Vilmos Sándor az új holland király

Magyar Hírlap

A lemondás aláírásának pillanatában Beatrix királynő, Vilmos Sándor koronaherceg és felesége, Maxima hercegnő

Ünnepélyes ceremónián adta át az uralkodást fiának Beatrix holland királynő, aki 33 év uralkodás után mondott le a trónról. A narancssárgába öltözött lelkes tömeg zsúfolásig megtöltötte a 25 ezer embert befogadni képes Dam teret.

Zsúfolásig megtelt az amszterdami Dam tér a királyi palota előtt az új uralkodó beiktatásának alkalmából.  Beatrix holland királynő aláírta azt az okmányt, amellyel lemondott a trónról a fia, Vilmos Sándor javára. A 75 éves királynő 33 év uralkodás után, idén januárban jelentette be, hogy 46 esztendős fiának adja át a koronát.

Az ünnepélyes ceremónia után a család megjelent a palota erkélyén, hogy üdvözölje az uralkodóház narancssárga színébe öltözött lelkes tömeget. A téren becslések szerint 25 ezer ember fél el, a királyi fővárosba 800 ezer embert várnak az egész országból, ahol munkaszüneti nappá nyilvánították a mai napot.A városban hatalmas kivetítőket állítottak fel, amelyek segítségével figyelemmel lehet kísérni az összesen 14 órás eseménysorozat részleteit. Az uralkodóváltást megelőző este Beatrix – aki a trónról történt lemondása után hercegnői címet visel – díszvacsorát adott a nemrég felújított Rijksmuseumban. A holland nemzethez intézett búcsúüzenetét – amelyben megköszönte a támogatást, és fia uralkodói felkészültségét hangoztatta – egyenes adásban közvetítették a tv- és rádióállomások.

Az utolsó király Hollandiában III.Vilmos volt, aki 1890-ben bekövetkezett haláláig uralkodott, azóta csak női uralkodója van az országnak az Orániai-Nassau házból: 1890-től I. Vilma, 1948-tól I.Julianna, majd I. Beatrix. Beatrix nagyanyja és anyja is lemondott a trónról lánya javára, igaz, néhány évvel fiatalabb korukban.

Forrás: Magyar Hírlap

3 hozzászólás “Vilmos Sándor az új holland király” bejegyzésre

  1. Szabadságharcosok útja mindig rögös szerint:

    Ja már két hete megvan az “a” Aktuell Zeitung, amiben megírták/megmutatták milyen ruciban lesznek, és végigmutatták az egész családot képekben, bla bla bla…leírták milyen feszkót rendeznek, minden narancssárga lesz, mint a királyi család neve ezért narancssárga náluk minden. Ora…izé a nevük…

    Most meg a vonaton felejtettem a Charlotte-ról szóló újságot, állítólag nem lesz gyerek Monacoban, mert három éve a nő…. és paffff majdnem elfelejtettem leszállni a vonatról, de az újság ott maradt 🙁

  2. VI. Grün szerint:

    “Vilmos Sándor az új holland király”
    Ki volt az előző?! 😀

  3. Tóth Mária szerint:

    III. Vilmos, 1890-ben halt meg.

Itt lehet hozzászólni !