Hétfőn becsengetnek – idén sem olcsó az iskolakezdés

MTI, Mno.hu

Már csak néhány napig pihenhetnek a diákok, hétfőn megkezdődik a 2008/2009-es tanév. A közoktatásban 1 millió 363 ezer tanuló ül be az iskolapadba, mintegy 18 ezerrel kevesebben, mint az előző évben.

Az országos tanévnyitót vasárnap délután Hatvanban tartják a Damjanich János Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumban. A tanévet ünnepélyes keretek között Hiller István szakminiszter nyitja meg.

Az oktatási tárca tájékoztatása szerint az új tanévben az általános iskolákban 101 ezer, a szakközépiskolákban 46 300, a gimnáziumokban 43 300, a szakiskolákban 31 700, míg a speciális szakiskolákban 2800 elsős ül be az iskolapadba. Általános iskolákban az idén a tavalyi 809 ezerrel szemben 795 ezer diák tanul majd. Szakközépiskolákban a diákok száma 239 336 (tavaly 242 016 volt), gimnáziumokban 197 811 (tavaly 200 026), szakiskolákban 122 ezer (tavaly 123 ezer), speciális szakiskolákban 9800 (tavaly 9700). A mostani tanév 181 napból áll és 2009. június 15-ig tart.

Az idén sem lesz olcsó a szeptemberi tanévkezdés

Egy fővárosi Ápisz-üzletben az MTI kérésére összeállított, a tanszerek árát magába foglaló árlista alapján a tankönyvekkel együtt a tanévkezdés legalább 30 ezer forintjába kerül azoknak a szülőknek, akiknek gyermeke szeptemberben először veszi hátára az iskolatáskát. Az oktatási tárca azt közölte, hogy „a tavalyi árakhoz képest átlagosan 6,5 százalékkal emelhették a kiadók a tankönyvek árát, de a közöttük meglévő piaci verseny miatt ennél alacsonyabb áremelés is feltételezhető”. A 2007. évi őszi felmérések alapján az ingyenes tankönyvellátásra 517 286-an jogosultak.

Változatlanul 10 ezer forint a támogatásra jogosult tanulók számára az ingyenes tankönyvellátáshoz biztosított normatíva. Emellett ezer forint a valamennyi tanuló után igényelhető általános tankönyvtámogatás. A költségvetésben külön összeg nincs elkülönítve, a tavaly őszi számok alapján a 2008. évi támogatás összege ingyenes tankönyvellátásra jogosultak esetén 5148,6 milliárd forint, az általános hozzájárulást illetően pedig 1209,2 milliárd forint, mindösszesen tehát 6357,8 milliárd forintot terveznek e célra.

Változatlan az az előírás, hogy ingyenesen kell biztosítani a tankönyvet minden olyan tanulónak, aki tartósan beteg, illetve testi, érzékszervi, értelmi fogyatékos, beszédfogyatékos, autista, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, pszichés fejlődési zavarai miatt a nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott, három- vagy többgyermekes családban él, nagykorú és saját jogán családi pótlékra jogosult, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül.

Intézményátszervezések országszerte

Az MTI tudósítói három megyéből azt jelentették, hogy intézményátszervezések lesznek, de nagy számú pedagóguselbocsátás nem várható. Pécsett sem iskola-, sem osztályösszevonások nem várhatók a tanév kezdetére, egy intézményt ugyanakkor ideiglenesen be kellett zárni rossz műszaki állapota miatt – tájékoztatta a város művelődési és közoktatási főosztályvezetője az MTI-t.

Póla József beszámolt arról, hogy Pécsett 9500 általános iskolás, köztük 1050 első osztályos, valamint 11 000 középiskolás kezdi meg tanulmányait szeptembertől. A tanévkezdés átszervezéseket nem igényelt, és csak annyi pedagógusállást szüntettek meg, amennyit a gyermekek csökkenő száma indokolt. Megjegyezte, hogy a Dunántúl legnagyobb városában problémát jelenleg három feszített vázas, úgynevezett IMS-technológiával készült iskolaépület okoz. Kettőben állandó műszaki felügyelet mellett egy évig még lehet tanítani, az Illyés Gyula Általános Iskola épülete azonban életveszélyessé vált, ki kellett üríteni.

A főosztályvezető hozzátette: az Illyés alsó tagozatos diákjainak a nevelési központban, felsőseinek a pécsi távfűtő vállalat, a Pétáv Kft. korábbi irodaházában biztosítottak helyet az oktatáshoz. A három épület mielőbbi felújítása elkerülhetetlen, a munkálatok költsége összesen mintegy egymilliárd forint.

Csongrád megyében egy általános iskola szűnik meg. A kübekházi gyermekek Szőregre járnak hétfőtől iskolába, ami csaknem száz általános iskolást jelent. A bezárásra ítélt iskola 9 tanára közül hatot vesz át a szőregi. Az 1843 óta működő kübekházi iskolában azért szűnik meg az oktatás, mert a település önállóan nem képes finanszírozni annak működését. Dócon szeptembertől vonják össze két osztályba az alsó tagozatosokat, Forráskút szeptembertől hoz létre oktatási intézményi társulást a szomszédos Ülléssel. Két óvoda és két általános iskola került közös intézménybe. Ez valamivel több mint ötszáz gyermeket érint. Ugyanez a helyzet Csanádpalota és Kövegy esetében, ott két iskola és egy óvoda, illetve egy bölcsőde összesen 430 gyermekének oktatását irányítja majd a társulás. Balástya és Ópusztaszer is létrehozta a társulást, esetükben ez 510 gyermeket érint.

Vas megyében az idei tanévben csak néhány helyen történt változás az intézmények szerkezetében, két óvodát és egy alapfokú művészetoktató iskolát zártak be. Kapillár Sarolta, a Vas Megyei Önkormányzat oktatási és közművelődési titkársága vezetőjének tájékoztatása szerint a megyében 13 intézménynél történt átszervezés a nyáron. Több kisebb település önálló óvodáját adják át működtetésre az illetékes többcélú kistérségi társulásnak, Káld és Borgáta az óvodai és alapfokú oktatási feladatok ellátásával egy alapítványt bíz meg. Megszűnik a körmendi városi óvoda szarvaskendi tagóvodája, a bucsui napközi otthonos óvoda, valamint a kőszegi Bersek József Általános Iskola alapfokú művészetoktatása. Az átszervezések nem járnak jelentős pedagógus-, illetve közalkalmazotti elbocsátásokkal.

Forrás: MTI, Mno.hu

4 hozzászólás “Hétfőn becsengetnek – idén sem olcsó az iskolakezdés” bejegyzésre

  1. szemét csepelinfo! szerint:

    Gyurcsány fiút miért hagytátok ki? Napi egy Gyurcsány fiút buktató cikk nélkül régebben nem is létezett a csepel.info

  2. bhu szerint:

    topikos, így legalább nem unatkozol, minket meg szórakoztatsz!:)

  3. Papi szerint:

    bluh jó a meglátásod, de csak félig ez a primitiv gyurcsány imitátor egyáltalán nem szórakoztató.

  4. baniko21 szerint:

    Bhu!
    A szemét csepelinfo biztos, hogy a topikos,inda vagy mifene. Egy vigasztaljon bennünket, olyan klassz, találó neveket talál ki magának,
    hogy rögtön megbukik. Ha annyira szivén viseli a Gyurcsány fiút, talán
    örökbe is fogadhatná. Nem lenne szüksége rá, hogy az interneten em-
    legesse.

Itt lehet hozzászólni !