2013. április havi archívum

Kipróbáltuk az új budapesti buszt

2013. április 30. kedd

Index, Origo, Csepel.info

Ezek ma a legzöldebb és legmodernebb buszok

Az Index tudósítása

Sok és vadiúj

Az Origo tudósítása

A buszok voltak az abszolút sztárok

Ilyen a hangjuk és így mennek az Andrássy úton

Tolongás egy jó képért

(Majdnem) meghitt pillanat

Erzsébet híd: már nem a tüntetők állnak libasorban

Budapesten új szelek fújnak, vége a tompultságnak, pár éve még nokiás dobozokról beszéltünk, most pedig új buszokról – mondta Orbán Viktor a Mercedes Citaro típusú buszok ünnepélyes átadásakor. A kormányfő szerint a budapestiek megérdemlik, hogy az év buszának választott járművekkel utazzanak. Az első 50 buszt szerdán indítják el.

A kedd délelőtti “buszpróbán” számos újságíró mellett a kerületek képviselői is jelen lehettek, így Ábel Attila alpolgármestertől is kaptunk néhány fényképet és videót. Az Mno tudósítását itt olvashatják el.

Nekiestek Bajnainak az MSZP-s oroszlánbarlangban

2013. április 30. kedd

Origo

Bajnai Gordon és Mesterházy Attila a választmány ülése után

Több hónapos feszültségüket vezették le a szocialisták szombaton Bajnai Gordonon, mielőtt az MSZP és az Együtt 2014 megállapodott volna a szoros együttműködésben. Volt, aki az SZDSZ-hez hasonlította Bajnaiékat, mások azt sérelmezték, hogy az Együtt megpróbálja magához csábítani a szocialistákat. Az MSZP-sek ugyanakkor örülnek a közös jelöltállításról szóló megállapodásnak, mert szerintük a szocialisták helyben sokkal erősebbek. Bajnainak viszont az volt a legfontosabb, hogy az MSZP-sek ne kiáltsák ki Mesterházyt miniszterelnök-jelöltnek.

“Ismerőseim azt mondták, eljövök az oroszlánbarlangba. Pedig hazajöttem hozzátok” – több jelen lévő szocialista szerint Bajnai Gordon így kezdte majdnem félórás beszédét a szombati MSZP-választmányon. Az Együtt 2014 vezetője Mesterházy Attila MSZP-elnök meghívására vett részt a szocialisták zárt ajtós rendezvényén, amelyen szoros együttműködésben és közös jelöltállításbanállapodott meg a két párt vezetője. (tovább…)

Rossz lett a hallása az MSZP-s politikusoknak a Portik-ügyben

2013. április 30. kedd

Szilvásy: csak színjáték volt, de szabályos

Inforadio.hu, Hvg.hu

A Fidesz szerint az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai hétfő délelőtt személyesen győződhettek meg arról, hogy a Portik Tamás és Laborc Sándor találkozóiról szóló, nemrég nyilvánosságra hozott leiratok tartalma megegyezik a két megbeszélést tartalmazó eredeti, vágatlan hangfelvételen hallhatókkal. Molnár Zsolt, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke szerint ugyanakkor hétfői ülésük nem volt alkalmas arra, hogy meggyőződjenek róla, a Portik Tamás és Laborc Sándor találkozóiról szóló leiratok tartalma minden kétséget kizáróan megegyezik-e a megbeszéléseket rögzítő felvételen hallhatókkal.

Molnár Zsolt a Parlamentben azután nyilatkozott újságíróknak, hogy a bizottság tagjai belehallgathattak az eredeti hangfelvételekbe a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat épületében. A szocialista politikus azt mondta: a felvétel rossz minőségű, tartalma nehezen kivehető, ezért javaslatára a jövő héten – miután kiszűrik a háttérzajokat – ismét belehallgatnak a hanganyagba. (tovább…)

Tájékoztató a méhnyakrák elleni oltásról

2013. április 30. kedd

Csepel.hu

Tisztelt Csepeli Polgárok!

