A csepeli papírgyártás százéves

Csepel.hu

Idén százéves a Csepeli Papírgyár, amely jelenleg Dunapack Kft. néven üzemel. Az évfordulóra emlékezve szabadtéri kiállítás nyílt a gyár történetéről a Sétáló utcában, amely november 5-éig tekinthető meg.

A kiállítás tablóin megismerhető a hazai papírgyártás története. A Pesti Magyar Kereskedelmi Bank közreműködésével Csepelen alapított papírgyár egyike lett a három, nagy vízigényű, Duna mentén alapított papírgyárnak az országban.

A Neményi fivérek 1923- ban kezdték el működésüket Csepelen. A termelés kezdetben két épületben, osztrák és finn szakemberek irányításával, huszonöt dolgozóval folyt. Az alkalmazottak létszáma három év múlva már százötvenre nőtt. Az üzem a legmodernebb rotációs gépek vásárlásával és széles termékpaletta kialakításával piacvezető szerepet vívott ki. A vállalkozás alapítása után tíz évvel az ország egyik legnagyobb papírgyárává fejlődött. Új csarnokokat építettek, bővítették a kazánházak kapacitását. Az ipari üzem túlélte a második világháború rombolását és az államosítást. 1963-tól a Papíripari Vállalat egyik leányvállalataként működött tovább. A papíripari szakmunkásképzés mellett világhírű kutatások, szabadalmak öregbítették hírnevét. Komoly értéket jelentett és jelent napjainkban is a szakemberek generációkon átívelő tudása. A rendszerváltás után, a privatizációt követően az új tulajdonoson, az osztrák hátterű Prinzhorn Csoporton keresztül még több piac nyílt meg a Dunapack néven tovább működő csepeli gyár előtt. 1993-tól a papírgyártás és a hullámpapírgyártás szervezetileg és területileg és kettévált. A csepeli gyáregységen kívül Dunaújvárosban működik a cégcsoport másik üzeme.

Lapunknak rövid interjút adott a két igazgató, Kurgyis Illés és Szőnyi Zoltán. Elmondták, a csepeli üzemben jelenleg kétszáz munkatársuk dolgozik, túlnyomó többségük helyi lakos. Sokan több évtizeden át dolgoztak és dolgoznak az üzemben a törzsgárda tagjaiként. Családok egész nemzedékének adott megélhetést a gyár. A megtartó erőhöz hozzájárultak a színvonalas közösségi programok és sportolási lehetőségek. Evezősök, ökölvívók, úszók, tekézők szakosztályai működtek, 1956-ban korszerű sportpályát építettek részükre. 1985-ben készült el a sportuszoda, és volt szauna is. Ezeket a gyár dolgozói és a kerület lakói is használhatták. Most is támogatják a környezetvédelem és az oktatás területén tevékenykedőket. Főként iskolák keresik meg a vállalatot, őket adományaikkal segítik. A termelést illetően a Dunapack jelenleg főként újrahasznosított anyagokból készít hullámpapírt a kor színvonalának megfelelő modern és energiatakarékos gépeken, s ezzel az ország zöldgazdaságának egyik motorja is. Ahogyan a száz évvel ezelőtti kezdetekben is történt, a gyárra máig jellemző a legkorszerűbb technológia és a magas szintű szakmaiság ötvözése, amellyel nemcsak Magyarország, hanem a régió egyik vezető szereplőjévé vált.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !