Egy kivételes és hiteles embernek állítottak emléket

Emléktáblát kapott a László Gyula Gimnázium és Általános Iskola falán a néhai Choli Daróczi József, aki Újpalotán kezdett el tanítani

Bpxv.hu, Csepel.info

Fotók: Vargosz/XV Média

Tisztaszívű, nagylelkű ember volt – mondta Cserdiné Németh Angéla polgármester hétfő este az újpalotai László Gyula Gimnázium és Általános Iskolánál tartott eseményen. Szürkület, sőt este volt már, mégis szép számmal jöttek el kerületből és a budapesti roma közösségből is, hogy megemlékezzenek a 2018-ban elhunyt Choli Daróczi Józsefről.

A 80 éve született cigány író, költő, népművelő, műfordítónak azért itt, Újpalotán állított emléket a XV. Kerületi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Populus Pharaonis Egyesület (POFA), mert Choli Daróczi József ebben az intézményben kezdte meg pedagógusi munkáját képesítés nélküli tanítóként. Ennek történetét a helyi cigány önkormányzat nemrég megválasztott elnöke, Czuczu Tamás idézte fel, mint elmondta, „Choli bácsi” nem nyugodott bele, hogy az egykori rákospalotai cigánytelepen élő gyermekek korai iskolaelhagyók voltak. A pályakezdő pedagógus a szülőknek cigányklubot szervezett, és elérte, hogy egyre több gyerek ragadjon meg az akkori Lila Iskolában.

Czuczu Tamás felolvasta a néhai költő lánya, Daróczi Anna levelét is, aki betegség miatt nem tudott eljönni az ünnepségre. „Apu nagyon büszke lenne” – írta, mert bár Choli Daróczi József már életében megkapta az elismerést, mindig is vágyott arra. Daróczi Anna szerint nagyon jó helyen van az emléktábla egy iskola falán, mert édesapja a fiatalok között érezte magát a legjobban.

Földrajzilag és társadalmilag is nagy utat tett meg Choli Daróczi József, aki Hajdú-Bihar megyei Bedőből indult, és sorsszerűen ott is hunyt el – mondta Cserdiné Németh Angéla. A polgármester megemlékező beszédében kivételes és hiteles embernek nevezte a néha költőt, aki példát mutatott mindannyiunknak önbecsülésből és szerénységből.

Az ünnepségen Balogh Dzsenifer szavalta el Choli Daróczi József egy versét. Az emléktábla adományokból jöhetett létre, ez jelentős részben Mága Zoltán hegedűművész felajánlásából érkezett.

bpxv.hu

Az egykori csepeli cigány költő, író, pedagógus a magyarországi cigány közélet egyik legismertebb alakja volt. 2018. május 24-én helyezték örök nyugalomra a Csepeli temetőben.

2 hozzászólás “Egy kivételes és hiteles embernek állítottak emléket” bejegyzésre

  1. csak úgy szerint:

    Csepelen, esetleg utcanév, emléktábla?

  2. Gyula szerint:

    A Nap utca és a Zöldfa utca közt van egy utca, aminek nincs neve, én a “nevesincs” utcaként emlegetem. Rá lehet akasztani az említett személy nevét. Annyi köze van Csepelhez, mint a Brennernek, tehát elfér…

Itt lehet hozzászólni !