A csepeli önkormányzat ebben az évben ismét támogatja a 13 éves csepeli lányok méhnyakrák elleni oltását. A méhnyakrák még ma is a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség a 45 év alatti nők körében Európában, pedig ez a rák ma már védőoltással és rendszeres szűréssel megelőzhető. A védőoltás azonban sok családnak olyan anyagi terhet jelent, amit nem tudnak önerőből felvállalni, ezért döntött az önkormányzat a védőoltás támogatása mellett.

A méhnyakrák elleni oltási programról tájékoztató előadás lesz, amelyet dr. Póta György gyermekorvos tart az érdeklődő szülőknek.

Helyszín: a csepeli polgármesteri hivatal nagytanácsterme (1211 Budapest, Szent Imre tér 10.)

Időpont: 2013. május 3-a (péntek), 17.30 óra.

(tovább…)

Orbán: Nyolc évet kellett várnunk erre

2013. április 30. kedd

MNO

A világ legmodernebb járműveiként mutatta be a Hősük terén Orbán Viktor az új Mercedes Citaro 2-eseket. Hozzátette: néhány éve még nokiás dobozokról beszéltünk, ma meg már új buszokról.

A kormányfő megjegyezte, a Mercedes a magyar kormány stratégiai partnere, és kiváló buszokat gyárt. „Ez a típus 2013-ban az év busza lett a szakmai zsűri döntése alapján, úgy gondolom, a fővárosiak megérdemlik, hogy a világ legmodernebb járműveivel közlekedjenek” – tette hozzá.

(tovább…)

Vilmos Sándor az új holland király

2013. április 30. kedd

Magyar Hírlap

A lemondás aláírásának pillanatában Beatrix királynő, Vilmos Sándor koronaherceg és felesége, Maxima hercegnő

Ünnepélyes ceremónián adta át az uralkodást fiának Beatrix holland királynő, aki 33 év uralkodás után mondott le a trónról. A narancssárgába öltözött lelkes tömeg zsúfolásig megtöltötte a 25 ezer embert befogadni képes Dam teret.

Zsúfolásig megtelt az amszterdami Dam tér a királyi palota előtt az új uralkodó beiktatásának alkalmából.  Beatrix holland királynő aláírta azt az okmányt, amellyel lemondott a trónról a fia, Vilmos Sándor javára. A 75 éves királynő 33 év uralkodás után, idén januárban jelentette be, hogy 46 esztendős fiának adja át a koronát.

(tovább…)

Csepeli madarak és fák napja 2013.

2013. április 30. kedd

Csepel.hu

Idén a madarak és fák napját a csepeli önkormányzat civilek és szakemberek bevonása mellett a Hollandi úti Sport-, Szabadidő- és Rendezvényközpontban rendezi.

A május 10-11-ei programokon több mint 100 facsemete kerül elültetésre és legalább ugyanennyi madáretető elkészítése is kitűzött cél.

(tovább…)

Németh: Szigorúan ellenőrzik a rezsicsökkentés végrehajtását

2013. április 30. kedd

Hirado.hu

A hétfőn elfogadott törvény a földgáz, az áram és a távhő árának már megvalósult csökkentése mellett előírja a víz- és a szemétszállítási díjak tízszázalékos mérséklését is július 1-jével.

Az elfogadott törvény a víz-, a csatorna-, és a kommunális szemétszállítás díját 10 százalékkal csökkenti július 1-jei hatállyal a végszámlák tekintetében. A szemét esetében 2012. április 14-hez képest kell 10 százalékkal mérsékelni a lakossági díjakat – magyarázta Németh Szilárd, a Fidesz országgyűlési képviselője a Duna Közbeszéd című hétfői műsorában.

(tovább…)

Meghívó – Emlékezés a II. világháború áldozataira

2013. április 30. kedd

Csepel.hu

Tisztelt Csepeli Polgárok!

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata tisztelettel meghívja Önöket a II. világháború befejezése alkalmából tartandó megemlékezésére, melyre 2013. május 9-én 8.00 órakor a Szent Imre téren található emlékműnél kerül sor.

(tovább…)

74 éves férfi ölt Üllőn

2013. április 30. kedd

Csepel.hu

A tettes Üllő egyik családi házának udvarán többször meglőtte élettársát, annak fiát és édesanyját, majd öngyilkos lett.

A családi tragédia okát vizsgálják. A nő édesanyját helikopterrel vitték kórházba.

(tovább…)

Szerény világklasszis a Herman suliban

2013. április 30. kedd

Csepel.hu

Illusztráció

Ismét illusztris vendég látogatott kerületünkbe az Olimpikonok Csepelen elnevezésű programsorozat soron következő állomásán.

A Herman Ottó Általános Iskolába Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó tartott élménybeszámolót április 29-én.

(tovább…)

Horgász küldöttközgyűlés a megújulás jegyében

2013. április 30. kedd

Csepel.hu

Megtartotta tisztújító közgyűlését a patinás multú Csepel Horgász Egyesület április 28-án, a klub Hollandi úti horgásztanyáján.

A résztvevők újabb öt évre Mészáros Ferencnek szavaztak bizalmat az elnöki teendők ellátását illetően, a tisztségviselők között azonban új személyek is helyet kaptak.

(tovább…)

Felkerekítik a negyedkilós sajtot félkilósra a Tescóban

2013. április 29. hétfő

Tékozló Homár

Attila extraprofitot talált a csepeli teszkóban. Valószínűleg megszaladt a címkéző és már nem volt szívük kidobni a félkilós matricákat. Amúgy meg trappista vagy nem trappista? Na, ugye:

“A mellékelt kép tanulsága szerint több, grammra pontosan ugyanakkora sajtot is találtunk a csepeli tescoban. Egyetlen szépséghibája volt a dolognak, hogy a valóságban a képen is látható 0,234kg-os sajt körüli súllyal rendelkeztek a fél kilósnak beárazott sajtok is.”

Ilyen autókkal járt a legvidámabb barakk

2013. április 29. hétfő

Origo

Hangulatosabb egy modern csarnoknál a régi csepeli gyárépület. Mit vontathat a 26 lóerős Trabant?

Stílszerűen a Csepel Művekben gyűlt össze a KGST-korszak gépparkja egy kiállításon, ahol a belépőért egy fillért sem kérnek. A Zsigulik, Moszkvicsok és Trabantok társaságába néhány olyan korabeli autó is vegyült, amit gazdag nyugati nagybácsik ajándékozhattak volna a szegény keleti rokonoknak.

Retropartyzánok néven nosztalgia hétvégét szervezett a Veterán Zsiguli Egyesület, ahová meghívták a ’60-as, ’70-es és ’80-as évek Magyarországára jellemző legfontosabb járműtípusok márkaklubjait is. A kiállításnak nagyon találó módon a Csepel Művek egyik csarnokát rendezték be, ami a kockaköves-iparvágányos utakkal (a Színesfém és az Alumínium Hengermű utca sarkán van a csarnok), a részben műemlék épületekkel és az egyik szomszédos üzemben dohogó gépekkel kiválóan felidézte a szocializmus dicső építésének korszakát. (tovább…)

Kétirányú lett a Martinász utca

2013. április 29. hétfő

Magyar Kerékpárosklub

Elérhető lett kisforgalmú, jobbkezes utcákon a Weiss Manfréd út is. Ez az első ilyen utca Csepelen – számolt be a Kerekparosklub.hu.

A mai napon, dél körül kikerültek a Martinász utcára a kétirányú kerékpározást engedélyező kiegészítő táblák.Ezzel egy igen nagy terület lakossága előtt nyílt meg a lehetőség, hogy elérjék többek között a Weiss Manfréd úti kerékpárutat földrajzi kerülő nélkül, szabályosan, végig jó (igaz, néhol csak elfogadható) minőségű aszfalton, alacsony forgalmú, jobbkezes utcákon keresztül. Így egy olyan kerékpáros tengely jött létre, mely nem korlátozza a gépjárműforgalmat, mégis gyors és kényelmes eljutást kínál több népszerű célponthoz azoknak, akik nem bánják, ha lassítaniuk kell egy-egy keresztutcánál. (Ajánlott útvonal a Weiss Manfréd úthoz: http://goo.gl/maps/MGeH3) (tovább…)