Senki sem kényszeríthető költözésre

Helyi Téma

Engedélyezték a Nap utcai házak bontását. Az egyikben még laknak, a 85 éves tulajdonos nem akar elköltözni, de fél, mert lassan kerítése sem lesz, az üres telkek miatt a közbiztonság erősen romlik. Patthelyzet van. A tulajdonost nem lehet háza eladására kényszeríteni, a tervezett beruházást viszont nem tudják elkezdeni.

Juhász Pál abban reménykedett, hogy egy munkás élet lezárásaként nyugodt idős kort tölthet el a saját két kezével felépített Nap utcai házában. Egy évvel ezelőtt azonban ajánlatokkal kezdték bombázni a tömbben lévő ingatlanok tulajdonosait, hogy adják el házukat és telküket egy beruházónak. – Először egy közismert, mostanában terjeszkedő élelmiszeráruház-lánc próbálkozott, azonban visszalépett. Később felgyorsultak az események, lassan az összes szomszédos ingatlant felvásárolják. Az is bánt, hogy mint kiderült, néhány éve az önkormányzatnál átminősítették a területet. Erről engem nem értesítettek, levelet nem küldtek – panaszolta Juhász Pál.

Elmondása szerint egy váci székhelyű vállalkozás jár el a telekvásárlásoknál. Az eladókat érdekes módon fizetik ki.

– Nem pénzt ajánlanak a lebontandó épületek tulajdonosainak. Kell keresniük egy számukra megfelelő lakást vagy házat, és ha belefér a keretbe, akkor megveszi nekik a felvásárlásokkal foglalkozó cég – folytatta az idős bácsi.

A tömbben lévő 30 kertes ház nagy részét már felvásárolták. A Nap utca 13. szomszédságában lévő épületekre már a bontási engedélyt is kiadta az önkormányzat városépítészeti irodája. Erről Juhász Pálékat is értesítették. – Ha bontanak, ki fogja pótolni a 15-ös ház felőli kerítést? Ki kárpótol amiatt, hogy a bontások után eladhatatlan lesz az ingatlanom? Ki garantálja azt, hogy mire itt bármi is felépül, nem lesze romhalmaz a házam? Kisemmizhetnek egy élet munkájából, gyermekeimet, unokáimat az örökségükből. Én és a feleségem már nem akarunk elköltözni. Beteg vagyok, nehezen mozgok. Nyugalmat szeretnénk. Hol és milyen házat keressek, miből költözzek el és hogyan? – fordult kérdéseivel az illetékesekhez Juhász Pál.

Az eset ismertében megkérdeztük az önkormányzat városépítészeti irodáját.

– Nem mi vagyunk a kezdeményezők, mi csak a műszaki szempontokból vizsgáljuk a beruházást. Ha minden megfelel műszakilag, akkor adjuk ki a bontási engedélyt az új tulajdonosnak, amiről tájékoztatjuk levélben a szomszédokat is. Ez polgári jogi helyzet, az urat nem lehet eladásra kényszeríteni – tudtuk meg az iroda egyik munkatársától.

De mit mond az ingatlanjogász? Dr. Tóth Ilona szerint itt patthelyzet alakult ki.

– Úgy is mondhatjuk, hogy sakk-matt. Az idős úr nem kényszeríthető Nap utcai ingatlanának eladására. Azonban ő sem tud azon változtatni, hogy mások eladták egy felvásárlónak házaikat, telkeiket. Kártérítést nem fog kapni valószínűleg. Az ingatlanának értéke viszont nem fog csökkenni, sőt valószínűleg, ha már csak ez a ház áll a tervezett beruházás útjában, akkor jó pozíciót harcolhat ki, mikor eladja az ingatlant.

helyitema.hu

Egy hozzászólás “Senki sem kényszeríthető költözésre” bejegyzésre

  1. Jeniszej szerint:

    Megéri az ÖREGNEK EGY JÓ INGATLANOS ÜGYVÉDET FOGADNIA!
    BUSÁS HASZNOT LEHET BEZSEBELNI.

Itt lehet hozzászólni !