Orbán Viktor: Nem fogjuk hagyni, hogy belepréseljenek minket a háborúba

Origo, Magyar Nemzet

Ha a világ vezetői észnél vannak, akkor a világ jobb állapotba kerülhetne, mint amilyenben most van, ebből a szempontból a francia elnök kínai látogatása lehet előremutató – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban.

A kormányfő jelezte, mi is azt gondoljuk, hogy a világban barátokat kell gyűjteni, nem ellenségeket. Szólt arról is, hogy az árstopok továbbra is hatályban maradnak, mert az infláció csökkenése egyelőre nem jelentős.

Nem Magyarországgal szembeni szankciókról van szó, mert 34 magánszemély szerepel a listán, de mindössze csak egyetlen magyar – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő ezzel reagált David Pressman budapesti amerikai nagykövet bejelentésére, amely szerint szankcionálnak több magánszemélyt, köztük a Nemzetközi Beruházási Bank egyik magyar alelnökét is.

Orbán Viktor szerint a banknak nagy szerepe lett volna az európai fejlesztésben, azonban a háború óta ennek a banknak a lehetőségei szűkültek, a mostani szankciókkal pedig teljesen értelmetlenné vált Magyarország részvétele a Nemzetközi Beruházási Bankban.

Pressman az Egyesült Államok véleményét visszhangozza

Az amerikaiakkal jó viszonyunk van, életünkben egyszer üzentünk nekik hadat, a második világháborúban, de ez nem volt egy sikeres diplomáciai akció – idézte fel a műsorvezető kérdésére Orbán Viktor. A miniszterelnök tisztázta: az USA a barátunk, és fontos szövetségesünk. A kormányfő szerint vannak közös pontok a két ország filozófiájában, mi is azt gondoljuk, hogy szabadság és piacgazdaság kell ahhoz, hogy jól éljünk, emellett az Egyesült Államok is egy keresztény ország.

A gazdasági együttműködést a két ország között Orbán Viktor úgy értékelte, sosem voltak még ilyen intenzívek a kapcsolatok a két ország között. Orbán Viktor szerint jelenleg Amerika igencsak megosztott: ha demokrata elnök van, akkor a magyarok dolga nehezebb, a republikánus vezetéssel pedig rendszerint jobb viszony alakul ki.

Amerikában tipikusan politikai kinevezettek a nagykövetek, de ebbe nem tudunk beleszólni. Tudomásul kell vennünk, hogy a nagykövet az Egyesült Államok véleményét visszhangozza – jelezte a kormányfő.

Mint mondta, vannak filozófiai különbségek, de legfontosabb aktuális különbség Magyarország és az Egyesült Államok között a háború kérdése. Ezt a véleménykülönbséget a magyar–amerikai kapcsolatoknak ki kell bírnia – szögezte le a kormányfő. – Joggal várjuk el az Egyesült Államoktól, hogy elfogadja Magyarország speciális helyzetét, ám továbbra sem adták fel, hogy belepréseljék hazánkat a háborúba – jegyezte meg Orbán Viktor, majd leszögezte: nem fogunk fegyvert szállítani. Az amerikai plakátkampányról szólva úgy fogalmazott: nem szokványos eszköz, és megkésettnek érzi, mert a magyarok egyszer már hazaküldték a ruszkikat. Ő maga is eléggé jól emlékszik arra, hogyan történt ez.

Egyre romlik a helyzet 

Orbán Viktor szerint volt esély arra, hogy politikai konszenzust teremtsenek a békepárti elköteleződés mellett, de a baloldal háborúpártiságról tett tanúságot, amikor nem szavazta meg a kormánypártok békepárti javaslatát. A miniszterelnök reménykedik abban, hogy a jövőben változik a helyzet, és a társadalmi konszenzus mellett a politikai paletta is egységesebb lesz a háború kérdésében.

A miniszterelnök beszélt arról is: egyre borúsabban látja a háború eszkalációjának a lehetőségét.

– Minden alkalommal egyre romlik a helyzet – állapította meg, majd emlékeztetett, hogy elértük a nukleáris fegyverek határvonalát, ha pedig világháború lesz, akkor atomháború lesz.

Arra, hogy megelőzhető-e, hogy globális válságspirálba kerüljünk, a kormányfő úgy reagált: ha a világ vezetői észnél vannak, akkor a világ jobb állapotba kerülhetne, mint amilyenben most van.

Csak egy európai vezető képes történelmi távlatokban gondolkozni

Orbán Viktor szerint ebből a szempontból a francia elnök kínai látogatása lehet előremutató. – Mi is azt gondoljuk, hogy a világban barátokat kell gyűjteni, nem ellenségeket –  jelezte a kormányfő. Emmanuel Macron Európa stratégiai önállóságáról tett kijelentését a magyar miniszterelnök üdvözölte, szerinte a kontinens képes lenne a saját érdekei mentén politizálni, a történelme alapján.

Ha Európa érdekei nem esnek egybe az amerikai érdekekkel, akkor ezt ki kell fejezni – mutatott rá.

Orbán Viktor Macron elnököt tiszteletre méltó embernek nevezte, aki szerinte jelenleg az egyetlen európai vezető, aki képes történelmi távlatokban gondolkozni. Mint mondta, Európa jövőjéről mást gondolnak. Míg a magyar kormánypártok keresztény reneszánszban reménykednek, addig a francia elnök liberális Európát építene, de ez legalább egy értelmezhető jövőkép. A miniszterelnök szerint a pitiáner, egymás lökdöső, szankcionálgató politika helyett az ilyen hosszú távú gondolkodás segítene a jelenleg szenvedő európai kontinensen.

Ukrajna egy nem létező ország 

Ukrajna egy gazdaságilag nem létező ország, az a kérdés, hogy mi fenntartjuk-e Ukrajnát – jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor helyzetértékelése szerint amint az Egyesült Államok és az Európai Unió úgy dönt, hogy nem finanszírozza tovább az ukrán állam működését, akkor egyből véget ér a háború. Jelenleg még nem ez a helyzet, az európai közös költségvetésen keresztül a magyar adófizetők is támogatják Ukrajnát. Ezért esik rosszul, hogy a magyar kisebbséget ma is üldözik Ukrajnában.

Mi fizetjük az ukrán nyugdíjakat, fizetéseket, tartjuk fönn az államigazgatásukat, az egészségügyi ellátásukat – jelezte Orbán Viktor, aki szerint egyértelmű, hogy ez az állapot hosszú távon nem tartható fönn.

A magyarországi gazdasági kérdésekre térve a kormányfő rögzítette: ami eddig történt inflációügyben, az kevés ahhoz, hogy kivezessék az árstopokat. Mint mondta, sok üzletben érzékelhető árcsökkenés, ám az még csak kevés csoportra terjed ki. – Biztató ez a néhány százalékos inflációcsökkenés, ám ez még kevés – vélekedett Orbán Viktor.

Forrás: Origo, Magyar Nemzet

15 hozzászólás “Orbán Viktor: Nem fogjuk hagyni, hogy belepréseljenek minket a háborúba” bejegyzésre

  1. László szerint:

    Biztató lenne, ha néhány százalékos inflációcsökkenés lenne. A 2 tizedes csökkenés persze hogy kevés…

  2. Nagyapó szerint:

    A miniszterelnök előtt is felrémlett az atomháború réme. A NATO a megegyezés ellenére folytatta terjeszkedését. Ukrajna – az USA támogatásával – végezte a kisebbségek irtását. Ezeket az oroszok a szláv nyugalommal tűrték. Azután léptek. Sőt Kínával együtt hadgyakorlaton bemutatták, hogy jelen vannak a Csendes óceánon, tehát az USA keleti partja védtelen, majd hadgyakorlatot tartottak Kína, D-Afrika, Oroszország részvételével, így a nyugati part is védtelen!
    Az oroszok megvárják a NATO szedett-vedett technikáját, azután taktikai atombombát vetnek be, valószínűleg a sok lengyel lakosú Lemberg (Lvov, Lviv, lehet választani) térségben, azután patt helyzet!
    Várom a moslékkoalíció, Pl, László, Sorozatgyilkos trágár válaszát, mert ez lényegük!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. László szerint:

    Trágár válaszom fater: Újabb postabezárások. A nagyfőnöknek megvan az óvóhelye a hatvanpusztai birtok alatt, minek aggódik az atom miatt? Persze Paks 2 miatt minden oka megvan rá.

  4. pl szerint:

    A szokásos péntek reggeli aranyhalaknak szóló blablát hallhatták…

  5. Gary Ridgway szerint:

    Vén hülye!
    Lemberg…
    Odafenn mindig nyugati szél fúj és közel van a másik komcsi köcsögöd, Lukasenka.
    A jenkikkel van igazságod, de inkább ők, mint “Conan a barbár”. Csak azt nem értem, hogy egy ideig gyűlöltétek az oroszokat, most meg a faxukat xopjátok egy adag olajért és gázért? Látod Fater, más megoldotta. Ezek meg ti vagytok, kutyák…

  6. Gary Ridgway szerint:

    Pr-pill egy vidéki városban vagyok, megyeszékhely.
    Dúl a Zállami beruházás egy nagy helyen, magyar szót nem hallok. 🤣👏👍
    Miközben meg vagy egy rakat NATO katona is. 😜
    Fasza egy káoszország ez.

  7. László szerint:

    Épül-szépül hazánk.

  8. robi szerint:

    Lombkorona-sétány építésben lehet, hogy világcsúcstartók vagyunk?
    Másra nem vagyunk képesek elkölteni az EU-s pénzeket?

    Dusán:”Ha nekünk így is jó… jobb nem is jár…..ha nekünk így is jó”

  9. László szerint:

    Erre (is) lehetett pályázni vagy szinte csak erre. Mire szárba szökken mellette a facsemete, szétrohad a kezeletlen faanyag. Sorra találnak kilátókat is. Az 1 méterestől kezdve nagyobbak is vannak, egy szépséghibával, azoknak már csak az alapja van meg pedig pár évesek. Vendégházat felhúznak uniós pénzből, vendég egy szál se. Letelik az 5év magántulajdonba kerül az épület. Hadházy fészbok oldalát időnként érdemes megnézni.

  10. PáLoS TReND szerint:

    A CIONISTA ORBÁN-KORMÁNY FEDEZI TÁNCZOS GÁBOR KONCEPCIÓS ÜGYÉBEN a ZSIDÓ GYILKOSOKAT!!!

    Fejlemény a körmendi vérgyilkosság ügyében: Tánczos ügyvédjénél jelentkezhetett egy állítólagos elkövető!!!

    H. Zsófia holttestét 25 évvel ezelőtt, 1998. áprilisban egy körmendi társasházban találták meg. Elvágták a nyakát. Néhány nappal később az akkor 19 éves Tánczos Gábor tanúként jelentkezett a rendőrségen, mert a gyilkosság napján a barátjánál járt, és zajt hallott a lakásból. Tanúskodás közben ellentmondásokba keveredett, ezért letartóztatták.

    Előbb beismerte, később már tagadta a gyilkosságot, de 2002 februárjában jogerősen 13 éves szabadságvesztésre ítélték, majd jó magaviselete miatt 2008 januárjában szabadult. Tánczos Gábor és édesanyja 25 éve következetesen tagadják a gyilkosságot és abban bíznak, hogy a kislány gyilkosa egyszer besétál a rendőrségre és feladja magát.

    Lehet, hogy megtörténik, amiben egy fél életen át reménykednek? – teszi fel a zsidó vérgyilkosságok tükrében kissé naivnak tűnő kérdést a Tények összeállítását szemléző Zaol. Tánczos ügyvédjénél, Somos Zoltánnál, jelentkezett egy férfi, aki azt állítja, tudja, ki ölte meg H. Zsófiát.

    Elmondta: rákos beteg és mielőtt meghal, szeretne könnyíteni a lelkiismeretén.
    Valójában rengeteg furcsaság volt a nyomozás során, például hogy a boncoláskor egy hosszú, 44 centis hajszálat találtak a kislány combján, illetve a körme alatt olyan DNS-mintát, ami nem Tánczos Gáboré, az igazságügyi szakértő és a megvert grafológus szakvéleményéről nem is beszélve.

    Miközben az Orbán-kormány az 1998-as Aranykéz utcai robbantásos merénylet elkövetőit éppen napjainkban tartóztatta le, az ugyanebben az évben brutális kegyetlenséggel megölt körmendi 11 éves kislány, H. Zsófi valódi gyilkosát/gyilkosait futni hagyják. (CIKK VÉGÉN VIDEÓT IS NÉZD MEG) Az Újbuda Televízió múlt havi adásában az 1998-as nyomozás során közreműködő rendőrségi grafológus, dr. Lépold Józsefné megdöbbentő kijelentést tett:

    A valódi gyilkos már megvan, de 50 évre titkosították az ügyet! Mindez közvetetten alátámasztja a Magyar Jelen 2007-es oknyomozó riportját, ahol azt bizonyították, hogy egy befolyásos zsidó szekta gyilkolta meg rituális okokból a 11 éves kislányt. Tánczos Gábor pedig ártatlanul ült 10 évet… Az 1998-as gyilkosságot nyugodtan nevezhetjük a modern-kori tiszaeszlári bűnpernek.

    Toroczkai László a Magyar Jelen című lapban már 2007-ben közölt egy 2 részes, komoly kutatómunkára alapozott oknyomozó írást, amelyben azt bizonyította, hogy a gyilkosság miatt bebörtönzött Tánczos Gábor ártatlan, a valódi gyilkosokat pedig egy abban az időben Vas megyében járt belterjes, ám nemzetközi befolyással bíró zsidó szekta tagjai között kell keresni!!!

  11. László szerint:

    Zsidó szekta megelégedett egy darab gyilkossággal egy körmendi lakótelepen? Nem kellett volna többnek is történnie? Verjenek agyon, bármit bevallanék csak gyerekgyilkosságot nem. A lakást is részletesen leírta, mi hol-van pedig elmondása alapján soha nem járt ott. Fura volt az a fiú. A viszkisnél is 10ezer oldalnyi nyomozati anyagot 30évre titkosítottak, még ő sem tudja mi van benne.

  12. Gary Ridgway szerint:

    László!
    Engedd el… 🤣
    Ha már a cikk… Tasnádit is érdemes végigpörgetni a YT-on. 😎

  13. pl szerint:

    Demens! Meddig lehet még büntetlenül hülyének lenni?!
    Rétvári: “mi azért megyünk Brüsszelbe, hogy legyen pedagógusbér-emelés”
    Gondolom a Beszélő Krumpli is ezért küzd… Ez az egész ország kezd már szégyen lenni!

  14. Nagyapó szerint:

    Hülye gyerekek! Újabb tiszaeszlári vérvád? Bár a moslékkoalíció szintjén minden lehet!

    Ceterum censeo…A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  15. László szerint:

    Egy fórumon láttam ezt a “Ceterum censeo-t” a hozzászólás után. A nevét nem jegyeztem fel. Az illető Amerikát szidta. Nem maga volt az fater? 🤣🤣🤣

Itt lehet hozzászólni !