Stabil költségvetésről tárgyalnak

Csepel.hu, Csepel.info

Borbély Lénárd polgármester több alkalommal összeült a csepeli pártok képviselőivel, és egyeztetett a költségvetésről a csepeli civil szervezetekkel, egyházakkal, sportszervezetekkel, illetve egyéb más társszervezetekkel is.

Utóbbiak közül többen megköszönték az önkormányzat segítségét. A Csepeli Svábok Szabad Kulturális Egyesülete részéről kiemelték: megalakulásuk óta számíthatnak az önkormányzat segítségére. Király István, a világhírű Halker-KirályTeam vezetője szintén hangsúlyozta, megalakulásuk óta használják azt a tornatermet, ami otthonukká vált, és biztos pont a felkészüléseik során.

Az önkormányzat költségvetése biztosítja az egészségügyi ellátás és az orvosi ügyelet zavartalan működését, fejlesztését, az önkormányzat és az önkormányzati cégek munkahelyeinek megtartását, valamint az elmúlt évben meglódult inflációt követő béremelést is.

A tervek szerint az önkormányzati dolgozók munkahelyeit megtartják és biztosítják, és az infláció miatt a béreket is növelik. 820 dolgozó részesül 14, illetve 16 százalékos béremelésben. Az óvodapedagógusoknak az ágazati pótlék 12 százalékkal emelkedik, emellett meg kívánják tartani a jelentősnek számító csepeli pótlékot is számukra. Szintén 12 százalékos béremelést kapnak pedagógus ágazati-pótlékként a bölcsődei dolgozók. Ugyanekkora emelkedés vár az egészségügyi dolgozókra. Azoknál a munkavállalóknál, akik nem részesülnek ilyen típusú emelésben a jogszabály erejénél fogva, ott saját hatáskörben javasolnak segítő kezet nyújtani. Ezért több mint 400 dolgozók bérét tervezik megemelni egységesen 15 százalékkal. A polgármesteri hivatalban és a közterület-felügyelőknél az illetményalapot 65 ezerről 70 ezer forintra javasolják megemelni. A polgármester, valamint az alpolgármesterek ugyanakkor a tervezet szerint nem kapnak béremelést.

A legjelentősebb kiadásnövekedés a rezsiköltségeknél jelentkezik. „Közel 2 milliárd forinttal kell többet terveznünk, és vár ránk számos nem ismert tényező is. Azonban a takarékos működés mellett a Magyar Kormány is segítséget nyújt. Mindemellett a magas élelmiszerárak miatt jelentősen emelkedik a kiadásunk a közétkeztetés kapcsán is, hiszen a szülők befizetése mellett jelentős összeggel járul hozzá az önkormányzatunk is minden gyermek étkezéséhez” – írta Borbély Lénárd. Hozzátette: ahhoz, hogy a megemelkedett orvosi bérek kapcsán március 1-től továbbra is fent tudják tartani a 24 órás felnőtt- és gyermekorvosi ügyeletet a kerületben, további jelentős forrásokat kell biztosítani. „Az ügyelet kapcsán természetesen érkeznek a köszönő szavak mellett jogosnak tűnő – néha kemény hangvételű – kritikák is, de a csepelieknek biztonságot jelent a szervezett orvosi ügyelet, így kiállunk a fenntartása mellett.”

Széles körű egyeztetések zajlottak

A pártok képviselői részéről javaslatok nem érkeztek. A polgármester azonban jelezte, ha valakinek van bármilyen jobbító szándékú javaslata, az a testületi ülést megelőzően küldje meg, hogy be tudják építeni a tárgyalandó anyagba. „Az idei évben is kiemelt figyelmet fogunk fordítani a csepeli családokra, a legkisebbektől a legtapasztaltabb családtagokig. A csepeli támogatások köre – úgy, mint az iskolakezdési támogatás, a gyógyszertámogatás, lakhatási és a rezsitámogatás is marad. Elkötelezettek vagyunk a szociálisan rászoruló, nehéz helyzetben lévő csepeliek támogatásának további biztosításában. Kiemelten őrizzük hagyományainkat és csepeli identitásunkat. Az intézményeinket, kerületünk természeti kincseit. 2023-ban is Csepelért fogunk dolgozni, ezért összefogásra hívok mindenkit! Számítunk az építő jellegű kritikai észrevételekre, a támogató ötletekre és arra, hogy közösen fogunk vigyázni az otthonunkra. Nekem továbbra is Csepel az első!” – zárta sorait Borbély Lénárd.

Forrás: Csepel.hu

13 hozzászólás “Stabil költségvetésről tárgyalnak” bejegyzésre

  1. pl szerint:

    A “stabil” költségvetésről való tárgyalás az azt jelenti, h miután a OgV kifosztotta az önkormányzatokat, hogyan lehetne életben maradni hazugságokkal?

  2. László szerint:

    Ezek szerint fideszes önkormányzat nincs kifosztva.

  3. László szerint:

    Ezek szerint fideszes önkormányzat nincs kifosztva.

  4. Nagyapó szerint:

    A fideszes önkormányzatok tudnak gazdálkodni. Igaz van ellenzéki város is amelyik jól működik (Szeged, Szombathely, stb.). Rossz vezetésűek Budapest, Miskolc, Pécs, stb., Viszont az ellenzéknél ritka a szakértelem, így csak vádaskodnak!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. Gary Ridgway szerint:

    Fater, mennyit kapott Csepel? Milyen hozzáértés van? Ne feszengj már itt megint. 🤣

  6. László szerint:

    Tudok még egy helyről, ahol szintén “stabil” lett a költségvetés.
    “Ahogy lemondott az ellenzéki polgármester Gödön, egyből kapott a város 100 millió forint támogatást. Váratlanul megnyílt a pénzcsap.”
    Balogh Csaba a lemondása után azt mondta, hogy nem tud küzdeni „a NER helyi és országos többsége ellen”.
    A városban nagy gondot jelent a Samsung akkumulátorgyár. Ebben az ügyben nem történt komoly előrelépés az ellenzéki polgármester hivatali ideje alatt, mivel a kormány azzal segítette a Samsung terjeszkedését, hogy a gyár környezetét különleges gazdasági övezetté minősítette. Ezzel a döntéssel elvonták a város iparűzési adóját, és a fideszes többségű megyei önkormányzathoz irányították a pénzeket.

  7. White Trash szerint:

    Stabil lopás!

  8. Nagyapó szerint:

    Érdekes a moslékkoalíció hozzáállása az egyes témákhoz. Az iváncsai akkugyárnál visítottak, hogy miért nem Dunaújvárosban építik, az iparűzési adó miatt. Ugyanakkor Gödön az a baj, hogy az IPA-t nem Göd, hanem a környező falvak is kapják, ahonnan a dolgozók bejárnak.
    Melyik megoldás “demokratikus”?

    Ceterum censeo…A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  9. László szerint:

    Milyen környéki dolgozók? Biztonsági őr felvétel van a gödi Samsung gyárban. Na és akkor mi van? Kérdezheti jogosan! Feltétel, a következő nyelvek ismerete: mongol, ukrán, dél-koreai. Tehát milyen dolgozók vannak ott? Hát nem biztos hogy magyarok…

  10. robi szerint:

    A Csepel SC-nek megszavazott 111 milliónak úgy tűnik, meg van a helye.
    AZ NS információi szerint két éven belül felépül a szálló a Béke téren.

  11. Gary Ridgway szerint:

    Ott valami uszodát vizionáltak, de a molino már lerohad. 🤣

  12. Gary Ridgway szerint:

    Fater, rokon ott dolgozott, igen dolgoznak ott magyarok is, kisebbségben. Egyéb büdös hazugság?

  13. Gary Ridgway szerint:

    A heti forintingás azért meg van, ugye? 🙂

Itt lehet hozzászólni !