem, hogy te nem szorulsz rá aprópénzre.

 5. Nagyapó szerint:

  Az Orbán kormány közölte kb. 10 évvel ezelőtt, hogy megtartja a nyugdíjak értékét. Ezért történik a 8,9 % emelés.

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

 6. László szerint:

  Mihez kell mérni és mikori nyugdíj értéket? Ezt már ember nincs aki megmondja.

Itt lehet hozzászólni !