Megszolgálni a megbízatást

Csepel.hu

A választók el fogják majd dönteni, hogy visszatérünk-e a 2010 előtti időszakhoz, engedik-e a csepeli közvagyon kijátszását, a Munkásotthon magánkézbe kerülését, a Kis-Dunapart többszintes épületekkel való beépítését, vagy azon az úton szeretnének tovább haladni, amit 2014 óta közösen viszünk – mondta el lapunknak Borbély Lénárd polgármester, akivel a 2019-es önkormányzati választások évfordulóján beszélgettünk az elmúlt év sikereiről, a nehézségekről és a jövőről.

A polgármester elmondta: amikor 2019-ben megnyerték a választásokat, a korábbi évekhez hasonlóan felelős gazdálkodással és egy stabil lábakon álló költségvetéssel indultak neki a ciklusnak. A 2020-as évtől azonban számos kihívással kellett megküzdeni, itt elég csak a koronavírusjárványra, az ukrán‒orosz háborúra, a rezsiárak emelkedésére vagy éppen a különböző természeti csapásokra gondolni.

„Rossz hír volt az is, hogy a Karácsony Gergely vezette főváros az összes fővárosi fejlesztési listáról letörölt bennünket. Nem épültek meg a főpolgármester által beígért kerékpárutak, a P+R parkoló és elvonták tőlünk a főváros hatáskörébe tartozó utak felújítására szánt pénzt, majd odaadták baloldali vezetésű önkormányzatoknak. Karácsony Gergelyék négyéves csepeli mérlege beszédes: miközben hajléktalanszállót akartak idős, nyugdíjas emberek mellé Csepel központjába ‒ amit végül sikerült megakadályoznunk ‒, közben a fővárosi feladataikat sem látták el. Tették mindezt úgy, hogy az évtizedek óta megígért gerincút folytatásának építését sem végezték el. Pedig lenne miből, csak akarat nincs”.

Fejlődés a nehézségek ellenére

A kormány támogatása viszont fontos és megbízható hátteret jelentett és jelent ma is – tette hozzá a polgármester, példaként említve, hogy a Táncsics Mihály utcát a kormány több száz milliós támogatásából és saját forrásból sikerült felújítani, de ilyen a Jedlik Ányos Gimnázium is, amit a legújabb hírek szerint mintegy 25 milliárd forintból építettek meg. A kormányzati beruházást egyébként teljes egészében a csepeli önkormányzat készítette elő és terveztette meg. „Magas színvonalú tervek alapján újul meg a Jedlik. Köszönöm a tantestület, a diákok és a szülők közreműködését, türelmét és kitartását!”

A polgármester arra a kérdésre, hogy mire a legbüszkébb az elmúlt négy év fejlesztései közül, nem emelne ki egyet sem. Elmondta: a kerület a rengeteg nehézség ellenére folyamatosan fejlődik. Ilyen nehézség volt például a koronavírusjárvány. A kerület viszont itt sem hagyta magára a csepelieket: ingyenes maszkokat adtak az itt élőknek és a több tízezer csepeli védőoltásának beadását szervezték meg. De ugyanilyen probléma volt az energiaválság is, ami milliárdokkal növelte meg a csepeli közintézmények rezsiszámláját. A nehezén azonban túl van az önkormányzat, és a jó gazdálkodásnak köszönhetően sikerült számos új fejlesztést megvalósítani, elindítani. Sikeres volt a Csepeli Gyermeksziget Program keretében elindított óvodafejlesztési program, az iskolafelújítási projekt keretében pedig már a negyedik általános iskola újult meg önkormányzati forrásból. A programot az önkormányzat mindenképp szeretné folytatni a jövő évtől.

Utak, városrehabilitáció, szabadidős programok

Az eredmények más területen is magukért beszélnek: átadták az Összetartozás Házát, visszaadták a csepelieknek a kívül-belül megújult napközis tábort, a volt Görgey iskola helyén ‒ az ott élők kérésére ‒ pedig ma már egy gyönyörű park áll. Közösségi tervezéssel, a csepeliek akarata alapján újjáépítették az itt élőknek a Hollandi úti ifjúsági tábort ‒ Kolonics György Szabadidőközpont nevet kapta ‒, ahol sikerült megakadályozni a szállodaépítést, de az Egészséges Budapest Program keretében sokat invesztáltak a csepeli egészségügybe is. A polgármester örömmel számolt be róla, hogy a fejlesztésekkel itt sem terveznek leállni, ahogy a Csepeli Munkásotthonnál sem. Az intézménnyel mára kiváló lett a kapcsolat, az épület felújítása pedig hamarosan elkezdődik. Az útfejlesztésekről szólva ugyanakkor hozzátette: Csepelen folyamatosan épülnek az utak, járdák, de tudják, rengeteg még a tennivaló. „Azon vagyunk, hogy minden csepeli útszakasz megújuljon.”

Közben nagy eredmény, hogy idén folytatódott a Csillagtelep városrehabilitációja, ennek keretében kilenc panelépület esik át energetikai felújításon, emellett 100 milliós kerettel elindult a Csepeli Panelprogram, amelynek keretében társasházak pályázhatnak energetikai korszerűsítésre. „Célunk, hogy Csepel tisztább, zöldebb, energiahatékonyabb legyen, erről szólnak a társasházfelújítások, de erről szól például a Csepeli Zöld Sziget Programunk is, ennek keretében már jóval több mint tízezer fát ültettünk el kerületszerte – az egyik legtöbbet a fővárosi kerületek közül.” 2019-ben sikerült befejezni a strandfürdő felújítását, ahol rengeteg közösségi programmal, sportnapokkal, kölyöknapokkal várták az itt élőket. Csepelre egyébként is jellemző lett az elmúlt években az egyre aktívabb, sokoldalúbb közösségi élet, ennek megvalósítása érdekében egyre többet tesz az önkormányzat. Az energetikai felújításon átesett Királyerdei Művelődési Ház népszerűsége töretlen, ahogy a többi művelődési intézményé is. Rengeteg programot szerveznek a csepeli családoknak, időseknek. Elég csak az ingyenes hajókirándulásokra, nyári táborokra, egész éves rendezvényekre gondolni. De a sportolni vágyó fiatalok is megtalálhatják számításukat a Csepeli Sportsziget Program keretében. A polgármester egyébként büszke arra, hogy a beruházások jelentős része kizárólag önkormányzati forrásból valósult meg, ugyanakkor továbbra is számít az itt élők ötleteire, javaslataira, véleményére. „Ahogyan arra is közösen lehetünk büszkék, hogy a kerület vagyonát a saját beruházásaink és racionális gazdálkodásunk eredményeként 21 milliárd forinttal sikerült növelnünk az elmúlt időszakban.”

Önkormányzati választás előtt

Németh Szilárd országgyűlési képviselőhöz való viszonyát illetően elmondta: számára mindig is Csepel és az itt élők érdeke volt az elsődleges. Éppen emiatt alakult ki a helyi konfliktus. Az itt élők vagyonát nem lehet magánalapítványokba átjátszani, annak továbbra is csepeli köztulajdonban kell maradnia. Erre tett esküt megválasztásakor, a megbízatást pedig megszolgálni és kiérdemelni is kell. A kerületiek bizalmával pedig nem lehet visszaélni.

A jövő évi önkormányzati választás kapcsán kifejtette, a lehetséges ellenfeleinek személye nem foglalkoztatja. Mint mondja, a hatalom megszerzése érdekében a végén úgyis összefog a baloldal, ha kell a csepeli Fidesszel is, amit jól mutatnak az elmúlt hónapok testületi ülésein történtek. Mindegy ki lesz Németh Szilárd jelöltje, hiszen megválasztása esetén mindenki biztos lehet abban, kinél lesz az igazi hatalom. A helyi történések ellenére a kormánynyal számos közös sikert értek el, és mint mondja, a jövőben is azon dolgozik, hogy ez folytatódjon. De a legfontosabbnak azt tartja, hogy világnézeti meggyőződése továbbra is konzervatív értékeken nyugszik, és Csepel fejlesztéséről és a közös értékekről is ugyanazt gondolja, mint 15 évvel ezelőtt. „Hiszem és vallom a közösség, a család, a vallás erejét, immáron független polgármesterjelöltként – egy civil közösséggel, a Közösen Csepelért Polgári Egyesülettel – ezért is szeretném tovább vinni azt a programot, amivel annak idején a csepeliek bizalmából újra polgármester lehettem. Ezeket az értékeket egyesületünk minden tagja, minden önkormányzati képviselőjelöltje egyöntetűen képviseli. Sok munka van még és fontos csepeli fejlesztések várnak a folytatásra. Hibáink is vannak, de hiszem, hogy jó úton haladunk. A cél pedig nem más, minthogy kerületünket szebbé, jobbá, élhetőbbé tegyük, amit együtt, a csepeliekkel közösen tudunk csak megvalósítani. Erről szól az egyesületünk, a munkák, a programunk. Tegyünk együtt, közösen Csepelért!”.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !