Jövőre és 2020-ban is 8-8 százalékkal nő a minimálbér és a garantált bérminimum

Origo, MTI, Csepel.info

Fotó: MTI/ Bodnár Boglárka

Kétéves bérmegállapodást fogadtak el a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) munkaadói és munkavállalói oldalának képviselői, amely szerint 2019. január 1-jétől és 2020. január 1-jétől is 8-8 százalékkal emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum összege – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter vasárnap a testület ülését követő sajtótájékoztatón Budapesten.

Varga Mihály pénzügyminiszter hozzátette, a megállapodás értelmében jövőre a 8 százalékos béremelés hatására a minimálbér bruttó összege 149 000 forint, a garantált bérminimum bruttó összege pedig 195 000 forint lesz.

2020. január 1-től az újabb 8 százalékos béremelésnek köszönhetően a minimálbér bruttó értéke eléri majd a 161 ezer forintot, a garantált bérminimum bruttó összege pedig a 210 600 forintot. A Pénzügyminisztérium (PM) helyszínen kiadott közleménye szerint a VKF 2019-re és 2020-ra is a béremeléshez hasonlóan 8 százalékban határozta meg a bérajánlás mértékét is.

Varga Mihály kiemelte, a kétéves bérmegállapodás illeszkedik a kormány és a szociális partnerek által 2016 novemberében elfogadott hatéves közteher-csökkentési és bérnövelési megállapodáshoz. A tárca a közleményében felidézte, hogy hatéves bérmegállapodás értelmében 2019. júliusától újabb két százalékponttal, 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökkenhet a szociális hozzájárulási adó, ami tovább mérsékli a vállalatok adóterheit.

Ez a kormány továbbra is az adócsökkentés kormánya kíván maradni, ezért fontos feladatnak tekinti a munkát terhelő adók további csökkentését – mondta a miniszter. Varga Mihály felidézte, hogy 2010-hez képest a minimálbér bruttó értéke megduplázódott.

A tárca közleményében arra is felhívták a figyelmet, hogy a béremelkedéssel párhuzamosan a foglalkoztatás is folyamatosan növekszik, már meghaladta a 4,5 milliót a munkában állók száma, így van tér a keresetek további emelésére. Nemzetgazdasági szinten 2017-re a nettó keresetek reálértéke – a családi kedvezmények figyelembevételével – átlagosan 36 százalékkal nőtt 2010-hez képest.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke, mint a VKF munkaadói oldalának egyik képviselője elmondta, azért is jó, hogy megszületett a bérmegállapodás, mert bár a kormánynak meg volt a lehetősége, hogy december közepén – amikor úgy tűnt, hogy a bértárgyalások nem vezetnek eredményre – egyoldalúan hirdesse ki a béremelés mértékét, nem élt ezzel a jogával.

Rolek Ferenc szerint a jövőre életbe lépő 8-8 százalékos minimálbér és garantált bérminimum emelése munkaadói oldalról “feszítettnek” tekinthető. Ugyanis az elmúlt 5 évben a minimálbér és a garantált bérminimum is 60 százalékkal nőtt, miközben a magyar gazdaság termelékenysége körülbelül 5 százalékkal bővült.

Buzásné Putz Erzsébet, a Liga Szakszervezetek társelnöke, mint a VKF munkavállalói oldalának egyik képviselője szintén üdvözölte a megállapodás létrejöttét. Azt mondta, hogy a jelenlegi megváltozott munkaerőpiaci környezetben is kiszámítható bérmegállapodást akartak kötni, ami a munkavállalók számára biztonságot jelent.

origo.hu

Kapcsolódó:

Fejlesztések, fizetésemelések a mentősöknél (888.hu)

Rekordösszeget költöttek a családok az idén (Origo) 

Idén is jól teljesített a magyar gazdaság (888.hu)

10 hozzászólás “Jövőre és 2020-ban is 8-8 százalékkal nő a minimálbér és a garantált bérminimum” bejegyzésre

 1. Qqriq szerint:

  Köszönjük szépen, ez igazán jó hír, most már csak minél többet kell túlórázni, amire szintén van lehetőség! 🙂 A jólét kulcsa a túlóra. TÚLÓRÁZNI AKAROK!!!!!!

 2. NERlovag szerint:

  Eközben a képviselői alapbér mennyit is emelkedett?????????????
  No more comment..

