Reggeli nélkül az agy sem indul be

Origo.hu

Reggeli

 Sokan csak a nyaraláskor reggeliznek

A magyarok jelentős része nem reggelizik, pedig reggeli nélkül az agy nem fog, egy csomó betegség kockázata megnő és a munkaidő egy része is az energiapótlásra megy el. Volt olyan idő Magyarországon is, amikor 8 óra helyett 9-kor kezdődött a munka, hogy nyugodtan fel lehessen készülni a napra. Ma viszont már azért kell küzdeni, hogy meggyőzzék a gyerekeket: a pörköltön túl is van élet.

“Aki reggel 8-ra jár dolgozni, 6-kor kel, 7-kor kelti a gyerekeit, hogy 8-ra beérjen mindenki az iskolába és a munkahelyére. A reggeli kapkodásba nem fér bele a reggeli” – mondta az [origo]-nak Huszár András gyermekorvos, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének (HGYE) elnöke.

A helyzet tényleg nem túl jó. Egy tíz évvel ezelőtti, iskolások körében végzett felmérés szerint akkor a gyerekek 25 százaléka nem reggelizett egyáltalán. Jelenleg pedig a serdülő lányok 40 százaléka, a fiúk 32 százaléka nem eszik semmit reggel.

Huszár szerint Magyarországon ma nem divat a kényelmes reggelizés, pedig “az emésztőrendszernek az a jó, ha egyenletesen étkezünk”. A reggeli étkezés elhagyása növeli az elhízás, a szív és érrendszeri betegségek, a gyomorfekély kialakulásának kockázatát. A gyerekeknél ez nem jellemző, a felnőtteknél viszont komoly gondot jelent, ha sok gyomorsav keletkezik, de az étkezés kihagyása miatt nincs, ami megkösse. Ez esetben előbb-utóbb hasi fájdalmak jelentkeznek, ami a későbbiekben gyomorfekélyhez vezethet.

Ráadásul – állítja Huszár – “reggel az emberek vércukra alacsony, és ez a szellemi kapacitásra is kihat”. Az iskolákban az első órán a gyerekek még nem tudnak koncentrálni, a felnőttek pedig munkahelyükön az első órát inkább evéssel, kávézással töltik, mintsem tényleges munkával. “Érdemes lenne emiatt átgondolni, hogy ne 8-kor, hanem 9-kor kezdődjön az iskola és a munka egyaránt. A háború előtt is 9-kor nyitottak a hivatalok. Így mindenki még otthon elintézné a reggelit, és utána hatékonyabb lenne” – jelentette ki az orvos.

Nem ismerik az ízeket a gyerekek

Bár a felnőttek 31 százaléka még mindig nem reggelizik, azért az ő körükben van némi javulás e téren, a gyerekeket viszont nehéz meggyőzni – mondta a reggelizésről az [origo]-nak Lőrinczné Losoncz Tímea dietetikus, táplálkozási szakember. Losoncz Tímea egyrészt a családok anyagi helyzetét, másrészt a rossz szemléletet okolja a helyzetért. Miközben sokan panaszkodnak arra, hogy egyre inkább elhízott a lakosság, és egyre több a túlsúlyos gyerek is, a dietetikus szerint ezzel együtt a másik véglet, a kórosan sovány gyerekek száma is nőtt.

“A családok többnyire csak a hétvégén esznek rendesen otthon, de akkor is reggelinél inkább a zsírosabb felvágott fogy, ebédre a tarhonya, a krumpli, a pörkölt még mindig nagyon népszerű. A szülők sem igazán tudják, mit kellene adni a családnak, így a gyerekek sem ismerkednek meg a különféle ízekkel. Az óvódában, iskolában ezek után hiába próbálkozunk, nem eszik meg, amit adunk nekik, mert nem ismerik azokat az ételeket. Azt kell adni, amit meg is eszik a gyerek, különben éhes marad, de közben az egészséges táplálkozásra is oda kell figyelni” – mondott egy példát arra, mi nehezíti a helyzet megváltoztatását.

A felnőttek még mindig inkább befolyásolhatók. A dietetikus szerint a felnőttek körében az úgynevezett menedzsertípusú emberek számítanak reménytelen esetnek. Ők azok, akik állandó stresszben élnek, nem fordítanak elég időt az étkezésre. Gyakran szenvednek gyomorpanasztól vagy gyomorfekélytől, nem mozognak eleget, és gyakran még dohányoznak is.

Losoncz Tímea arra nem tudott példát mondani, hogy melyik ország étkezési szokásai lehetnének követendőek, viszont mint megjegyezte, az egészségtelen étkezésekre számos példa akad: szinte közhely, hogy az Egyesült Államokban rengeteg a túlsúlyos ember a rossz táplálkozási szokások, a túlzott gyorséttermi, zsíros ételek miatt, de azt kevesen tudják, hogy Japánt se érdemes példaképnek tekinteni. A japánok például Losoncz Tímea szerint reggelire előszeretettel esznek rántottát vagy bablevest, ami szintén nem megfelelő.

A dietetikus szerint még mindig inkább az otthon reggelizők száma van túlsúlyban, egyre többen vannak, akik az otthoni reggelizés helyett kávézókba, pékségekbe, büfékbe térnek be reggelizni. Ma már sokféle hely közül lehet választani, de még mindig leginkább a pékségek vezetnek. Sokan útközben térnek be egy-egy péksüteményért, kevesebben vannak, akik beülnek egy kávéházba a reggeli péksüteményt és kávét elfogyasztani. Az sem ritka, hogy az üzletemberek éttermekbe, kávézókba szervezik a reggeli értekezletet, így a tárgyalás mellett enni is tudnak.

Forrás: Origo.hu

13 hozzászólás “Reggeli nélkül az agy sem indul be” bejegyzésre

  1. Laja szerint:

    Ma fél 10-kor keltem fel. Nem voltam éhes, de valamit ettem volna. Aztán elkezdtem húzni az időt, hogy túlhaladjak a reggelizés időszakán. Ki is maradt. Most ebédelnem kellene, de nem tudom, hogy hol egyek. És főleg, hogy mit.

    Talán egy jó tonhalas pizzát? Nem is tudom…

    Ja, és gazemberek vezetik a kerületet!

  2. miska72 szerint:

    Akkor ezek szerint az Önkormányzatnál a Közigazgatási Hivatalnál a rendőrségnél az Ügyészségnél se regeliznek. Mert nem nnagyon indut be az agyuk. Vagy ami nincs az nem tud beindulni? És az igazságügyi szakértőknél se mindenki reggelizik, ugyanis ellentétes szakvélemény született az ügyemben.

    Köszi Laja!

  3. Bombi szerint:

    Nekem kihagyhatatlan a reggeli, akár reggel fél 6-kor kelek, akár 10 órakor… Mondjuk szerintem a rántotta is finom reggelire, azzal jól indul a nap… És reggeli mellé egy jó nagy bögre tea! Ez elhagyhatatlan!

    Laja, javaslom a főzést, én most ismerkedem vele, és nem is olyan nehéz. A tonhalas pizzát tudom ajánlani! Miért hagytad ki a reggelit? Gyomorbántalmaid voltak?

    És igen, tényleg gazfickók vezetik a kerületünket!

  4. miska72 szerint:

    Bombi!

    Köszi.

  5. szemét csepelinfo! szerint:

    Miska, a hozzászólásaidat olvasva nem vagy egy IQ bajnok.

  6. csollány szerint:

    A jelige választásodból ingerültnek tűnsz. Inkább főnökeid biztasd, törjék meg a csendet, lenne mire reagálniuk. Az info-n felvetődött egy-két érdekes kérdés. A hallgatás beszédes is lehet!

  7. Papi szerint:

    csollány!
    Az elötted szóló szerintem olyan mint gyurcsány csak mocskolódni tud. Az IQ – ja 0 úgy, hogy ne foglalkoz vele. Egyébként a reegeli tényleg nagyon fontos.
    Ne feled: reggeliz mint egy király, ebédel mint egy polgár, vacsoráz mint egy koldus. De ha ez így folytatódik a gazdaságban akkor a reggelink is olyan lessz mint egy koldusé.

  8. miska72 szerint:

    Kedves szemét csepelinfó névbitorló!

    Ezt Qrvaq rosszul látod, mivel Két pert nyertem meg! Tegát több az IQ-m mint a hatóságoknak! A Hatósági személyek a Négy tigrisen vették vagy vagy a Búcsúba lőtték a diplomát. No comment!

  9. miska72 szerint:

    Szerintem a szemét csepelinfó nevű forumozonk vagy nem reggelizett, vagy elgurult a gyógyszere. Azért rendelkezik ennyi IQ-val.

  10. Én vagy te vagy ő? szerint:

    Én sem reggelizem, mert reggel képtelen vagyok enni valamiért. Ja, és még ingerült is vagyok. Nem jó ez így. A tízóraimat is csak itthon eszem meg, a suliban semmit.

  11. miska72 szerint:

    Már megint NEM reggeliztek a Közigazgatási Hivatalban. Tájékoztattak, hogy a bírósági tárgyalás 2008 augusztus 28.-án lessz. Tájékoztattam a hivatalt, hogy a tárgyalás 2008. augusztus. 27.-én volt, és elveszítették a pert.

  12. Lora :) szerint:

    Akkor itt én vagyok, aki viszem a pálmát! 🙂

    Képtelen vagyok úgy felkelni, hogy ne kajával kezdjem a napot, van hogy ágyba kapom a sok finomságot, kalács,kakaóval, vagy pirítós,sajt,sonka,uborka,májkrém,vaj,piros arany,szalámi,paradicsom, paprika,hagyma….jaj de tudok ám enni, na jó meg mindig!

    jó magyar vagyok! 🙂

  13. BB szerint:

    Most akkor a reggeli a tema vagy versenyzunk ki tudja jobban letaposni a masikat?
    Reggeli kell….mindenkinek….nem vagyok orvos de azt tudom hogy nagyon sok gyomorbetegseg keletkezhet ha nem reggelizunk.
    A lenyeg hogy valtozatos legyen a reggeli, ebed es vacsora!

Itt lehet hozzászólni !