Minőségét megőrzi: eltűnhetnek a lejárati dátumot jelző címkék

Index

Azt mondják, hogy a legtöbbet úgy tehetnénk az élelmiszer-pazarlás ellen, ha nem ragaszkodnánk olyan erősen az élelmiszerek csomagolásán található lejárati dátumhoz.

Évtizedek óta használjuk a minőségét megőrzi címkéket, amelyek arra szolgálnak, hogy útba igazítsák a vásárlókat, meddig marad friss a termék. A Fogyasztható megjelölés teljesen rendben van, hiszen elsősorban a gyorsan romló – hús- és tejtermékek – csomagolására nyomják, míg a Minőségét megőrzi jelölésnek semmi köze az élelmiszer-biztonsághoz, inkább megijeszti a fogyasztót, és ha átlépi a dátumot, azonnal kidobja az árut.

Az emberek leolvassák a dátumot, és úgy vélik, hogy azután már az élelmiszer ehetetlen, romlott, és eldobják, miközben ezek a dátumok nem azt jelentik, hogy azontúl már ne lenne ehető vagy ne lenne éppen tápláló – mondja Patty Apple, a Food Shift nevű kaliforniai cég ügyvezetője. A nonprofit vállalkozás azzal foglalkozik, hogy összegyűjti a lejárt szavatosságú vagy sérült élelmiszereket.

Az Egyesült Királyság legnagyobb élelmiszer-áruházai közül a Sainsbury’s és a Marks&Spencer már úgy árusítja az előrecsomagolt gyümölcsöt és zöldséget, hogy nincs rajta a Minőségét megőrzi jelzés. Az Európai Unióban már jelezték, hogy év végéig felülvizsgálják az élelmiszerek szavatossági idejére vonatkozó előírásokat, és nagyon fontolgatják a Minőségét megőrzi címke teljes visszavonását.

Az Egyesült Államokban még nincs napirenden a téma, inkább megpróbálnak rendet vágni a különféle címkemegnevezések között, ezzel is okítva a vásárló amerikaiakat és csökkentve az élelmiszer-pazarlást.

Az ENSZ legutóbbi felmérése szerint a globálisan megtermelt élelmiszerek 17 százaléka pocsékba megy, leginkább a háztartásokban. Az amerikaiak körében végzett felmérés szerint a megvásárolt élelmiszer nagyjából 35 százaléka kerül a kukába anélkül, hogy hozzányúltak volna. Ez pedig egyértelmű energiapazarlás is, hiszen fölösleges volt a víz, a termőföld vagy a munkaerő-ráfordítás az élelmiszer előállításánál. Az amerikai pazarlás – évi négymillió tonna élelmiszer – egyedül a Minőségét megőrzi címke számlájára írható – írja elemzésében az APNews.

A termékek frissessége miatt aggódó vásárlói nyomás hatására kezdték a gyártók feltüntetni a hetvenes években a szavatossági időt a termékeken. 2019-ben az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA), amely az amerikai élelmiszerek nyolcvan százalékának engedélyezésével foglalkozik, ajánlásokat fogalmazott meg a gyártók felé. E szerint a termék frissességére utalásnál azt a címkét javallott használni, hogy milyen dátum lejárta előtt fogyasztható, míg romlandóknál a minőségét megőrzi figyelmeztetést.

Mivel ez nem kötelező, ezért továbbra is nagyon változó a különböző szövetségi államokban, mit írnak a gyártók az élelmiszerek csomagolására. A Marylandi Egyetem 2022 júniusában megjelent tanulmánya szerint egyébként ötvenféle leírást használnak az amerikai államokban az élelmiszerek szavatosságára vonatkozóan, ami nem mindig teszi könnyűvé a fogyasztó számára az eligazodást a szavatossági idő világában. A legtöbb ember biztos abban, hogy a címkék – a lejárat dátuma, fogyasztható, minőségét megőrzi – azt jelentik, hogy azután már nem szabad elfogyasztani az élelmiszert. Pedig ez nem így van!

– hangsúlyozza Richard Lipsit, egy nagy kaliforniai zöldségoutlet tulajdonosa. A vállalkozás elsősorban csökkentett árú élelmiszerekre specializálódott. Lipsit szerint egyébként a tej is iható még egy héttel a szavatossági idő lejárta után, ugyanígy évekig ehető a konzerv vagy a hasonlóan speciálisan csomagolt élelem. Az FDA ilyen esetekben csak azt kéri az emberektől, alaposan vizsgálják meg a termék állagát, színét, szagolják meg, mielőtt elfogyasztják.

Használjuk az érzékszerveinket!

A brit élelmiszerláncok is arra ösztönzik a vásárlókat, hogy hagyatkozzanak az élelmiszerrel kapcsolatban az érzékeikre. A Morrisons üzleteiben már januárban váltottak, és a saját márkás tejek esetében a Fogyasztható címkét minden esetben Minőségét megőrzire változtatták. A vásárlók egy része támogatja a váltást. Ellie Spanswick, egy közösségimédia-reklámszakértő azt mondja, leginkább vidéki piacokon vásárol zöldséget, tejárut, tojást, ezeken a helyeken nincs lejárati címke a termékeken. Azt mondja, bármikor könnyen megállapíthatjuk ránézéssel, szaglással, tapintással, hogy egy termék már nem friss.

Mások viszont védik a címkézést, azt állítva, így elkerülhető például gyümölcsök esetében, hogy otthon derüljön ki, hogy belül már rohadt. Ugyancsak támogatja a címkézés megtartását a nagy amerikai élelmiszergyártókat tömörítő érdekvédelmi szervezet. Ők azzal érvelnek, sokkal jobb, ha egységesen kezelik például a címkézést, mert így a gyártás folyamata is egységes, ez pedig lehetővé teszi, hogy olcsóbban adják a terméket.

Forrás: Index

14 hozzászólás “Minőségét megőrzi: eltűnhetnek a lejárati dátumot jelző címkék” bejegyzésre

  1. László szerint:

    A tej esetében jól el van találva a lejárati dátum. Aznap vagy utána egy nappal felbontva már nem az igazi. Ettem 1 hónapja lejárt teszkós sajtot, ami ki tudja hányszor volt náluk átcsomagolva. Nem volt baja, nekem se lett. Gyomorsav elintézi. 2 hete lejárt joghurtnak sem éreztem rosszabb ízét. 2nap múlva lejár dátumozású kézműves sört 900 Ft helyett a CBA adta 99 forintért. Hát nem megvettem. Semmi baja nincs még az 1 hónapja lejárt sörnek sem. Sok terméknél ki lehetne tolni azt a dátumot. Kereskedők persze örülnének, nem kéne nézegetniük a cimkét.

  2. PáLoS TReND szerint:

    Az élelmiszermérgezés a cionista lobbi leghatásosabb trükkje volt mindig is a szervezett népirtásban, amióta a Mózes fajták vérengzésbe kezdhettek ezen a létsíkon!!!

  3. pl szerint:

    …s majd lottózunk, h mi van benne… tej, aludttej, rohadt tej… 🙂

  4. László szerint:

    Választások előtt volt szó valami lejárat előtti élelmiszer összegyűjtésről. Aztán csend lett.

  5. kormánypárti szerint:

    Amit lehet, a piacon kell beszerezni őstermelőktől, nem a multiknál a külföldi vackokat. A házi vágásból származó húsok, a tanyasi tojás és a házi készítésű tejtermékek, sajtok megbízhatóak. Nem normális, hogy az emberek ipari üzemekben előállított, több száz vagy akár több ezer kilométert utaztatott fóliacsomagolású élelmiszereket fogyasztanak.

  6. robi szerint:

    Korunk “őstermelőinek”zöme nem a nagybanin vásárol?

  7. Gyula ↸⨌🚽🧻 szerint:

    kormányos, ki van “őstermelő” ezen a szutykos, rabló piacon?
    A termékek zöme ugyanaz, mint a multinál, csaxólok, bogárka. 🤣😂👍

  8. Gyula ↸⨌🚽🧻 szerint:

    “fogyasztó-védelem”
    “Miért a piaci ár sokszorosát számlázzák ki a „szolgáltatók”, és ezt miért engedjük?
    Először érdemes a globális ártrendeket összevetnünk a hazai gyakorlatban is mostanában jellemző akár nyolc-tízszeres drágulással, mert augusztus végétől az Európában referenciának számító holland TTF gázárfolyam a háború előtti árszint elé esett vissza mára!”

    https://www.msn.com/hu-hu/hirek/other/a-piaci-g%C3%A1z%C3%A1r-sokszoros%C3%A1t-kisz%C3%A1ml%C3%A1zni-rabl%C3%A1s-de-mi%C3%A9rt-engedj%C3%BCk/ar-AA12Jgyt?ocid=msedgntp&cvid=83402d73b6d44ec49c484dc4da7a9175

  9. George Soros szerint:

    Gyula, másszál ki a valagamból, köszi!

  10. Zsivány szerint:

    Soros úr, hadd kérdezzem meg, maga adott utasítást szlovákok betelepítésére Rajkára és környékére? Mi a célja ezzel a magyarellenes térhódítással?

  11. Gyula ↸⨌🚽🧻 szerint:

    Mi van pubi, fáj a valóság? 🤣😂😁👏👍

  12. robi szerint:

    Nem kell senkit betelepíteni: jönnek maguktól a kiürült, egyébként korábban olcsó határ menti településekre.

  13. Gyula ↸⨌🚽🧻 szerint:

    robi!
    Az gondolom nem zavarja őket, hogy Kína és Vietnám egy jó része nem kevés negyedeket vett már birtokba. Mondjuk engem egyik sem zavar,.. Itt a lényeg a feszkókeltés, semmi több.

Itt lehet hozzászólni !