 3. Nagyapó szerint:

  NERlovag! Az átlagbér 322 000 Ft. Szabó képviselő és ellenzéki társai mennyit keresnek és mit tesznek érte?? Egyetlen dolgozókat érintő béremelést nem szavaztak meg!!!
  No more comment..

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

 4. Nagyapó szerint:

  Milyen szép volt amikor a dolgozók önként és dalolva mentek kommunista szombaton dalolva és ingyen dolgozni, avagy VGMK-kban dolgozhattak látástól mikulásig.
  Most törvényes keretek között lehet túlórázni (EU konform módon!!)!

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

 5. Józan szerint:

  Nagyapó! Az önkormányzati képviselők, akik egyben tanácsnokok is, mennyit keresnek és mit tesznek érte? Mindenre igen gombot nyomnak, amit Borbély előterjeszt!

  Mi a baj, hogy most a dolgozók nem akarnak kommunista szombatot? A 400 túlóra = 50 x 8 munkaóra, azaz egy plusz munkanap hetente! Természetesen szombat, mert úgye amúgy a munkanapok hétfőtől péntekig vannak! És kommunista, mert majd három év múlva kifizetik, ha addig az adott cég csődöt nem jelent!

  Az emberek nem akarnak többet dolgozni, ők azt szeretnék hogy a nyolcórás munkaidőben jobban megfizessék őket! Persze azok akik itthon maradtak, mert nem nyitottak Bécsben cukrászdát!

 6. Qqriq szerint:

  A vasárnapi nyitva tartást az emberek nagy többsége támogatja. Miért is? Azért mert az emberek egy kisebb része DOLGOZNI akar nemcsak szombaton, de vasárnap is. Másik részük pedig, a többség SZOLIDÁRIS a dolgozni akarókkal és lehetővé akarja tenni, hogy aki ennyire szeret dolgozni, az akármikor megtehesse. A munka szeretete erény. Az Alkotmány értelmében Magyarország törekszik megteremteni annak feltételeit, hogy aki dolgozni akar, dolgozhasson. Annyit dolgozhasson, amennyit jól esik neki. A jelenlegi kormány nem kommunistákból áll, akik az emberek ellen kormányoznak!

 7. Nagyapó szerint:

  Józan! Milyen képviselőkről ír? Kormánypárti, vagy ellenzéki? Különben sétáljon Csepelen és látja a változást, amiről az önkormányzat dönt. Nézegesse a csepel.hu-ban a Fejlesztések rovatot, valamint a 2018. évi költségvetést!
  A Munka Törvénykönyve tervezett módosításával kapcsolatban ne terjessze a ballib hazugságait!! A “fejlett nyugaton” 52 hetes évvel számolnak, így náluk 416 túlórára VAN LEHETŐSÉG (nálunk 2 hét szabi alatt nincs túlóra).
  Miért hazudják, hogy az elszámolás és kifizetés 3 év múlva történik? Ugyanígy írhatnák, hogy a 8-órai bért is később fizetik! Nem, a bért, túlórával együtt havonta fizetik.
  Ön szakszervezeti tisztviselő, hogy az “emberek” nevében ír? Nagyon sokan dolgoznak többet, több pénzért, akárcsak a kádári korszakban a VGMK-ban. Érdekes akkor senki nem tiltakozott.

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

 8. Jobban szerint:

  Csak az nem látja a pozitív változásokat 2010 óta Csepelen aki nem akarja. Ennyit a 4×4 azaz 16 évig regnáló MSZP sem tett a kerületért mint most a kerület vezetése 2 ciklus alatt.

 9. Józan szerint:

  Nagyapó, Ön pontosan tudja, kik azok a képviselők, akik tanácsnokok is egyben! Miért kellene odaírnom hogy ellenzékiek vagy kormánypártiak? Egy ellenzéki volt, Tenk András, bosszúból annak is megszüntették a tanácsnoki pozícióját! Ön kérdezte Szabó mit tesz Csepelért és mennyiért! Én meg ugyanezt kérdeztem a csepeli dupla pénzért dolgozó képviselő/tanácsnokoktól!

 10. Nagyapó szerint:

  Józan, miután január 01.-én valótlanságot írt, most mással próbálkozik. Ahogy már írtam (repetitio est mater studiorum), sétáljon Csepelen, nézelődjön, később olvassa el a 2018. évi költségvetést és talán megvilágosodik!

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !