NAPRÓL NAPRA: Forradalom Csepelen – 1956. október 31.

Csepel.hu

4.0.1

A Nemzeti Bizottság megkezdte munkáját. Reggel a tanácsháza előtt a testület elnöke, Ivanics István és Bali Vendel beszédet tartott. Major Ernő megkezdte a nemzetőrség szervezését, öt századot alakított, kiosztotta a feladatokat. A csepeli nemzetőrség mintegy kétszáz főt számlált, a megbízhatatlan embereket leépítették, nem engedték soraik közé.

Megalakult a Pedagógusok Nemzeti Bizottsága is, leváltották a kerület oktatási vezetőit, iskolaigazgatóit. A Csepel Művekben összegyűltek a munkástanácsok küldöttei, és megválasztották az Ideiglenes Központi Munkástanácsot.

Nagy Elek így emlékezett a gyűlésre: „Összeültünk, és a következő döntések születtek. Közösen ki kell alakítanunk a gyár új vezetését, a korrupt, demagóg, erkölcsileg lejáratott emberek helyett. Nagyobb önállóságot biztosítani a Csepeli Vas-és Fémműveknek! Fel kell venni a kapcsolatot Budapest és az ország valamennyi munkástanácsával. Meg kell alakítani egy budapesti és egy országos munkástanácsi vezetőséget.” Időközben megalakult a szociáldemokraták és a kisgazdák csepeli szervezete is.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !