Testületi ülés Csepelen

Csepel.hu

Ha csak a szavazások eredményét néznénk, egy sima, szokásos képviselő-testületi ülés volt a május 25-ei. A heves vitáknak és helyszínen benyújtott előterjesztéseknek azonban súlyos következményei lehettek volna.

Az ellenzéki pártok megpróbálkoztak az önkormányzat költségvetésének elkaszálásával, majd az önkormányzati cégek ellehetetlenítésével. A Fidesz–KDNP frakciójának segítségével végül a Városkép Kft. forrásainak elvonásával is. Az utolsó próbálkozás már „csak” a kerület művelődési házainak bezárásával, az önkormányzati rendezvények és a Csepeli Hírmondó megszűnésével járt volna. Végül egyik próbálkozás sem jött össze, az önkormányzat működőképessége és a fejlesztések biztosítottak.

A testületi ülés megkezdése előtt Borbély Lénárd, Csepel polgármestere gratulált a kerület sikeres sportolóinak. Az első napirend a csepeli parkolás javítása érdekében elkészített hatástanulmány bemutatása volt. Már a kiosztott közvélemény-kutatással többen nem értettek egyet, a parkolási gondokat ugyanis ‒ a kutatás szerint ‒ nem a legsúlyosabb problémák közé sorolják a csepeliek. Vita volt a főváros által visszavont P+R parkolók építéséről, ahogy a fizetős parkolás budapesti szabályairól is. Ha a főváros nem csak a belvárosba jutás nehezítésén dolgozna, hanem a P+R parkolók kiépítésén is, biztosan nem lenne ilyen gond Csepelen. Viszont garantáltan heves tiltakozást váltana ki a fizetős parkolás bevezetése is a kerületünkben a nem csepeli lakosoknak.

A képviselők ellenszavazat nélkül fogadták el a kerületi oktatásról szóló döntéseket, melyeknek köszönhetően – többek között ‒ baptista egyházi iskolával gazdagodik Csepel. Emellett a református Egressy Béni Zeneművészeti Szakközépiskola – amely a sétáló utcánál működött ‒ visszaköltözik kerületünkbe. A Jedlik szeptemberre szintén visszaköltözik az eredeti, már felújított épületébe, így a jelenlegi felújított épületet, a Tejút utca 12. szám alatti iskolát, a Vermes iskola fogja birtokba venni és átköltözni. A Vermes iskola jelenlegi helyén új sportiskola indul.

A csepeli önkormányzat költségvetéséhez kapcsolódó három rendelet tárgyalása már „vérre ment”. Ezek elutasításával a pártok megakadályoznák az önkormányzat működését. És nem csak az önkormányzati munkát meg az ott dolgozó 1600 ember munkabérének kifizetését lehetetlenítenék el, hanem az önkormányzati cégeket, óvodákat, szociális intézményeket és a szakorvosi rendelőt is be kellene zárni. Erre az áldozatra az MSZP‒DK‒Momentum képviselői hajlandóak lettek volna. Ők közösen szavaztak a költségvetés ellen. Takács Krisztián, az MSZP frakcióvezetője még egy módosító javaslatot is beadott, ami kifejezetten a Városkép Kft. – például a művelődési házak, az önkormányzati rendezvények és a Csepeli Hírmondó ‒ működtetési költségét és az ott dolgozó ötven ember munkabérét vonta volna el 360 millió forint értékben. Ezt összeget Takács Krisztián és az őt támogató MSZP és DK a Maros utca építésének előrehozatalára fordította volna. A nyilvánvaló károkozást szándékozó előterjesztés miatt dr. Vincze Anikó jegyző asszony törvényességi észrevételt tett. Hangsúlyozta: olyan veszteségeket okoznának egy ilyen intézkedéssel, amit jegyzőként nem jegyezhet ellen. Bercsik Károly, a Fidesz frakcióvezetője azt hangsúlyozta, hogy ha nem támogatnák a költségvetést, „lefőne a kávé”, azaz minden bedőlne. Ezt ők nem akarják, és csak ezért támogatják az előterjesztést. Ilyen előzmények után fogadták el a rendeletet. Ám itt is volt meglepetés: Balogh Ernő fideszes képviselő inkább az MSZP‒DK‒Momentum pártokhoz csatlakozott az elutasításban. Az eredmény így 10 igen és 7 elutasítás lett. Mivel 9 igennel már nem lett volna érvényes a rendelet, egyetlen szavazaton múlt a kerület működésének fenntartása. Így az óvodák, szociális intézmények, művelődési házak, a közterületi munkák, fejlesztések megmaradása is.

