Túl drága a magyar emberek megmentése?

Csepel.hu

Megdöbbenésének adott hangot dr. Szabó Szabolcs, a Momentum csepeli- soroksári politikusa a koronavírus elleni kínai vakcina miatt. Szerinte túl sokba kerül. A Demokratikus Koalíció is folytatta a kínai és az orosz vakcinák elleni kampányt.

A Magyar Orvosi Kamara viszont azt kérte a politikusoktól, hogy fejezzék be a vádaskodást, a lakosság félrevezetését és elbizonytalanítását. Az Országos Mentőszolgálat Hadházy Ákost szólította fel arra, hogy hagyja abba a hangulatkeltést.

A koronavírus elleni oltások ára töredéke a betegség költségeinek. Különösen akkor az, ha figyelembe vesszük a kórházi kezelés költségeit is. És még nem esett szó a betegség hosszú távú szövődményeiről vagy az elhalálozás pénzben ki sem fejezhető veszteségéről. Az oltások korlátozott száma miatt azokban az országokban harcolnak most a legsikeresebben a járvány ellen, ahol nem sajnálják a vakcinákra a pénzt. Így lett a világ legjobban átoltott országa Izrael, az Egyesült Arab Emírségek, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és – az orosz vakcinának köszönhetően – Szerbia. Az Európai Unió oltási stratégiája ugyanakkor csődöt mondott. Az európai vakcinagyártók is inkább a magasabb árat kínálóknak szállítják az oltóanyagokat, az uniós országoknak olcsón, kvótaáron ígért mennyiséget folyamatosan csökkentik. A magyar kormány ezért döntött úgy, hogy az átoltottság növelése érdekében más lehetőségeket is megragad. Ilyen a kínai és orosz vakcina, melyeket a szakemberek is jónak, megbízhatónak tartanak. Olyan sok embert oltottak be velük különösebb mellékhatások nélkül, hogy orvosszakmai és társadalmi szempontból megkérdőjelezhetetlen a hatékonyságuk. Ezeknek a vakcináknak is köszönhetően már több mint másfél millió ember kapott oltást Magyarországon. Ám az ellenzéki politikusokat úgy tűnik, kevéssé érdeklik az orvosszakmai szempontok. A járványellenes intézkedések többségét eleve nem támogatták az Országgyűlésben, az elmúlt hónapokban pedig többször felszólaltak a kínai és az orosz vakcinák ellen.

Szaniszló Sándor, a Demokratikus Koalíció XVIII. kerületi polgármestere a Facebookon jelentette be, hogy a kerületében nem volt jelentkező a kínai oltóanyagra. Csakhogy kiderült, hogy nem keresték meg a lakosságot, és a bejegyzést követően sok kerületi polgár jelentkezett az oltásra. A polgármester ezután törölte a bejegyzést. Dr. Szabó Szabolcs, a Momentum csepeli-soroksári politikusa is többször írt az oltásokról. Ő eddig egyetlen járványellenes intézkedést sem támogatott az Országgyűlésben. A kormány kínai vakcinabeszerzését is támadta. Állítása szerint túl sokba kerül megvédeni a lakosság életét. „63 euró? Ez egészen döbbenetesen magas ár. Csak a mai szállítmány volt akkor 5 milliárd forint, és ez még a teljes számla tizede sem volt”– fakadt ki Facebook-oldalán. De vajon valóban drága 23 ezer forint egy életmentő oltásért? A HPV (méhnyakrák) elleni oltás korábban 70 ezer forintba is bekerült azoknak a szülőknek, aki védeni akarták gyermekeiket. Számos más oltás is meghaladja a negyvenezer forintos összeget. A HPV elleni oltást ma ingyen kapják a gyerekek, hasonlóan azokhoz, amelyeket születésüktől kezdve kapnak Magyarországon a csecsemők. Minden oltásra jellemző továbbá, hogy nagyságrendekkel olcsóbbak, mint maga a betegség gyógyításának a költsége, ami a koronavíruson kívül más esetben is halálos lehet. A történtek után megszólalt a Magyar Orvosi Kamara. „A Covid–19 járvány eddigi legsúlyosabb időszakában, a 23. órában arra kérjük a politikusokat, hogy fejezzék be mind a hamis illúziók keltését, mind a vádaskodást, a lakosság félrevezetését és elbizonytalanítását (…) Most az összefogásnak, az azonnali cselekvésnek van itt az ideje, nem a széthúzásnak és hibáztatásnak” – fogalmaztak a közleményükben. Az Országos Mentőszolgálat is üzent: „Felszólítjuk Hadházy Ákost, hogy fejezze be a rémhírkeltést és ne akadályozza a mentők munkáját!” – írták közösségi oldalukra.

 

Csepel.hu

10 hozzászólás “Túl drága a magyar emberek megmentése?” bejegyzésre

  1. Horváth János szerint:

    Jó vastag bőr van a pofáján annak, aki ezt idehányta!

  2. kormánypárti szerint:

    Nem hallottam még arról, hogy a kínai vakcina bárkinél bármi problémát okozott volna. Szabó igen? Ha valaki kételkedik a szer hatásosságában, az oltástól eltelt 3 hét után vásároljon gyorstesztet a patikában, az ki fogja mutatni az antitestek jelenlétét.

  3. Horváth János szerint:

    Na, ebből látszik, hogy milyen g.. vagy!

  4. kormánypárti szerint:

    Hát igen, ez tény: én egy géniusz vagyok. 😉
    Sajnos, ez rólad nem mondható el.

  5. Horváth János szerint:

    Tény és való, előbb vágnám a tökömbe a kést, minthogy olyan legyek mint te!

  6. Copper szerint:

    DRAGA A SDADIONOKRA KIFIZETET , LELEJMOLT OSSZEG.

    RAADASUL ERTELMETLEN IS HISZEN A JOVONKTOL VESZI EL A PENZT!

    Ez FIDESZ EGYIK LEGNAGYOBB CSALASA!

  7. Nagyapó szerint:

    A moslékkoalíció elgondolkozhatna azon, hogy mit jelent az ha a gazdaság újraindítása hamarabb megtörténik? Ezt Izrael tudja, de a déli államok is már várják a turizmus beindulását (mi is). Ez nagyságrenddel több, mint a vakcina ára.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. Horváth János szerint:

    Nagyapó!
    Ezzel az indokkal nem lehet a szőnyeg alá söpörni, hogy valami barom 5x annyi lélegez-
    tetőt vett, ráadásul dupla áron, vagy vakcinát vettek, szintén jó drágán, a teljes labor-
    vizsgálat nélkül.

  9. […] a kormány kínai vakcinabeszerzését is támadta. Állítása szerint túl sokba kerül megvédeni a lakosság […]

Itt lehet hozzászólni !