Feltámadásra várva – örmény est nem csak örményeknek

Csepel.hu

Március 30-án az Erdei Éva Galériában ezúttal nem egy kiállítás megnyitójára, hanem a Csepelen szép számmal élő örmények estjére került sor.

”Érdekes és szép nap ez a nagyszombat, mely előestje Krisztus urunk feltámadásának. Jézus Krisztust megszégyenítették és kegyetlenül megölték. Keresztény hitünk alapja a feltámadás és mi hiszünk abban, hogy a sokat szenvedett népeink szebb jövő elé néznek” – mondta el bevezetőjében Erdei Kvasznay Éva művészeti vezető.

A bevezető után Dr. Garaguly István – aki orgonán a kórust is kísérte – előadásában húsvéthoz kapcsolódóan kitért az örmény nép szokásaira és történelmére. „A világ első keresztény államát az elődeink 301-ben alapították, mégpedig 94 évvel a római kereszténység létrejötte előtt. Magyarországon a XVII. század végén telepedtünk meg. Elsősorban Szamosújvárra, és a határ melletti városokba, így többek között Gyergyószentmiklósra, Kantára és Ebesfalva területére. Nyelvünk indogermán, amit nagyon sok angol, latin és német rokon szó is bizonyít”.

Az előadást követően a Budapesti Örmény Katolikus kórus közel tíz húsvéti liturgiát adott elő, majd M. Hajtun Zsuzsa zongoraművész az alkalomhoz illő Bach preludiumot orgonán, egy lassú Haydn szonátát zongorán játszott. Az evangelista Máté szövegére írt Bach passió részletei méltóképpen az estet.

Forrás: Csepel.hu

Egy hozzászólás “Feltámadásra várva – örmény est nem csak örményeknek” bejegyzésre

  1. mind_the_gap szerint:

    Azt hittem V. Gábor budafoki lakos, nem csepeli. Vagy csak vendég szereplő volt?

Itt lehet hozzászólni !