A magyar szakhatóság engedély adott a brit és az orosz vakcinára

Kormany.hu

A magyar szakhatóság engedélyezte a brit Astra Zeneca és az orosz Szputnyik oltóanyag használatát, már csak az uniós gyógyszerügynökség jóváhagyására várunk – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. A járványügyi korlátozásokról a jövő héten dönt a kormány.

A magyar gyógyszerészeti hatóság engedélyezte az oxfordi fejlesztésű AstraZeneca és az orosz SzputnyikV oltóanyagot. A brit vakcinával már oltják az embereket az Egyesült Királyságban, de az Európai Gyógyszerügynökség nagyon lassú, még nem hagyta jóvá. Magyarországon is lehetne már oltani az AstraZenecával, ha az Európai Bizottság megkezdené a szállítást.

Az orosz Sputnyik vakcináról Szijjártó Péter külügyminiszter tárgyal pénteken Moszkvában. A gyártókapacitás hiányát megoldották az oroszok, így rövid időn belül nagy mennyiséget is tudnak majd szállítani. A kínai Sinofarm vakcina még a magyar hatóság engedélyére vár, amint jóváhagyják, egymillió adag oltóanyag érkezhet hazánkba.  A miniszter azt is elmondta, ha az unióval lekötött vakcinamennyiséget megkapnánk, abból 8 millió embert tudnánk beoltani.

Jövő héten döntünk a korlátozásokról

A mielőbbi tömeges oltásokra nagy szükség lenne azért is, mert így lehetne visszatérni a régi életvitelünkhöz. A jövő heti kormányülésen felülvizsgáljuk a február elsejéig érvényben lévő korlátozásokat, de érdemi változtatásra nem számíthatunk, amíg nincs lehetőség a lakosság átoltására és radikálisan nem csökken a fertőzések száma.

Készül a védettséget igazoló kártya 

Gulyás Gergely arról is tájékoztatott, hogy hetek belül elkészül a koronavírus elleni  védettséget igazoló okirat. Egy plasztikkártyát fognak kapni azok, akik valamilyen módon védetté váltak a fertőzéssel szemben: vagy túlestek a betegségen és meggyógyultak, vagy megkapták a védőoltást.

Emeljük a háziorvosok bérét is

Döntés született a háziorvosok béremeléséről is. A praxisközösség vállalásától függően három kategóriában emelik a háziorvosok bérét, és ugyanez vonatkozik a fogorvosokra is. Akik szorosan együttműködnek egy praxisközösséggel, azok az orvosi bértábla alapján teljes egészében megkapják a béremelést, aki lazább formát választ, a bértábla szerinti különbözet 80 százalékát kapja, ha pedig egyáltalán nem vesz részt praxisközösségben, akkor a különbözet 30 százalékával emelik a fizetését.

Kormany.hu

Itt lehet hozzászólni !