A napirend hetedik pontja hozott újabb izgalmakat. Itt az önkormányzati cégek beszámolóinak, üzleti terveinek elfogadásáról volt szó. Ha ez nem történik meg, az állam néhány büntetés kiosztása után megszünteti az adott önkormányzati cégek adószámát – és ezzel magukat a cégeket is. Vagyis most ismét több mint négyszáz dolgozó munkahelye lett a tét. Mivel az elmúlt időszakban a Fidesz‒KDNP frakciója rendszeresen szavaz a DK‒MSZP‒Momentummal közösen, dr. Vicze Anikó jegyző asszony arra figyelmeztetett, hogy az önkormányzati cégek tönkretétele a költségvetéshez hasonlóan az önkormányzati képviselők jogi felelősségét is fel fogja vetni. Bercsik Károly így csak módosító javaslatban kérte a Csepeli Hírmondó újság megjelenésének lecsökkentését. Amikor kiderült, hogy a lekötött közbeszerzési szerződések miatt még így is tízmilliós kárt okozna a javaslata, amit jogi úton ismételten megpróbálhatna kiperelni a képviselőktől a kárvallott önkormányzat, lemondott erről. Így 11 igen, 5 nem szavazattal fogadták el az előterjesztéseket: nemmel az MSZP‒DK‒Momentum szavazott. Borbély Lénárd polgármester végül megköszönte azoknak a képviselőknek a támogatását, akik nem tették kockára négyszáz önkormányzati dolgozó munkahelyét.

A koronavírusos járvány idején, amikor a kerület költségvetésének bevételi oldala bizonytalanná vált, Borbély Lénárd polgármester a frakcióvezetők tájékoztatása és véleményük kikérése mellett úgy döntött, hogy mindenképpen folytatni kívánja az útépítéseket. Ennek érdekében opciós szerződést kötött néhány önkormányzati telek eladására annak érdekében, hogy 24 utcaszakasz megépítése biztosított legyen. Az utcák megépültek, a telkeket azonban végül nem kellett eladni, most pedig a polgármester javaslatára úgy döntött a képviselő-testület, hogy nem is fogják értékesíteni ezeket a telkeket. Ez azért is volt érdekes, mert közben Dukán András, a Momentum politikusa úgy vádolta meg elherdálással, a telkek eladásával Borbély Lénárdot, mintha ő semmit nem tudott volna ezekről az ügyekről. A képviselők – hosszú vita és módosítgatás után ‒ támogatták a Munkásotthon energetikai felújítását, és egy óvodai programot is, amit az DK‒MSZP‒Momentum képviselői terjesztettek be. A képviselők az orosz‒ukrán háborúval kapcsolatban elfogadtak egy békepárti nyilatkozatot is. A háború első heteiben Csepel is segített a Magyarországra özönlő menekülteknek. Akkor az Ifjúsági Tábor alakult át ideiglenes menedékké. Ennek ellenére a DK, az MSZP és a Momentum képviselői úgy nyilatkoztak, hogy a békepárti nyilatkozat nem csepeli ügy, ezért nem kívántak a szavazásban részt venni.

Borbély Lénárd polgármester ismét megpróbált segítő kezet nyújtani a gyári „Zászlós szálló” gyermekes családjainak, akiknek most az épület felújítása miatt el kell költözniük. Ezek a családok is csepeliek, gyerekeik a kerület óvodáiba, iskoláiba járnak. Utcára kerülésük számukra tragédiával érne fel. A polgármester javaslata szerint azokat az ingatlanokat újították volna fel, amelyekről az önkormányzat az alacsony komfortfokozatuk miatt lemondott, de amelyek komolyabb ráfordítással még lakhatóvá alakíthatók. Ezekre is pályázni kellett volna, de a szokásostól eltérően csak három év bentlakásra. A polgármesterrel szembe szálló pártok most ennél a javaslatnál mutatták meg, hogy bármit el tudnak utasítani. Karácsony Gergely főpolgármesteri időszakához egyetlen csepeli fejlesztés kapcsolódik, egy zebra kiépítése az Ady Endre úton. De ez még zebrából is kevés. A csepeli önkormányzat ugyanis évek óta folytat sziszifuszi küzdelmet azért, hogy a főváros tegye biztonságosabbá a gyalogos közlekedést. Borbély Lénárd polgármester most arra tett javaslatot, hogy a fővárosi fenntartású Táncsics Mihály utca felújításához hasonlóan a gyalogos átkelőket is a csepeli önkormányzat építse ki. Ezt a javaslatot most mindenki megszavazta.

A testület döntött a sportpályázatokról is: 10 millió forintot osztanak szét 14 csepeli sportegyesület között.

A testületi ülés végén titkos szavazáson döntöttek Csepel új díszpolgárairól. Kerületünk 2023-ban a következő díszpolgárokkal gazdagodott: Bese Benő, a Jedlik Ányos Gimnázium igazgatója, Buzek László röplabdázó, Debre Istvánné cigánypedagógus, óvodavezető.

2 hozzászólás “Testületi ülés Csepelen” bejegyzésre

  1. László szerint:

    Ez az “irás” az 50-es évek gondolat és hangzásvilága…

  2. PáLoS TReND szerint:

    AMÍG MAGYARORSZÁGON 1 ROTHSCHILD BÁB a MINISZTERELNÖKNEK LÁTSZÓDÓ BÉKEVARANGY, OLAJSZŐKÍTŐ PINTÉR SÁNDOR…- FENYŐ JÁNOS KIVÉGEZTETŐJE a BELÜGYMINISZTER és az ESCORT TÜNDÉR HORVÁTH NANCY “LIKVIDÁTORA” ROGÁN ANTAL a LEHALLGATÓ TÓTUMFAKTUM ADDIG MINIMÁLIS az ESÉLY FÉNYRE KERÜLÉSRE, DE ANNÁL ERŐTELJESEBB a REMÉNY ARRA, HOGY MIELŐBB ÜT az IGAZSÁG ÓRÁJA!!!

Itt lehet hozzászólni !