Csepeli önkéntesként a földrengés sújtotta Törökországban

Csepel.hu

Több tízezer halálos áldozattal járó, a Richter-skála szerint 7,8-as erősségű földrengés rázta meg a napokban Törökországot. A földmozgások épületeket döntöttek romba, a török sajtó által csak az évszázad katasztrófájaként említett földrengés következtében rengeteg ember halt meg, sokan a romok alá szorultak, ugyanakkor az életmentés azonnal elkezdődött.

A mentésben részt vettek magyarországi mentőcsoportok, köztük a Karitász csapata is. A 31 főből és hat kutyából álló mentőcsapat öt napon keresztül 0-24 órában, váltásokban kutatott az élő személyek és áldozatok után és hosszú küzdelem árán túlélőt is kimentettek a romok alól. A csoportnak Dencsi Krisztián személyében egy csepeli is tagja volt.

 

A 46 éves csepeli férfi portálunknak elmondta: a Budapest Mentőszervezet tagjaként, Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelem önkénteseként vett részt a munkában. Csapata, a Karitász mentőcsapat 19 tagja a földrengés másnapján öt gépjárművel, utánfutókkal, 5-6 tonna felszereléssel vágott neki a küldetésnek. Az út összesen 42 óráig tartott. Másnap, szerda reggel a csapat maradéka, 12 fő, repülőgéppel követte őket, köztük volt Krisztián is. A férfi szerint nem volt egyszerű az út; nem csak az átszállások, de a különböző járatkésések is nehezítették a dolgukat. Végül katonai helikopterrel értek a helyszínre, ami egy, a szíriai határtól mintegy 100 kilométernyire található város.

Krisztián szerint más mentőcsapatokkal együtt, összesen mintegy 10 ezer fő vett részt a mentésben. Minden nap megkapták, merre menjenek. A Karitász mentőcsapat az öt nap alatt egy 17 éves lányt tudott élve kimenteni, akit 8 órányi megfeszített munkával hoztak ki a törmelékek közül. A 167 fős magyar kontingens egyébként összesen 35 embert húzott ki a romok alól élve, mondta Dencsi Krisztián.

„Mindig is szerettem volna segíteni, tűzoltó szerettem volna lenni, hivatásos viszont nem lehettem, így akadtam rá a Budapest Mentőszervezetre.” – felelte, amikor a motivációról kérdeztük, hozzátéve, hogy kicsit megviselték a történtek, de sejtették, hogy mi fogadja őket, látták ugyanis a televízióban, milyen az, amikor egy Magyarország területével megegyező nagyságú térség válik a földrengés áldozatává.

A körülmények persze nem voltak a legjobbak: éjjel mínuszok, nappal 1-2 Celsius fok. Hálózsák, katonai sátrak jelentették a pihenőhelyet, mellékhelyiség és fürdési lehetőség nélkül. Mint mondja, nehéz volt látni a sok fájdalmat, a rengeteg halottat, miközben a felesége és a 20 éves lánya várta itthon.

És hogy újra nekivágna-e egy ilyen útnak? Azt mondja, ott segítenek, ahol szükséges és bárhova kellene menni, már most indulna. „Azon a keddi napon sem az volt a kérdés, hogy megyünk-e, hanem hogy mikor indulunk” – zárta sorait a mentőcsapat csepeli tagja, akinek munkáját személyesen Novák Katalin köztársasági elnök köszönte meg.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !