Csepel is hadszíntér: kitört a nyílt háború a Momentum és a DK között

Csepel.info

Sok az eszkimó, elég lesz a fóka?

Donáth Anna, a Momentum EP-listavezetője a Válasz Online-on azt írta, a Demokratikus Koalíció gátja a kormányváltásnak, mert hazudott a választóknak, nem hallgatja meg a kritikát, nem vállalja a felelősséget és nem ismeri el a hibáit, így a hazugság kultúráját képviseli. „Régóta mondjuk: a nagyobb támogatottság nagyobb felelősséget is jelent. Ezt magunkra, a legerősebb ellenzéki pártra is érvényesnek tekintjük. Ez a felelősség pedig azt is tartalmazza, hogy sok sikert kívánunk Donáth Annának és a Momentumnak a jövő évi választásokra” – reagált a DK a momentumos véleménycikkre.

Csepelen már kettészakadt a csapat: külön polgármester-jelöltje van a DK-nak és a Momentumnak. Egymásnak feszültek a pártok vezetői is, a nagy kérdés pedig az, hogy ki kit tud lenyomni Budapesten és vidéken.

Csepelen hónapok óta tart a csendes viaskodás. Aki beszélget Dukán Andrással, a Momentum jelöltjével és Paál Gézával, a DK jelöltjével, azt is tudja, hogy nyíltan próbálják egymás elől elhalászni a támogatókat. A baloldali pártok ugyanis abban bíznak, hogy minden eddiginél nagyobb esélyük van most megnyerni a választást, miután Németh Szilárd kizáratta a Fideszből Borbély Lénárdot, Csepel polgármesterét.

A csepeli Momentum felfújta magát

Csepelen a Demokratikus Koalíció a legerősebb ellenzéki párt. Őket követi a Momentum és az MSZP. Önkéntesek számában a Momentum viszont harmatgyenge. Dukán András jól marketingeli magát a Facebookon, de a legfontosabb feladatot, a támogatók-segítők gyűjtését nem végezte el.

Párttagból annyit sem tud felmutatni, amennyi képviselői hely van Csepelen, és kevesebb a momentumos segítő, mint 2019-ben volt. Legutóbbi szórólapját is ezért terjesztette a “NER-es Magyar Posta” segítségével. Ezzel magyarázta, hogy a Momentum szórólapjai sok helyen Németh Szilárdnak a polgármestert mocskoló szórólapjaival együtt érkeztek meg a postaládákba.

A csepeli Momentum bármennyire is pöffeszkedik, egyedül nincs elég embere a jelöltállításhoz és egy komolyabb kampányhoz. Támogatókat, szövetségeket kell találnia.

A DK-nak van nagyobb esélye a jelöltállításra

Támogatottságban információink szerint a DK nagyjából kétszer nagyobb, mint a Momentum és az MSZP együttvéve. Önkéntesek számában is sokkal erősebb az MSZP és a DK, mint a Momentum. Plusz azt sem szabad elfelejteni, hogy a Momentum liberális világa Csepelen idegen a sokkal inkább baloldalinak nevezhető helyi ellenzéki szavazóktól, akik közül sokan már 2019-ben is dobták a pártok által szabott határokat, és a polgármester-választásnál átszavaztak a számukra szimpatikusabb Borbély Lénárdra.

Ezért sem mindegy, hogy ki lesz az ellenzék polgármester-jelöltje, és mikor kezdik közösen felépíteni. Már ha lesz ilyen. Megegyezés helyett ugyanis a szakadás felé halad a DK és a Momentum vitája Budapesten, és így természetesen Csepelen is.

A DK és a Momentum is úgy érzi, hogy nem vált be az előválasztásos bohóckodás. Ezért csak a legvégső esetben képzelhető el előválasztás Csepelen. Mindent a választók háta mögött akarnak lejátszani. 

A DK az önkormányzati választást inkább az ellenzéki versenytársakkal való leszámolásra használná, és mi tagadás, a Momentumnak is hasonló, a mások rovására történő erősödés a szándéka. És bár a Momentum élőerőben harmatgyenge Csepelen, Dukán András több informátorunk szerint is jobb ígérgetésben az ellenzéki politikusok között. Így akár az is előfordulhat, hogy minden látszat és tippelés ellenére sikerül megpuccsolnia Paál Gézát a jelöltségben.

Közös jelölt nélkül kicsi az esély

Budapesten a Fidesz még a 2019-esnél is gyengébb, Csepelen pedig Németh Szilárd nyerő pozícióból biztos bukásba lavírozta a pártját. A rezsibiztos azonban nem is annyira a győzelemre gyúr, sokkal inkább Borbély Lénárd bukására. Úgy érzi, hogy az önkormányzat vagyonát, amit ex-párttársa se kérésre se követelésre nem volt hajlandó átadni neki, a baloldali pártoktól némi “zsebpénz” ellenében simán megkaphatja. Eddig tehát nem lenne rossz esélye az ellenzéknek, de csak ha képes volna egyben maradni.

A pártok mellett azonban ott van civilként az immáron nem fideszes Borbély Lénárd, akit azért záratott ki Németh Szilárd, mert tisztességes volt, és nem adta át a rezsibiztosnak a csepeliek vagyonát. Ez pedig a legtöbb ember szemében nem fekete pont. Ráadásul Borbély Lénárd állította fel elsőként az egyéni képviselő-jelölteket is, akik már az utcákat járják, és sok helyen be is mutatkoztak a választóknak.

Amíg tehát Németh Szilárdnak nincs se polgármester-jelöltje, se képviselő-jelöltjei, és a baloldalon két polgármester-jelölt van, és senki nem tudott csapatot állítani, a sokak szerint legesélyesebb jelölt már nem a kisebb-nagyobb vitákkal, hanem a választási programmal és kampánnyal tud foglalkozni.

Csepel.info

Itt lehet hozzászólni !