Rossz lett a hallása az MSZP-s politikusoknak a Portik-ügyben

Szilvásy: csak színjáték volt, de szabályos

Inforadio.hu, Hvg.hu

A Fidesz szerint az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai hétfő délelőtt személyesen győződhettek meg arról, hogy a Portik Tamás és Laborc Sándor találkozóiról szóló, nemrég nyilvánosságra hozott leiratok tartalma megegyezik a két megbeszélést tartalmazó eredeti, vágatlan hangfelvételen hallhatókkal. Molnár Zsolt, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke szerint ugyanakkor hétfői ülésük nem volt alkalmas arra, hogy meggyőződjenek róla, a Portik Tamás és Laborc Sándor találkozóiról szóló leiratok tartalma minden kétséget kizáróan megegyezik-e a megbeszéléseket rögzítő felvételen hallhatókkal.

Molnár Zsolt a Parlamentben azután nyilatkozott újságíróknak, hogy a bizottság tagjai belehallgathattak az eredeti hangfelvételekbe a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat épületében. A szocialista politikus azt mondta: a felvétel rossz minőségű, tartalma nehezen kivehető, ezért javaslatára a jövő héten – miután kiszűrik a háttérzajokat – ismét belehallgatnak a hanganyagba.

Kérdésre válaszolva azt mondta: amit hallottak, megegyezik a leiratban olvasható szöveggel, de legalább ugyanilyen fontos lett volna, hogy kiderüljön, a leiratban kipontozott részek milyen kijelentéseket takarnak, ezt viszont egyelőre nem sikerült megállapítani.

A kérdésre, tervezik-e, hogy a felvétel megtisztítása után az elejétől a végéig meghallgatják azt – hétfőn ugyanis csak belehallgattak -, Molnár Zsolt igennel válaszolt, azt mondta, ez a lehetőség a bizottsági tagok és a szakértők számára is adott.

A politikus legendának minősítette, hogy Portik Tamás pénzt vitt szocialista politikusoknak. Mint mondta, az Energol Rt. korábbi ügyvezetője is csak MSZP-sekről és nem MSZP-s politikusokról beszélt ezzel összefüggésben, másfelől egy nem szavahihető, súlyos bűncselekménnyel vádolt ember kijelentéseinek nem lehet hitelt adni. Az viszont fontos tapasztalat a szakmának – folytatta -, hogy ilyen találkozókat nem szabad szervezni.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal az előző héten oldotta fel a Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor korábbi titkosszolgálati vezető közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. Az anonimizált leiratokat feltették az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága honlapjára, ezt összegeztük itt olvasható cikkünkben. A dokumentumok szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással Portik Tamás és Laborc Sándor, két másik ember társaságában. A megbeszéléseken készült hangfelvételek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A hangfelvételek leirataiból az derül ki, hogy Portik félt attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.

Szilvásy: színjáték volt

Az ügyben a hvg.hu-nak interjút adott Szilvásy György egykori titokminiszter is, aki úgy vélte, hogy az ügy szereplői színjátékot játszottak, amikor egymással leültek, azt is hozzátette, hogy szerinte a találkozón minden a szakma szabályainak megfelelően zajlott, jegyzőkönyv is készült róla, viszont azt is állítja, hogy ő maga miniszterként nem tudott ezekről.

Fidesz: megegyezik a Portik-Laborc leirat és az eredeti hangfelvétel

A Fidesz szerint az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai hétfő délelőtt személyesen győződhettek meg arról, hogy a Portik Tamás és Laborc Sándor találkozóiról szóló, nemrég nyilvánosságra hozott leiratok tartalma megegyezik a két megbeszélést tartalmazó eredeti, vágatlan hangfelvételen hallhatókkal.

Erről Csampa Zsolt, a testület fideszes tagja beszélt újságíróknak azt követően, hogy a bizottság több tagjával belehallgathattak az eredeti hangfelvételekbe a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat épületében.

A kormánypárti politikus úgy fogalmazott, a közzétett leiratokban “nincsen se csűrés, se csavarás”, az abban foglaltak szó szerint megegyeznek azzal, amit a képviselők hétfőn meghallgathattak. Tájékoztatása szerint a bizottság tagjai külön-külön hallgathattak bele a két felvételbe, amelyben nem voltak kisípolva a leiratokban kitakart nevek.

Hozzátette, a Fidesz a nemzetbiztonsági bizottság keddi ülésére alakítja ki álláspontját az ügy további teendőiről, a hangfelvétel nyilvánosságra hozásáról pedig a belügyminiszternek és az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójának kell döntenie.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal az előző héten oldotta fel a Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor korábbi titkosszolgálati vezető közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. Az anonimizált leiratokat kedden feltették az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága honlapjára.

A dokumentumok szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással Portik Tamás és Laborc Sándor, két másik személy társaságában. A megbeszéléseken készült hangfelvételek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A hangfelvételek leirataiból kiderül, Portik félt attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.

Forrás: Inforadio.hu, Hvg.hu

6 hozzászólás “Rossz lett a hallása az MSZP-s politikusoknak a Portik-ügyben” bejegyzésre

  1. Perspektíva? szerint:

    Rétestészta…………………..s mi lett a vége?

  2. VI. Grün szerint:

    “Portik félt attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.”
    De mivel ajánlatára nem érkezett semmilyen felkérés így semmit nem tehetett?! ))) 😛 (((

  3. nagyapó szerint:

    Az eetásaknak rossz a hallásuk, ezért nem értették, kiket vesztegetett meg Portik. Remélik nem lesz jobb felvétel és utána ők a becsületesség mintaképei.
    Megy a sumákolás. Egy szoci sem határolódott el a Portik-Laborc kettőstől.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  4. felix szerint:

    Szemétláda!
    Akkor most Portik egy bűnöző vagy egy igazmondó?
    Mert, ha az utóbbi akkor ugye, nincs is balhé.Az is lehet, hogy csak simán kettős a mérce?

  5. VI. Grün szerint:

    Vén Pöcs!
    “Portik mindent megtett volna, amit kérnek tőle”
    Ha neked eszed volna…….! 😛

  6. Tóth Mária szerint:

    Különösen a Vadai fülhallásával probléma, na de tényleg, a többi sem piskóta!

Itt lehet hozzászólni !