Németország nem indít különvonatokat a menedékkérőknek

Több mint 200 magyar embercsempészt fogtak el a németek

Magyar Hírlap, Origo

Németország nem indít különvonatokat a menedékkérőknek

Németország nem indít különvonatokat Magyarországra a szír menedékkérőkért – közölte hétfőn a német kormányszóvivő, aki azokra a hírekre reagált, amely szerint Berlin “chartervonatokkal” szállítja Németországba a szír menedékkérőket.

Steffen Seibert a Twitteren azt írta, hogy “nincsenek különvonatok”, és “az uniós jog érvényes”, amely szerint “aki Magyarországra megy, annak ott kell regisztrálnia magát és ott kell lefolytatni a menedékjogi eljárást”.

A kormányszóvivő arra, a Twitteren megjelent értesülésre reagált, amely szerint Németország budapesti nagykövetségének szervezésében a német állam “chartervonatokkal” szállítja el Magyarországról Németországba a szír menedékkérőket.

Az értesülésre a német külügyminisztérium is reagált, a Twitteren azt írták, hogy “tudomásunk szerint kacsáról van szó”.

Vasárnap a Keleti pályaudvarnál több száz migráns tüntetett, mert a rendőrség érvényes jegy ellenében sem engedi őket felszállni a Németországba tartó vonatokra. A tömeg kórusban skandálta angolul tervezett úti célját: “Németország, Németország!” A tüntetők a Németország rigmusnál hüvelykujjukat felfelé, míg Magyarország említésénél lefelé mutatták.

Átgondolása szorul a dublini rendszer

Alapvetően az egész dublini rendszert újra kell gondolni, az elmúlt hetek-hónapok rávilágítottak az uniós menekültügyi szabályozás gyengeségeire és arra, hogy nem működik a rendszer – mondta Angyal Ágnes, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója az M1 hírcsatornának. Mint mondta, a migráció kezelése uniós szinten van szabályozva, de az uniós menekültügyi rendszer és a schengeni övezet alapvetően nem ilyen mértékű migrációs nyomásra volt kitalálva.

A rendszer eddig működött, de most kiderült, hogy nagyon sok kérdésben változtatni kell, mert a rendszer nem igazságos az egyes tagállamokkal szemben, például a külső határokon lévő országok, főleg Olaszország, Görögország és Magyarország nagy nyomásnak van kitéve, ezen pedig változtatni kell – mondta.

Hozzátette: mind Németország, mind az uniós középhatalmak szorgalmazzák a Dublin-III rendelet felülvizsgálatát, és – mint mondta – alapvetően az egész dublini rendszert újra kell gondolni.

Angyal Ágnes arra a felvetésre, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és az Amnesty International nem tekinti biztonságos országnak Szerbiát, ugyanakkor az EU tagállamai közül több igen, azt mondta: ez is egy hiányossága az uniós szabályozásnak. A német és francia vezetők szorgalmazzák, hogy dolgozzanak ki egységes kritériumrendszert arról, mi tekinthető biztonságos országnak és ennek megfelelően kell az onnan érkezőkkel szemben fellépni – mondta.

 Migration Aid: több mint kétezer ember van a budapesti tranzitzónáknál

Az eredetileg tervezett létszám sokszorosa, mintegy kétezer ember tartózkodik a tranzitzónákon és azok környékén – közölte a migránsokat segítő Migration Aid civil szervezet szóvivője.

Zsohár Zsuzsanna szerint az elmúlt két hétben hat napon keresztül nem dolgozott a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, így mintegy 12 ezer menekült tábori beutaló papír nélkül érkezett az ország belsejébe. Őket a civil szervezeteknek kellett ellátniuk, amit csak a nagymennyiségű adomány révén tudnak megoldani. A civil szervezet szerint a magyar kormány törvényt sért, például azzal, hogy nem biztosít az érkezőknek anyanyelvű tolmácsot, nem kezeli kiemelten az érzékeny csoportokat, így gyerekek több száz kilométert vonatoznak egyedül. A szóvivő arra szólította föl a magyar hatóságokat, engedjék, hogy az őket befogadó Németországba távozzanak azok az emberek, akiknek papírja van arról, hogy Szíriából érkeztek. “Ebben az esetben már nem a szögesdrót az akadály, hanem csupán egy papír, amit alá kellene írni”.

Szlovák kollégájával egyeztetett Szijjártó Péter

Magyarország és Szlovákia egyetértett abban, hogy az európai bevándorlási stratégiának nem a kvótákra kell alapoznia. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfő reggel telefonon egyeztetett Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszterrel a bevándorlással kapcsolatos helyzetről. Elmondta, hogy idén már több mint 150 ezer illegális bevándorló érkezett Magyarországra, és az elmúlt héten “új helyzet állt elő azzal, hogy a bevándorlók egyre agresszívebben lépnek fel a magyar hatóságok képviselőivel szemben” – áll a tárca közleményében.

Forrás: Magyar Hírlap

Több mint 200 magyar embercsempészt fogtak el a németek

Július végéig 227 magyar embercsempészt fogott el Németországban a határőrizetért is felelős szövetségi rendőrség, a legnagyobb számban magyarok vannak az idén eddig Németországban elfogott embercsempészek között – írta a Bild című német lap. A Handelsblatt című üzleti lap adatai szerint pedig az első félévben kétszerannyi embert fogtak el emiatt Németországban, mint egy évvel korábban.

A Bild hétfői számában megjelent beszámoló szerint a szövetségi rendőrség a január-júliusi időszakban összesen 1785 embercsempészt fogott el. Közöttük a magyarok alkotják a legnagyobb csoportot. A második helyen a románok állnak, 147-en. A harmadik helyen a szerb embercsempészek csoportja áll 110 emberrel, a negyedik helyen a szíriaiak következnek 108-cal, az ötödik helyen pedig a bolgárok állnak 101 fővel.

A Handelsblatt című üzleti lap az első félévi (január-júniusi) adatokról számolt be. Ezek szerint a szövetségi rendőrség 1420 embercsempész ellen indított eljárást, többnyire magyarok, románok, szerbek és szírek ellen. Ez azt jelenti, hogy az embercsempészek száma majdnem megkétszereződött az előző év azonos időszakához képest.

Az embercsempészek felét Bajorországban fogják el, mert ott végződik a menekültek két úgynevezett balkáni útvonala. Az egyik Passaunál éri el Németországot, a másik pedig a bajor-osztrák határ osztrák oldalán fekvő Salzburgnál.

A bajor belügyminisztérium adatai szerint a tartományban jelenleg 679 embercsempész van előzetes letartóztatásban. Ez “drámai növekedést” jelez, tekintve, hogy márciusban mindössze 151-en voltak – mondta egy belügyminisztériumi szóvivő.

A Handelsblatt szerint kérdéses, hogy a német szövetségi rendőrség hatékonyan fel tud lépni az embercsempész hálózatok ellen, hiszen Németország a “végállomás”, vagyis a német hatóságok csak a folyamat végén léphetnek akcióba. A szövetségi rendőrségnél azt mondják, hogy a hálózatokat a háttérből irányító emberekhez nemigen férnek hozzá, és ígycsak a “kishalakat”, az embercsempész járművek sofőrjeit, a bűncselekmények kivitelezőit fogják el- írta az üzleti lap.

Az embercsempészeket 5 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik, súlyosabb esetekben – amikor nemcsak egyéni és “alkalmi” embercsempészetről van szó, hanem csoportosan, szervezett módon történik a törvénysértés – akár 10 év szabadságvesztés is lehet a büntetés.

A szövetségi rendőrség július közepén mutatta be a 2014-ben végzett tevékenységéről szóló jelentését. Adatai szerint az elfogott embercsempészek száma 2149 volt, ami 40 százalékos növekedés a 2013-ban regisztrált 1535-höz képest. A legtöbben német, illetve szíriai állampolgárok voltak, egyaránt 176 emberrel, utánuk pedig a magyar állampolgárok következtek, 169-en – áll a jelentésben.

Forrás: Origo

23 hozzászólás “Németország nem indít különvonatokat a menedékkérőknek” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    Sajnos a “magyar erkölcsnek” meg van a hatása. “Hazudtunk reggel, este, meg éjjel”, valamint “loptunk 24 órában”, így miért csodálkoznak egy kis embercsempészeten? Valahogy nem szerepelnek spanyolok, osztrákok, csehek, görögök, pedig lehetőségük lenne. Sőt a nyugaton a korábban letelepedett régebbi bevándorlók képviselete is alacsony az embercsempész üzletben.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. Zoltán szerint:

    Az előbb az Erdősoron sétált egy 5-6 fős migráns csoport!!!

  3. Orsós Rodrigó szerint:

    Az a 200 embercsempèsz a kormány gátlástalan bűnőzői mivoltán felbuzdulva tehette amit tett. Úgy voltak vele, hogy amit szabad a előljáróknak, azt szabadjon nekik is. De Pinyő Sanyesz aszongya, hogy no-no, itt csak mi maffiózhatunk. Ìgy van ez. Magyarország 2015

  4. felix szerint:

    De miért a múltidő?

  5. nagyapó szerint:

    Puff neki eetásak! Az osztrákok fokozott közúti és vasúti ellenőrzést hajtanak végre, így a papír nélküli bevándorlók maradnak nálunk, a baloldal nagy örömére.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. Grün Izidor szerint:

    Fokozott ellenőrzést tartanak?!
    Mert a sógorok nem akarnak közösséget vállalni Vezírünk migránsellenes politikájával!
    Már unják a rájuk áthárított temetés, gyászmise, nyomozás és egyéb eljárások költségeit helyette fizetni! 😀

  7. nagyapó szerint:

    Összenő ami összetartozik! Idióta grün Józsi úgy ír mint a műcigány. Értelem nincs, csak sok legyen a szöveg.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. fghfjhgkjhk szerint:

    B terv? Orbán indítson vonatot Szíriába! 🙂

  9. Orsós Rodrigó szerint:

    Izidor!
    Kèt fèldekás között a papesz mindig benyom egy effèle sablondumát ha a vita számára kedvezőtlen fordulatot hoz. 🙂

  10. Grün Izidor szerint:

    Rodrigó!
    Ez van benne a programjában!
    Mióta áttért alkohol üzemmódba kár vele szemben észérveket felhozni! 😀

  11. Orsós Rodrigó szerint:

    🙂

  12. krapulax szerint:

    még ilyet, ez már tényleg a világvége, a zsidók akarnak embereket vagonba tuszkolni !

  13. robi szerint:

    Személyesen ismerek olyan embercsempészt,aki február óta Passauban csücsül.
    Azt hitte, ott is itthon van, korábban ugyan is rövid idő után kiszabadult egy kis ukrán fuvar miatt.
    Emberünk aligha olvasta Fleto Összes Művét.
    Vigasz gyanánt a mindig önállóan gondolkodó és objektív véleményt hangoztató helyi “értelmiségieknek”: másokét sem.

  14. Orsós Rodrígó szerint:

    Milyen zsidók? Miről beszélsz? Melyik cikket olvastad?

  15. GONDOLKODÓ! szerint:

    A jövő időben akár még a Kórus utcát is megszállhatják.
    S aztán a pénztárgépek “amortizációs szervizelésénél” (csinálom a munkát) is jobb befektetéseket rejthet magában.

  16. Orsós Rodrígó szerint:

    AGYASKODÓ!
    Mi vaan?

  17. felix szerint:

    GONDOLKODÓ!
    Csak, hogy ne ragadj meg ezen a szinten.
    A Kórus utcához legalább 20, a pénztárgépekhez meg kétharmad éve nincs közöm.

    A többi stimmel.

  18. GONDOLKODÓ! szerint:

    Érthetetlennek, megadtad a választ arra amit írtam. Igen “a többi stimmel.”

  19. felix szerint:

    Te biztosan érted amit írtál.
    Vagy mégse?

  20. Tarjányi László szerint:

    Zoltán szerint: Az előbb az Erdősoron sétált egy 5-6 fős migráns csoport!!!

    Annak a két szíriainak rokonai/ barátai, akiket “Embercsempészek útja mindig rögös” fuvarozott ki Bécsbe grátisz/emberbaráti szeretetből ingyen. Az ingyenfuvarost keresték Csepelen, szíveskedne őket is kiszállítani. Allah hosszú élettel fogja meghálálni neki! 😉

  21. Orsós Rodrígó szerint:

    Tarjányi! Hagyjad már rögöst, neked örülnöd kéne, hogy elvitte őket. Vagy más terved lett volna velük, megtanítottad volna őket ultizni egy törkölypálinka kíséretében?

  22. Lovas szerint:

    Lehet, hogy azok a migránsok a Jobbik irodájából mehettek ki portyázni. Vagy a Rákóczi úti putrisorból.

  23. fghfjhgkjhk szerint:

    Lovas!
    Ne legyen igazam, hogy ide lesznek kirakva, ha már sokan lesznek.

Itt lehet hozzászólni !