Mission: Impossible

Vélemény – Ábel Attila

Csütörtökön a csepeli önkormányzat vezetése megpróbált segíteni a gyári “munkásszálló” lakóin. A szállót hamarosan bezárják, modernizálják, és majd valódi munkásszállóként működik tovább. Emiatt kell elköltözniük az ott élő családoknak.

A “munkásszálló” valójában családi szállóként működik. Azok laknak ott, akik nem tudtak albérletbe menni. Lakói csepeliek, azaz évek óta csepeli lakcímkártyával rendelkeznek. Többnyire itt dolgoznak, gyerekeik a csepeli óvodákba, iskolákba járnak. A szállón szigorú rend van, a lakók rendesen fizetik a bérleti díjat és a költségeket, és viselkedni is tudnak. Ám a többségnek komoly “baja” van: kreol a bőre. Cigányok, romák, ahogy jobban tetszik. Ők sok esetben éppen emiatt nem találtak normális albérletet maguknak.

A történet másik szála: sok évvel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy alacsony komfortú helyiségeket, köznyelven “putrikat” már nem adunk ki szociális lakáspályázaton. Ezek alkalmatlanok az emberhez méltó lakhatásra. Most azokat vizsgáltuk volna felül, és – amennyiben lehetséges – újítottuk volna fel komfortosabbra, amik még megvannak és kibővíthetők. Erősen kételkedem abban, hogy sikerült volna ilyen ingatlanokat találni. Az pedig szintén erősen megkérdőjelezhető, hogy időben fel tudtuk volna újítani ezeket. Innen jönne a film címe. Mission: Impossible.

De nem lett “Mission: Impossible”, mert nem kerültünk szorult helyzetbe a segítőkészségünk miatt. A testület ugyanis nem támogatta az előterjesztést. Volt ilyen indok, olyan indok, lényegtelen. A legzavaróbb nekem ezek közül az volt, hogy ha a munkásszállót üzemeltető cég nem segít az embereken, akkor mi se segítsünk.

Mi vele a bajom? A segítségnyújtás nem úgy működik, hogy ha más is segít, akkor mi is, ha pedig más nem segít, akkor mi sem. A segítségnek nincs politikai oldala, nincs bőrszíne, nincs vallása. Segíteni akkor is próbál az ember, ha nem tud. Mert ez vagy lélekből jön, mert bennünk van erre a készség, vagy nem.

Az előterjesztést heten szavaztuk meg:

Borbély Lénárd polgármester, független
Morovik Attila alpolgármester, független
Szuhai Erika képviselő asszony, Fidesz-KDNP
Pákozdi József alpolgármester, független
Kovács Dávid képviselő, független
Tóth Sándor képviselő, független
Ábel Attila alpolgármester, független

Akik nem támogatták (csak az igen támogatás, a nem és a tartózkodás egyaránt elutasítás):

Balogh Ernő képviselő, Fidesz-KDNP
Bercsik Károly frakcióvezető, Fidesz-KDNP
Csaba Péter képviselő, MSZP
Dukán András képviselő, Momentum
Losonci Róbert képviselő, MSZP
Makray Barbara képviselő asszony, Fidesz-KDNP
Takács Krisztián képviselő, MSZP
Várkonyi András képviselő, Demokratikus Koalíció
Zupkó János képviselő, Fidesz-KDNP

Forrás: Facebook

12 hozzászólás “Mission: Impossible” bejegyzésre

  1. László szerint:

    Jelinek nem segít? Ki az a Jelinek? Az ott lakó emberek 2-3 havi kauciót le tudnának tenni? Pl. 500 ezret? Természetesen nevetve. Na az a Mission Impossible. Meg lettek már interjúvolva az ott lakók. Csak ilyen apróság a bajuk.

  2. kormánypárti szerint:

    KariGeritől kell pénzt kérni a felújításra. Korábban azt ígérte, a főváros a föld alól is előteremti a pénzt a lakók megsegítésére. Mindenesetre lakógyűlésre volt lóvé. Na, vajon most lesz újabb fb poszt az ügyben?

  3. László szerint:

    Kormányos, az már megvolt valószínűleg átaludta.
    Föld alól előteremtést Karácsony nem ígért. 2022. szept 23. 9:10
    “Tisztelt Jellinek Dániel!
    Mi nem ismerjük egymást, de olvastam, hogy ön nagyon gazdag ember. Tiborcz István egyik üzleti partnere, 100 milliárdos vagyonával a tizedik leggazdagabb a magyarok között.
    Felszólítom hát, mondjon le egy napi profitjáról, és biztosítsa, hogy az ön tulajdonában lévő csepeli munkásszállón legyen fűtés, és ne kerüljön utcára az a csaknem 150 felnőtt és 50 gyerek, akik most ott élnek. Biztosíthatom arról, ha nem intézkedik tulajdonosként a munkásszálló bezárásának visszavonásáról, akkor gondoskodom róla, hogy minden jóérzésű budapesti polgár mély megvetése kísérje önt. Áldozza be egynapi profitját, cserébe nyugodtan alhat.” – ennyi…

  4. Gary Ridgway szerint:

    Akit érdekel:

  5. kormánypárti szerint:

    “Ha tehát Jellinek úr mégsem hajlandó 200 ember lakhatása érdekében feláldozni egynapi profitját, akkor adja át a munkásszállót a Fővárosi Önkormányzatnak, mert mi nem „piaci alapon”, de emberiességi alapon megakadályozzuk, hogy emberek kerüljenek onnan az utcára”

    Most nem azért, de KariGeri és megszámlálhatatlan számú tanácsadója nem gondolt arra, hogy az épület teljes felújításához és korszerűsítéséhez munkavédelmi okok miatt munkaterületté szükséges azt nyilvánítani? Ha baleset ér egy munkavégzés hatókörében tartózkodó személyt, pl. egy gyereket, ki vállalja érte a felelősséget? Hihetetlen, hogy ennyire nem képes egy felelős döntéshozó előrelátó módon gondolkodni!

  6. Várkonyi András szerint:

    Nem szavaztam meg!
    Megpróbálom összefoglalni a helyzetet és az indokokat:
    Az úgynevezett “Zászlós szálló” sok-sok éve kényes és megoldhatatlan dilemma elé állította az önkormányzatokat Csepelen. A “régiek” tudnának mesélni, én csak a saját ismereteimet próbálom leírni.
    Az üzemeltető milliárdos tulajdonos horribilis összegek fejében adja ki a “lakásokat” ( egy szoba, függönnyel eltakart valamilyen mosdó helyiséggel, lavórral vagy vödörrel ), közös WC és fürdő, állapotuk elképzelhető…. A lakók főleg vidékről jöttek, de vannak Romániából érkezettek is. Gyerekek is vannak, állítólag Csepelen járnak óvodába, iskolába, védőnő valószínűleg nem mer az épületbe bemenni.
    A bérleti díjakat nem tudni, honnan teremtik elő, biztosan vannak állandó munkahellyel rendelkezők, de valószínűbb az alkalmi munkából élők, vagy ki tudja. Minden valószínűség szerint ez a “szálló” nem felel meg a legminimálisabb követelményeknek sem, azonban szemet huny mindenki, mert megoldást nem tud biztosítani e családoknak.
    Most el kell hagyniuk a lakásokat a felújítás miatt, amely akár évekig is eltarthat.
    Borbély úr úgy vezette be a napirendet, hogy tudja ő is, nehéz ügy ez, s megérti, ha leszavazzuk. Lakhatatlan, kiadhatatlan, még szükséglakásnak is alkalmatlan lakásokat tennének valamennyire lakhatóvá 200 milliós költséggel.
    Mi azt javasoltuk, hogy Polgármester úr tárgyaljon újra a tulajdonossal, állapodjon meg vele, hogy ő helyezi el őket más szállóiban, vállaljon garanciát arra, hogy ezeket az embereket vissza is fogadja a bérleményeibe, a 200 milliós összeget pedig fordítsa csepeli rászoruló családok lakáshelyzetének megoldására, hiszen évek óta nincsenek szociális alapú lakások meghirdetve Borbély úr erre nem hajlandó, nem akar tárgyalni.
    Ábel Attila maga is elismeri a felvezetésében, hogy a felújítások elvégzése várhatóan nem oldható meg… Akkor mi ez a javaslat? Olyan segítség felajánlása, amiről tudni lehet, hogy nem lesz megvalósítható???
    Részemről ezért szavaztam NEM-mel, ugyanakkor elvárom, hogy az ott élő szerencsétlen családoknak a sorsát kísérje figyelemmel, s kövessen el mindent, hogy ne maradjanak kívül a szociális hálón !

  7. László szerint:

    Szereztem pénzt kormányos!
    “Két és fél milliárd forintnál is több támogatást kapott a Megafon 2022-ben…” – tudja a balfékFeris meg a KamuGeris videók. Ezek minden pénzt megértek. Kiderült, hogy ez volt a legdrágább politikai YouTube-kampány egész Európában, nemcsak az elmúlt három hónapban, de egész 2023-ban, sőt, a tavaly május óta eltelt egész évben. De még a politikai hirdetésekre jellemzően sokkal többet költő, és Magyarországnál összehasonlíthatatlanul nagyobb piacnak számító USA-ban is odaférne az idei top10 legdrágább YouTube-hirdetés közé.”
    “Habony Árpád decemberben szállt be a kaszónóbizniszbe, máris nyert 2,5 milliárdot”
    “A kormány felkent reklámembere, aki tavaly tűnt fel a száz leggazdagabb magyar listáján, Balásy Gyula 6,8 milliárdos osztalékot adott magának”

    – látja van itt pénz…

  8. stock news szerint:

    I relish, cause I discovered just what I used to be looking for.
    You have ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day.
    Bye

  9. Gino Michalik szerint:

    Many thanks! Very good stuff!

  10. You stated it perfectly.

  11. Gary Ridgway szerint:

    Várkonyi András!
    Gondolom a Majorba raktátok ki őket, mert lassan olyan a lakótelep, mint New York éjjel. A Philadelphiai Kensibgton avenue-t még nem éri utól, ez igaz. 🤣
    Gratulálok.

  12. Lenora Stauffer szerint:

    Thanks a lot. Quite a lot of forum posts.

Itt lehet hozzászólni !