Társadalmi egyeztetés Csepel klímastratégiájáról

csepel.hu

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata felelős gazdaként elkötelezett az klímaváltozás jelentette veszélyek felmérésére, a kockázatok csökkentése és megelőzése érdekében célok megfogalmazására és érdemi intézkedések megvalósítására.

Ennek jegyében 2020 elején elkészíttette a Csepel klímastratégiának társadalmasítási/egyeztetési verzióját, amelyhez várjuk hozzászólásaikat, észrevételeiket 2020. május 12-ig.

A klímakérdés az elmúlt években egyre hangsúlyosabb szerepet kapott a kerületben, bár mindeddig külön stratégia nem készült a kezelésére, a koncepciók és fejlesztések ennek szellemében alakultak az elmúlt évtizedben. Néhány példa alátámasztásul. Csepel 4 nagy szociális célú rehabilitációs programot valósított meg 2010 óta mintegy 5 Mrd Ft értékben, amely projektek 60 %-ban lakóépületek energetikai korszerűsítését jelentette. A KEOP, majd a KEHOP beruházásai keretében megújult a kerület közintézményeinek (egészségügyi és oktatási intézmények: óvodák, iskolák) többsége, emellett Csepel Önkormányzata önálló Otthon Melege programot indított, amelyeken számos tömbszerű társasház nyert vissza nem térítendő forrást energetikai korszerűsítésre. Saját forrásból, illetve a fővárosi Tér_Köz keretből a zöldfelületek és a szabadidős intézmények jelentős része újult meg (Daru-domb, Rákóczi kert, Ráckevei-Soroksári-Dunaág /RSD/ teljes zöldfelülete, Szent Imre tér és környéke, Csillagtelep és egyéb lakótelepi zöldfelületek, stb.).

Csepel teljes üvegházhatású gáz (ÜHG) kibocsátása – az alkalmazott módszertan alapján – évente közel 540 ezer tonnát tesz ki. Csepel egy lakosra vetítve az országos átlagnál jelentősebb szerepet játszik a klímaváltozás alakításában, döntően a helyi intenzív ipar és az erőmű tevékenységének következtében, amelyek azonban nemzetgazdasági jelentőségűek, szerepük messze túllép a kerület határain. Csepel ÜHG kibocsátásának meghatározó része (95%) a fosszilis energiahordozók elégetésére vezethető vissza. A nem fosszilis energiahordozók felhasználására visszavezethető ÜHG kibocsátás csaknem kizárólag a szennyvízszektort is magában foglaló hulladékgazdálkodásból származik. A kibocsátási értékek szektoronkénti megoszlása alapvetően igazodik a nagyvárosi mintákhoz.

A klímaszempontú helyzetelemzés eredményeinek összegzéseként SWOT elemzés és problématérkép készült, amelyek közvetlenül megalapozzák Csepel megfogalmazott klímavédelmi céljait. A klímastratégia 4. és 5. fejezete mutatja be a klímavédelmi jövőképet, a célrendszert és a javasolt intézkedéseket. Csepel átfogó klímavédelmi jövőképe illeszkedik a fővárosi stratégiák céljaihoz és a helyzetelemző munkarészben feltárt helyi jellegzetességekhez, valamint egyaránt tükrözi Csepel mitigációs, adaptációs és szemléletformálási törekvéseit.

A stratégia összeállítása során 2050-ig került meghatározásra a jövőkép, amely néhány szóval az alábbi: Csepel a főváros modern, élhető, zöld szigete.

Csepel dekarbonizációs célkitűzése (üvegházhatású gáz – ÜHG – kibocsátásainak csökkentése) 2030-ra 20%-os, 2050-ra 40%-os kibocsátás csökkentés a 2015-ös bázisévhez képest. E célkitűzések reálisan kerültek meghatározásra, összhangban a fővárosi és nemzeti stratégiákkal. Ehhez illeszkednek a rövid távú, 2024-ig tervezett intézkedések, amelyek 16 Mrd forint értékben határoznak meg fejlesztési elképzeléseket a célrendszerhez illeszkedő tematikában.

–      Mitigáció: épületenergia-hatékonyság, közlekedés, fosszilis energiahordozók kiváltása, energiaelosztás hatékonyságának növelése, területhasználat, energiahasználat és -termelés, hulladékkezelés, lokalitás, felmérések, stratégiák.

–      Adaptáció: Helyi vízgazdálkodás, Megváltozott életkörülmények, Zöldítés, Monitoring.

–      Szemléletformálás: Szemléletformálási kampányok, oktatások, Klímatudatos foglalkoztatás, Klímatudatos életmód.

A helyi klímavédelmet jelentősen befolyásolja a kormányzati és uniós energia- és támogatáspolitika. Az állam által jegyzett és 2020 januárjában frissített Nemzeti Energiastratégia és később a kormány által bejelentett klímavédelmi akcióterv mind abba az irányba mutat, hogy a soron következő évtizedben sikerül megvalósítani jelen stratégiában lefektetett célokat és intézkedéseket.

Csepel Klímastratégiájának végrehajtásáért elsődlegesen az Önkormányzat a felelős, amely ezt a feladatát a tulajdonában lévő gazdálkodó szervezetekkel együttműködésben látja el. A klímastratégia végrehajtása ugyanakkor a teljes lakosság, valamint intézményi és vállalkozói kör együttműködését igényli. Ennek érdekében partnerség kialakítása is szükséges az önkormányzat, a közintézmények, a civil szervezetek és a gazdasági szereplők között.

Észrevételeiket, javaslataikat az info@varosfejlesztes21.eu címre küldhetik meg.

A klímastratégia innen tölthető le.

csepel.hu

3 hozzászólás “Társadalmi egyeztetés Csepel klímastratégiájáról” bejegyzésre

  1. kiss szerint:

    Emberek!

    Na hát csak ez hiányzott ebben a vírushelyzetben!

    Ki a Fsz fogja eleovasni a 94 oldalas elemzést?

    Kit érdekel ez a tanulmány a mai helyzetben?

    Jó nagy pénzért, jó nagy tanulmány.

    Az egyszerű embere nem is értik, hogy miről van szó.

    Társadalmi egyeztetés?

    Most? Miről?

    Várom az ELMBTQ stb. tanulmányokat is!

    Hajrá és gratula a Cs. Infónak!

  2. Nagyapó szerint:

    Komoly, terjedelmes írásmű Csepel Klímastratégiája. Nagyon részletes, komoly mű, csak az indulással van problémám. A bevezetés hivatkozik az üvegházhatású gáz (ÜHG) kibocsátására. Szép dolog, de ki bizonyította? Talán Greta Thunberg? Olyan ez, mint az EU alapjogok. Senki nem ismeri, de hivatkoznak rá. Európán kívül senki nem ismeri el. Sem Amerika, sem Ázsia. Ők mind tudatlanok?
    Európában összevonják a globális felmelegedést – ami nem befolyásolható – az üvegházhatással, ami nem bizonyított, ezért aztán axiómaként kezelik.
    A sok igaz megállapítás mellett azért van néhány aggályom. Pl. ír a fák szükségességéről a CO2 elnyelés és O2 kibocsátása miatt. Csakhogy, ahogy az ált. iskolában tanultam, a lombos fák nappal oxigént termelnek és széndioxidot nyelnek, viszont éjszaka a folyamat megfordul! Mi van télen, lombhullás után?
    Azután pl. a “Csepel klímastratégiája” táblázatban (17. old.) az energiafogyasztás alatt a távhő CO2 kibocsátása “0”. A hőerőmű 0 kibocsátású? Más, a hígtrágyában hogyan keletkezik N2O?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. Qqriq szerint:

    Egy hajléktalanszálló jelentősen rontja a mikroklímát!

Itt lehet hozzászólni !