50 az egész fővárosban? 30 a mellékutakon? Van annak jogsija, aki ezt kitalálta?

Player, Totalcar, Csepel.info

Nincs. De nekem van, vezetek is és pontosan tudom, mit érne a magyar valóságban egy ilyen közlekedés-szabályozási szigorítás – írja a szerző Player.hu oldalon.

A fenti videóban a Totalcar véleménye is látható. Karácsony Gergely a korlátozás bejelentése óta annyit finomított a terven, hogy a sebességkorlátozás bevezetése tulajdonképpen egy konzultáció lesz a bevezetéséről. Az alábbiakban a Player cikke olvasható.

Na jó, most már nem bírom ki, muszáj hozzászólnom a témához. Eddig megadtam az esélyt Karácsony Gergelynek, hogy nem is az ő ötlete ez a képtelenség az 50-nel meg a 30-cal, de már videó is van róla, hogy de, tulajdonképpen igen.

10:50-től jön a releváns rész: némi demagóg alapvetésről a mindennél fontosabb emberéletről, majd jön a műsorvezető kérdése, miszerint neki magának van-e jogosítványa. És hát nincs neki, pont amiatt, mert édesapját egy autóbaleset következtében veszítette el és ez érzelmileg annyira megviselte, hogy soha nem is akart autót vezetni, jogsit szerezni. De, mint mondja, “ez nem befolyásol abban, hogy egy olyan várost csináljAK, ami az élhetőségről szól, és arról, hogy vigyázunk egymásra”. Igen, így, egyes számban, amitől azért szerintem minden demokratikus gondolkodású budapesti polgárnak fel kell, hogy húzódjon a szemöldöke egy kissé.

De szerencsére más is kiderül az interjúból. Szóval egyelőre azért nem arról van szó, hogy a főpolgármester holnaptól elrendeli az általános durva sebességcsökkentést. Mint fogalmaz, csupán “meg szeretné nyitni a társadalmi vitát” a balesetek számának csökkentéséhez szükséges forgalomszervezési változtatásokkal kapcsolatban. Ehhez a vitához lenne hát most egy-két gondolatom.

Először is: Budapest közlekedése nagyrészt nem fővárosi, hanem országos ügy. Autósok, sofőrök tízezrei nem lustaságból, hanem muszájból közlekednek a fővárosi utakon; isten bizony nem csak úgy passzióból forgalmat torlasztani meg balesetet okozni járunk arra mi, vidékiek sem. Sőt: szeretnénk gyorsan és hatékonyan intézni a közlekedésünket, ami sajnos az ország centrális felépítése és infrastrukturális sajátosságai miatt bizony a fővárost is érinti.

Ennek megfelelően mielőtt bárki bármilyen általános korlátozással belassítja a főváros forgalmát, volna néhány egyéb tennivalója. Tessék befejezni a körgyűrűt a város körül, hogy akinek nem muszáj, ne kelljen bemennie a városba egyáltalán tranzitcéllal. Tessék megfontolni egy-két nagy sebességű fővárosi tranzitút megépítését, kialakítását. Tessék végre megteremteni azokat a P+R parkolókat, amik az ingázó tömegek számára lehetővé teszik, hogy a kocsijukat, amellyel akár több tíz kilométerről érkeznek dolgozni ebbe a gazdasági és forgalmi vízfejbe, ne kelljen bevinniük a városba, egészen egyszerűen azért, mert kint nincs hol megállni. Tessék átgondolni a kaotikus parkolási rendszert, aminek forgalomszabályozási funkcióját Budapesten jól érzékelhetően teljesen háttérbe szorítja a pénzbeszedési, sarcolási funkció. És ha mindez kész, máris minden erkölcsi alapja megvan a Fővárosnak arra, hogy úgy lassítsa a belső, városon belüli forgalmat, úgy korlátozza a saját lakosainak közlekedését, ahogy csak akarja.

Másodszor: mielőtt a meglévő (tegyük hozzá: elvileg szakemberek, hivatásos forgalomszervezők által kialakított) közúti rendet bármilyen átfogó, központi rendelettel felülírná a fővárosi önkormányzat, előbb próbálja már meg felmérni, hogy nem lehetne-e a meglévő keretek között biztonságosabbá tenni a közlekedést! Egyszerű és látványos dolog egy általános drasztikus sebességcsökkentésről döntést hozni, nehezebb és macerásabb azonosítani és biztonságosabbá tenni az összes veszélyes zebrát, beláthatatlan kereszteződést, befoldozni a motorosborító kátyúkat, felfesteni a láthatatlanná kopott útburkolati jeleket, szóval megteremteni a biztonságos közlekedés valódi alapfeltételeit.

Harmadszor: biztos vagyok benne, hogy jeleznem se kell, olyan triviális és köztudott dolog, hogy a sebesség általános érvényű csökkentése simán okozhat több kárt is, mint hasznot. A környezetszennyezés, a fogyasztás a belsőégésű motoros járműveknél 30-nál nagyobb, mint 50-nél, 50-nél a legtöbb járműnél nagyobb, mint 70-nél. Csúcsidőszakon kívül az indokolatlanul lecsökkentett sebesség extrém módon megnövelheti a légszennyezést, csúcsidőszakban pedig úgysem a maximális sebesség a problémája a járműveknek…

És végül negyedszer: kérjük, hogy Budapest vezetése ne essen abba a hibába, amibe ebben a szerencsétlen országban már oly sok vezető beleesett eddig is és esnek is bele folyamatosan. A szabályok, majd a szigorúbb szabályok és a további szigorítások semmit sem érnek, ha nem történik meg a betartásuk, betartatásuk. Tessék azt az évi 52 balesetet egy kicsit alaposan megkapirgálni, tessék megvizsgálni, hogy pontosan mi is okozta a baleseteket. Hogy a 70-es korlátozású Váci úton, a 60-as táblás Szentendrein, a 20-as korlátozású lakó-pihenő övezetekben ténylegesen mennyivel mentek azok a járművek, amelyek balesetet okoztak. Hogy M. Richárd (Dózsa György út, 115-140 km/h, két halott), O. Áron (Szentendrei út, 160 km/h, két halott) és a hozzájuk hasonló mentalitású járművezetők közlekedési szokásait, társadalmi veszélyességét csökkenti-e a 70-es helyett 50-es, az 50-es helyett 30-as sebességhatár. Vagy pedig csak az amúgy is biztonságosan, felelősen vezető autósokat szivatná ezzel a főváros vezetése.

Ha már Főpolgármester Úrnak nincs jogsija, nagyon szívesen felajánlom, hogy elviszem egy kis autókázásra az általa vezetett városban és megmutatom, hogy mennyivel is megy az autósok nagy része a 70-es táblánál a Budaörsi úton, a Nagykőrösin vagy a Vácin, és azt is szívesen megmutatom, hogy mennyivel halad a sor például az Erzsébet híd budai lehajtójánál, a Pacsirtamező utca és a Bécsi út közti csökkentett sebességű zónában, ahol már most 30-cal szabadna menni, vagy a lakó-pihenő övezetekben, ahol az autósok nagy része még csak nem is tudja, hogy elvileg 20 km/h a megengedett sebesség.

Szeretném jelezni, hogy ha Budapest tényleg komolyan gondolja, hogy csupán szabályokkal meg lehet előzni a baleseteket, akkor a főváros vezetésének már nincs is semmi dolga. A KRESZ legelső rendelkezésének része ugyanis, hogy “aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles (…) úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse“.

Szóval a szabály már kész van, nem kell másikat hozni, ezen a téren minden rendben van. A valódi balesetmegelőzési munkát egészen máshol kellene elkezdeni.

(A szerző autós és közlekedési szakújságíró, közlekedés-szervezési NGO-vezető és ugyan nem polgármester, de van jogosítványa.)

Frissítés – április 29., 16:00: Karácsony Gergely FB-oldalán válaszolt arra a sok reakcióra, amit a Főváros közlekedés-szabályozási terveivel kapcsolatos első hírek kiváltottak a közvéleményből. Ebben egyebek mellett azt írja: “nincs arról szó, hogy a városban mindenhol, minden egyes útszakaszon csökkentenénk a megengedett sebességet“.

Sajnos ez a reakció nem igazán megnyugtató, mert bár a főpolgármester a posztban igyekezett tompítani, finomítani mindazt, amiről korábban hallhattunk, az általa be is hivatkozott előterjesztésben továbbra is egészen pontosan az szerepel, mint amiről cikkünkben írtunk:

“A fővárosi közlekedésbiztonsági és forgalomcsillapítási tervben javasolt az egyedi utcakijelölések helyett a teljes városra érvényes, csökkentett sebességű zónák kijelölésének megvizsgálása. A fő-, és gyűjtőút-hálózati szerepkört betöltő útvonalak esetében általánosan az 50 km/h, a mellékúthálózat esetében a 30 km/h, a lakópihenő övezetekben 20 km/h maximális sebesség alkalmazásával csökkenthető a közúti balesetek gyakorisága és kimenetelük súlyossága. A halálos kimenetelű balesetek száma is jelentősen csökkenthető a javasolt megengedett sebességeknek megfelelő forgalmisáv-szélességek alkalmazásával. Meg kell vizsgálni a lakott területen belül, egyes útszakaszokon jelenleg megengedett 70 km/h sebességhatár 50 km/h szintre csökkentését, komplex javaslatot adva az adott útszakasz szükséges átalakítására. Javasolt a lakott területen belül lévő fő- és tömegközlekedési utakon a sebességet egységesen 50 km/h-ra csökkenteni,
még a különszintű csomópontokkal rendelkező szakaszokon is, mivel az emelt  sebességű szakaszok fokozott területi elválasztó hatást, balesetveszélyt, zaj- és levegőszennyezést jelentenek.”

A player itt szavaztatta meg olvasóit.

Forrás: Player.hu

Egy hozzászólás “50 az egész fővárosban? 30 a mellékutakon? Van annak jogsija, aki ezt kitalálta?” bejegyzésre

  1. Gary Ridgway szerint:

    Idiótaság, mármint, ha rosszul van tálalva…
    Bécsben?
    https://www.wien.gv.at/stadtplan/en/
    Bal oldalt a “speed limit” pipát neki…

Itt lehet hozzászólni !