Januártól csökkenhet a távhő díja

Forrás: Mno.hu

Távfűtés

Egyhangú szavazással elfogadta Fővárosi Közgyűlés keddi rendkívüli ülésén azt a koncepciót, amellyel a távfűtés versenyképességét kívánják javítani, s amelynek alapján november végéig elkészülhet a fővárosi távfűtés új díjmechanizmusa.

A Főtáv Zrt. által benyújtott, de a szakbizottságok tárgyalása nélkül a helyszínen napirendre vett javaslat szerint a távfűtés 20 százalékos versenyhátrányát különböző törvények módosításával lehetne megszüntetni. Egyebek közt a jelenlegi 20 százalékos áfát és a Főtáv Zrt. által kisfogyasztói áron vásárolt gáz árát lehetne csökkenteni – utóbbit oly módon, ha a cég nagyfogyasztóként kapná a gázt. A képviselők által egyöntetűen támogatott javaslat szerint szükség lenne a villamosenergia-törvény módosítására is, hogy a kelenföldi erőmű egyik blokkját mégse állítsák le januártól.

Kovács Lajos, a Főtáv Zrt. vezérigazgatója közölte, ha csökken az erőmű kapacitása, akkor annak díjnövelő hatása lehet a távfűtésre. Kifejtette, hogy a cég által kidolgozott energiahatékonysági program csak akkor teljesülhet, ha azt fele részben, több mint 10 milliárd forinttal támogatja az állam. Ehhez szükség lenne a költségvetési törvény megfelelő alakítására.

A koncepció alapján januártól az eddigi 48-ról 35 százalékra csökkentenék a távfűtés alapdíját. Az államtól remélt 10 milliárd forint körüli támogatás esetén azok, akik vállalják, hogy csatlakoznak a Főtáv fűtéskorszerűsítési programjához, 10 százalékos alapdíjcsökkentést kapnának. Ez járna azoknak is, akiknél már megvalósult a mérés szerinti elszámolás. A Főtáv a program keretében 180 ezer lakásban, egyenként 150 ezer forintos költséggel, kiépítené a mérés szerinti elszámolást. A berendezések költségét minimum 10 év alatt bérleti díjként törlesztenék a lakók, akiknek most nem kellene fizetniük semmit.

Az ellenzéki képviselők egyöntetűen támogatták azt, hogy csökkentsék a távfűtés versenyképességét. Fónagy János (Fidesz), Bagdy Gábor (KDNP) és Katona Kálmán (MDF) egyaránt úgy vélte, hogy az egyébként jó és már régóta időszerű ötlet sikere a kormányzati támogatástól, a törvénymódosításoktól függ.

Osztotta ezt a véleményt az előterjesztést jegyző Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes is. Közölte, hogy ezért lobbiznak majd a parlamentben és a kormányzatnál. Megjegyezte, ha nem lesz állami támogatás, akkor csak azt a hárommilliárd forintot tudják az alapdíj csökkentésére fordítani, amit a Főtáv működése hatékonyságának javításával megtakarít.

György István (Fidesz) emlékeztetett rá, hogy idén 44 százalékkal emelték a kormánypártiak a távfűtés árát Budapesten. Úgy vélte, hogy az előterjesztést nem egyéb PR-jellegű lépésnél, a javaslatból nem következik az, hogy minden fogyasztó díjcsökkentést kapna.

Bögzi Győző, a Bérlakást Megvásárlók Országos Szövetségének főtitkára elmondta, hogy nem 44 százalékkal, hanem több mint 70 százalékkal drágult a távfűtés ára Budapesten 2006 októbere óta. Bírálta az előterjesztés módját, az anyag tartalmát, s kifogásolta, hogy évek óta nem kap választ felvetéseikre. A jelenlegi díjképzés egyik abszurditásaként említette, hogy két éve vérlázító tételként szerepel a díjban egy úgynevezett vízfelmelegítési alapdíj, amit a lakás légköbméterére vetítve képeznek.

Forrás: Mno.hu, MTI

2 hozzászólás “Januártól csökkenhet a távhő díja” bejegyzésre

  1. […] hasonlóan mediterrán tél. A számlák pikantériája, hogy tavaly a Fővárosi Közgyűlés egy olyan javaslatot fogadott el, amely azt ígérte: januártól érzékelhetően csökkenhetnek a távfűtés lakossági […]

  2. […] – írta a Napi Gazdaság. A csepel.info beszámolói szerint a tavalyi ígérettel szemben – olcsóbb távfűtést ígértek – januárban sokkoló fűtési számlák érkeztek, májusban már volt egy emelés, augusztus […]

Itt lehet hozzászólni !