Bemutatjuk az idei Csepel Örökség-díjasokat

Csepel.hu

Ifj. Reznicsek Zoltán

Ifj. Reznicsek Zoltán negyedik generációs építőipari szakember, az Ybl Miklós Főiskolán szerzett mesterdiplomát 2013-ban. Gyermekkora óta dolgozik édesapja építőipari cégében, amit ma már közösen irányítanak. A Horex Kft. jelépületek és műemléki felújítások tetőszerkezeteinek ács-, tetőfedő-, bádogos- és díszműbádogos szakkivitelezésére specializálódott. A cég az elmúlt 32 évben olyan neves projekteken dolgozott, mint a Budavári Királyi Lovarda, a New York kávézó, Nyugati pályaudvar és a Zeneakadémia díszműbádogos felújítása, vagy a budafoki villamos kocsiszín izgalmas, sárga tetejű épülete.
Reznicsek Zoltán a Csepeli Hírmondónak elmondta, családi öröksége alapvetően meghatározta szakmai életét, úgy véli, a mérnöki-manufakturális tevékenységek szellemisége jelentős hatást gyakorolt rá. Hozzátette, azért is választotta hivatásának az építészetet, mert ezen a területen tudja a legjobban szolgálni közösségét. Megjegyezte, meglepetésként érte a Csepel Örökség Díj elnyerése, és nem gondolja, hogy rászolgált erre az elismerő kitüntetésre, mert úgy érzi, sokat kell még tennie a közössége érdekében. Kapy Jenő mesterének hatásáról beszélve kiemelte, hogy a Jedlik Ányos Gimnázium tervezése jól példázza az ember és a tér közötti viszony építészeti filozófiáját.  A terek kapcsolatát a felhasználók közösségi hierarchiája határozza meg. Például a folyosók‒alzsibongók‒zsibongók‒kápolna‒testnevelésterem‒nagyelőadő kapcsolatánál is ez az egyik meghatározó rendező elv.
Tervezőtársaival az RMG.atelier építészirodát vezetik. Jelenleg a Várnegyedben található Honvéd Főparancsnokság és a József főhercegi palota tető felújításán dolgozik, valamint Csepel belvárosi üzletközpontjainak megújításán. Igyekezete és munkája jelentős hatással van az épített örökség védelmére.

Csepeli Német Önkormányzat

Az 1994. december 11-én első ízben megtartott helyi kisebbségi önkormányzati választások alkalmával Csepelen is megalakult a helyi német nemzetiségi önkormányzat, amelynek az elnöki és elnökhelyettesi feladatait a kezdetek óta Lászlóné Balázsovits Magdolna és Kaltenecker Gábor látja el. A Csepeli Német Önkormányzat tevékenységének köszönhetően olyan színvonalas eseményekkel gazdagodott Csepel, melyek mára már hagyományos részét képezik a kerületi rendezvényeknek. „Harminc évvel ezelőtt a nulláról kezdtük a szervezet felépítését. A már korábban működő Csepeli Svábok Szabad Kulturális Egyesületének tagjaival egymást segítve dolgoztunk és így van ez ma is. Tánccsoportunk ‒ a sváb egyesület kezdeményezésére ‒ egy évvel korábban jött létre.Különféle rendezvényeket szerveztünk, ahol táncosaink felléptek, és amelyek nemcsak a svábság, hanem a szélesebb közönség körében is kedveltekké váltak. Feladatul tűztük ki a német kultúra és hagyományok ápolását, a német nyelv népszerűsítését. Eleinte még rendszeresen megtartottuk a Mária-napi búcsút, amely mára megszűnt. De helyette sok más összejövetelt rendezünk: többek közt a Katalin-bált, a Márton-napi eseményt, az Októberfesztet, az adventi ünnepséget, az országos hírű Csepeli Sváb Bált. Mindebben jelentős támogatást kapunk Csepel önkormányzatától. Szorgalmaztuk, hogy a Csepeli Csodakút Egyesített Óvodában legyen népművészeti‒kézműves és német nemzetiségi tagóvoda, az Eötvös József Általános Iskolában működjön német nemzetiségi tagozat. Sokan a Pesterzsébeten található Német Nemzetiségi Gimnáziumban és Kollégiumban folytatják tanulmányaikat. Csepelen régen szép számú sváb élt, akiknek leszármazottaival összefogva óvjuk közös értékeinket. Táncegyüttesünk novemberben lesz harmincéves. Ebből az alkalomból jubileumi ünnepséget rendezünk, amelyen a gyerekektől a felnőttekig fellépnek majd táncosaink, s ráadásként egy szülői csoport is megalakult. Más települések német önkormányzataival is jó kapcsolatot ápolunk, így például Pesterzsébettel, Soroksárral, Dunaharasztival, Nagyhegyessel, Balmazújvárossal, a Pécs melletti Liptóddal, Szántóddal, Sopronnal. Rendszeresen részt veszünk nemzetközi fesztiválokon, szinte már az összes európai országot bejártuk” ‒ mondta Lászlóné Balázsovits Magdolna.

Pannónia motorkerékpár

Csepel hírnevét a Weiss Manfréd-gyár ‒ későbbi nevén a Csepel Vas- és Fémművek ‒ számos terméke öregbítette. A Csepel motorokat egészen 1954-ig készítettek a kerületben, de abban az évben, tehát hetven esztendeje, felváltotta őket a 250-es Pannónia motorkerékpár gyártása. A konstrukció már az 1956-os franciaországi motorkerékpár versenyen kategóriájának első helyezettjeként szerepelt. Az ország vezetése 1975-ben viszont beszüntette a gyártást. Csaknem hétszázezer Pannónia motor készült el addig Csepelen.

Kothencz Attila az 1997-ben alapított Old Motors Sport Club tulajdonosa. Harminc éve foglalkozik Pannónia motorkerékpárokkal, országúti túrákat, veteránvásárokat, motorversenyeket szervez, motorokat restaurál. Csepelen többször vett részt bemutatókon, kiállításokon. Idén nyáron, a Pannónia születésének 70. évfordulóján az Old Motors Sport Club és a Pannonia Magyar Gépjárművek túra szakosztálya ‒ Csepel önkormányzatának támogatásával ‒ nagyszabású ünnepséget szervezett, amelyre az ország minden pontjáról a Csepel Művek főkapujához sereglettek a márka rajongói. „A Pannónia motorkerékpár méltán Csepel egyik büszkesége, mert valóban kitűnő termék. A maga korában, tehát az ötvenes-hatvanas években világszínvonalat képviselt, utána azonban kevesebb fejlesztést végeztek rajta. 1954-től 1975-ig gyártották a Csepel Művekben, majd 1985-ig készítették még az alkatrészeit. A kerületben sok ezer embernek adott munkát. Emlékszem, apám a hatvanas években oldalkocsis Pannóniával járt, én az oldalkocsiban ültem, majd nekem is lett saját Pannóniám, azon tanultam meg motorozni. Nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is népszerűek voltak. A motorok felét az akkori KGST országokban értékesítették: megvették a Szovjetunióban, Lengyelországban, Csehszlovákiában, Kelet-Németországban. De szállítottak Nyugatra is, így például Nyugat-Németországba, Angliába, az Egyesült Államokba, Dél-Amerikába, de még Afrikába is. Jó lenne, ha a gyár területén, egy üzemcsarnokban méltó módon kiállítanák azokat a híres csepeli termékeket, amelyeket a gyárban állítottak elő. Jövőre lesz ötven éve, hogy megszűnt a Pannónia motorok gyártása, a Csepel Művek I-es kapujánál megemlékezést tartunk majd.”

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !