Szervezetten zajlott a védekezés az árvíz ellen

Csepel.hu

Szeptember 21-én a reggeli órákban 829 centiméteren tetőzött a Duna Budapestnél, ami azt jelenti, hogy a vízállás 62 centivel alacsonyabb, mint a 2013-as nagy árvíz idején, s megkezdődött a lassú apadás. Feszült napok előzték meg az árhullám közeledtét. Már az első előjelzésekkor bejárást tartott a veszélyeztetett csepeli területeken Borbély Lénárd polgármester, valamint a helyi védelmi bizottság, a katasztrófavédők, a rendőrkapitányság, a közterület-felügyelet, a vízügy és más érdekelt szervek munkatársai.

Naponta többször és éjszaka is körbejárták az árteret, hogy kitereljék és biztonságba helyezzék az ott élő embereket¸ s lehetőség szerint megóvják az anyagi javakat. Elmondhatjuk: a mentési munkálatokat szervezetten végezték, rendkívüli esemény nem történt.

Szeptember 16-a, hétfő: Borbély Lénárd és a rendvédelmi szervek szemlét tartottak a Szabadkikötőnél, ahol meggyőződtek róla, hogy a felépített mobilgát a 2013-as árvíznél magasabb árhullámot is kibír. Bejáráson tekintették meg az egykori kenyérgyár mögötti területet, a Fácánost, ahol gyors döntések születtek, hogy az ott élő embereket elköltöztessék. Aki nem talált magának szállást hozzátartozóknál, ismerősöknél, az önkormányzat gondoskodott róluk átmenetileg. Újabb helyszín a Vízmű lakótelep környéke, amelyet nem fenyegetett az áradás, de nem árt az elővigyázatosság. Felkészültek az árhullámra a szennyvíztisztító telepen is. Kritikus pont Csepel és Szigetszentmiklós határa, ahol a II. Rákóczi Ferenc útról lejárók vezetnek a Dunához, s több ingatlan található egy magánúton.

Szeptember 17-e, kedd. A reggeli órákban a kerületi sportegyesületek és helyi civilek fogtak össze az árvíz elleni küzdelemben. Ott voltak a Csepel FC Utánpótlás Sportegyesület, a Csepeli Birkózó Club, a Csepel Öttusa és Vízi Sport Egyesület és a Közösen Csepelért Polgári Egyesület tagjai. A Városgazda telephelyén több száz zsákot töltöttek meg homokkal, és szállították őket a megvédendő partszakaszokra. A Rév és a Nefelejcs utca környékén közben fokozottan járőröztek a rendőrök, a közterület-felügyelet munkatársai és mezőőrök. Mindenkit figyelmeztettek, mi a teendő, és kitől kérhetnek segítséget, ha erre rászorulnak. Délután a közterület-felügyelet munkatársai két drónnal pásztázták a Tinódi és a Klapka utca környékét, hogy valóban mindenki elhagyta-e a területet. Hőkamerát is bevetettek, amelyek az ember testhőmérséklete alapján képes beazonosítani a személyeket.

Szeptember 18-a, szerda. Délben lejárt a határidő, amíg mindenkinek el kellett hagynia a veszélyeztetett területet. A Humán Szolgáltatások Igazgatóságának munkatársai felmérték, hogy a csepeli árterületen élők közül kik kérik az önkormányzat segítségét az átmeneti elhelyezésben. A tankerületi központ felajánlása alapján az ÁMK Nagy Imre Általános Iskola tantermeiben tizenkilenc embernek biztosítottak szállást, ellátásukról az önkormányzat intézkedett. Délután két órakor megbeszélés a polgármesteri hivatalban, majd Borbély Lénárd vezetésével újra helyszíni bejárásra indultak az önkormányzat vezetői, valamint a rendőrkapitányság, a közterület-felügyelet, a katasztrófavédelem munkatársai és vízügyi szakértők. Állatvédők segítségével az állatokat is mentették.

Szeptember 19-e, csütörtök. A rendőrség hajnalban lezárta az ártérre vezető utakat, egyben jelentették, hogy az érintett területen már nem tartózkodnak az ott lakók. Az önkormányzat a helyi védelmi bizottsággal és a rendvédelmi szervekkel közösen folytatta az árvíz elleni védekezést. Csatlakoztak hozzájuk csepeli civilek és sportolók, többek között a Halker-KiralyTeam versenyzői és edzői. A munkákban a Közösen Csepelért Polgári Egyesület leendő képviselői és aktivistái is részt vettek. Homokzsákokkal körbekerítették azokat az ingatlanokat, ahol volt értelme a védekezésnek. A levegőben továbbra is drónokkal vizsgálták át a kritikus partszakaszokat, a vízügyesek motorcsónakkal járőröztek az elárasztott ártéren. Éjszaka újabb szemlét tartott a térségben a polgármester és csapata.

Szeptember 20-a, péntek. Az önkormányzat a hatóságokkal együtt folytatta az árvíz elleni mentési munkálatokat. Újabb homokzsákokat helyeztek el a megvédendő házaknál, többek közt Csepel és Szigetszentmiklósi határán, a II. Rákóczi Ferenc út 383. számú épületeknél. Az Agenor Civil Állatvédő Egyesület — Csepel az állatok védelmében végzett fáradhatatlan munkát. Felhívták a gépjárművezetők figyelmét, hogy különösen körültekintően vezessenek a II. Rákóczi Ferenc úton, mert az ártérről menekülő állatok keresztezhetik az útvonalat. Éjszaka hőkamerákkal megint átvizsgálták az elárasztott területet, de embereket már nem találtak.

Szeptember 21-e, szombat. Hajnalban tetőzött a Duna, majd órákkal később lassan apadni kezdett a víz. Kora reggel biztonsági terepszemlét tartottak az önkormányzat és a helyi védelmi bizottság vezetői, valamint a hivatásos társszervek a kritikus pontokon. Az ártéren a legtöbb ingatlan víz alá került, ahogyan ez várható volt. A Csepel szigetszentmiklósi határában található épületekig azonban nem ért el az áradat. Biztonságban volt a Vízmű lakótelep és a Szabadkikötő is. Késő délután újabb szemlén állapították meg, hogy a folyó centinként kezdett visszatérni a medrébe.

Csarnai Attila

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !