Határ a csillagos ég!

Helyi Téma

A Csepeli Csillagászati Szakkört amatőr csillagászok hozták létre, azzal a céllal, hogy a Csepeli Munkásotthon tetején lévő csillagdát újra működő képessé tegyék. Bár sokan a kerületben azt sem tudják, hogy létezik ez a csillagda.

A Csillagászati Szakkör 2010-es indulása sok munkával járt. Ez alatt főleg a tisztasági festést, és a karbantartást kell érteni.

– Újra működőképessé tettük a Csepeli Munkásotthon tetején lévő csillagvizsgálót. Erre saját pénzüket és szabadidejüket áldozták a klub tagjai – mesélte Becz Miklós, a klub egyik vezetője, aki „civilben” a Vermes Miklós Általános Iskola földrajz-biológia szakos tanára. – Persze, a távcső is alapos felújításra, pontosabban cserére szorul, de a társaim a mechanikát is megtisztították annyira, hogy a későbbi esetleges felújításnak ez ne legyen akadálya.

A klubtagok között akad óvodai dolgozó, tanár, de az indulás óta szinte minden szakmából találtak lelkes rajongókat is. Legutóbb Nap-megfigyelésre hívták az érdeklődőket, ahol a „lángnyelveket”, szaknyelven szólva a protuberancia jelenséget és napfoltokat lehetett szemlélni, ezt követően pedig a klubvezető tartott előadást a témában: Csillagunk a Nap címmel.

– A tagság papíron nagyobb, mint a valóságban. Egy-egy szakköri rendezvényen egyelőre 5-8 fő van jelen a szakkörvezetőkön kívül. Ha távcsöves bemutatót tartunk, vagy nevesebb meghívott előadó tart előadást, 20-30 vendégünk is van, de a járdacsillagászati rendezvényünkön 200-an is megfordultak – mondta a klubvezető, kihangsúlyozva, hogy nem ufókat keresnek.

– A világ megfigyelhető része is mérhetetlenül változatos és izgalmas. A mi célunk ennek láttatása. Aki még nem ismeri az általános környezetét, a csillagos eget, az hogy kereshetne rendkívülit, ha az égre néz fel? A mi célunk a földön állva megmutatni a látható világ rejtett szépségeit.

Akit rabul ejtett az éjszakai égbolt, az kéthetente, a Csepeli Csillagdában találja meg a klubot.

Kulcsár Tamara- helyitema.hu

Itt lehet hozzászólni !