A kézügyesség nem feltétel

Csepel.hu, Csepel.info

Sokan azt gondolják, hogy a varrás idejétmúlt dolog, mivel felnőtt egy olyan generáció, amely nem látott otthon senkit varrni, legfeljebb a nagymamát. Most viszont a fiatalok egyre inkább érdeklődnek e hobbi iránt. A műhelymunkát a Szabó Magda Közösségi Térben végző, kezdő varrócsoportunkban például a 18 évestől kezdve 65 évesig minden korosztály jelen van.

A kézügyesség nem feltétel, mivel a varrógép végzi a munka nagy részét. Egyedi táskákat, szoknyákat, ruhákat készítünk, akár a környezettudatosság szempontjait is figyelembe véve. Főleg a fiatalokat motiválja ez, akik tizenévesen azért akarnak megtanulni varrni, hogy tudjanak ruhákat átalakítani, újrahasznosítani. Érdekli őket a mosható uzsonnástasak, újraszalvéta készítése, vagy a nejlonzacskó kiváltására használatos vászontáska.

A kisgyermekes édesanyák már a gyermeküknek alkotnak, például gyerekszoba-dekorációt varrnak. A középkorú nők a kikapcsolódási lehetőséget keresik. Azt tapasztalom, hogy sokan nem szabványos testalkattal rendelkezünk, és akár ezért is akarunk megtanulni varrni.” Különleges témájú workshopokra is sor kerül néha, mint például a szabad gépi tűzés oktatása. Ez egy speciális díszítő technika varrógéppel, ami különösen a foltvarrókat érdekli. A foglalkozást idén tavasszal Noémi több alkalommal is megtartja, alkalmazkodva az érdeklődéshez. Az egész városból, sőt Debrecenből, Pécsről és Szegedről is jelentkeztek a résztvevők, akik ideutaznak Csepelre.

Horváth Szerén bakancslistás álmát váltotta valóra, amikor hozzáfogott a varrástanulásnak. „Az alkatom miatt legtöbbször át kell alakítanom a készen vásárolt ruhákat. Tavaly télen kezdtem el az első tanfolyamot, ahol megismerkedtem gép- és anyaghasználattal, megtanultam befűzni a cérnát. Azóta már több mindent varrtam, meg is dicsért érte a családom.”

Forrás: Csepel.hu

7 hozzászólás “A kézügyesség nem feltétel” bejegyzésre

  1. Gary Ridgway szerint:

    A mai picsák a telefonon kívül semmit nem ismernek.
    Gondolom, hogy bedugni még be tudnák a varrógépet és akkor ott megáll a tudomány. Igaz a YT-on vannak oktató videók! 🙂 Szerintem a krumplipucolást is ott sajátítják el?
    Férfi létemre tudom használni, na erre varrj gombot!

  2. Nagyapó szerint:

    Lelki szemeim előtt látom amint otthon, kisminkelve, rózsaszín bugyiban ül a varrógépnél és varrja a szivárványzászlót!😀😀😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. László szerint:

    Látom hatott a kormánypropaganda. Amúgy készüljön, idén is lesz Budapest Pride…

  4. Nagyapó szerint:

    László! Csodálatos riposzt! Remek, akárcsak a viccben: Korbuly és Szedlacsek beszélget.
    Szedlacsek: mondok egy szójátékot a neveddel. Hatkor bújj a seggembe, hétkor bujj ki belőle!
    Erre Korbuly én is mondok: Szedlacsek, Szedlacsek izéld meg a nénikédet!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. László szerint:

    Jön fater, megyünk? Átmegyünk a szivárvány alatt. Korbuly seggembe bújj…A kézügyesség nem feltétel!

  6. Gary Ridgway szerint:

    Öreg rákos szívű!
    Ütött a degeneralizmus? 🤣💪👍
    Figyelj már te demens!
    A buzi, a leszbi és travik egyenlőek a pedofilokkal? Ők is bűnözők, mert… …csak?
    Nagy zavar van ám a ti buzzancs rasszista fejeitekben, de tudjuk, ellenség kell nektek, erre élveztek, erre épül a rendszeretek. Ti vagytok betegek. 👏👍🤣

  7. Hozzászóló szerint:

    Úgy gondolom, hogy egy háziasszonynál igenis nélkülözhetetlen kezének ügyessége…

Itt lehet hozzászólni !