Véget ért a szennyvízcsatornázás – kedvezőbb feltételek a szociális pályázaton

Csepel.hu

Befejeződött a szennyvízcsatornázás Csepelen, miután tíz hónap alatt rekordgyorsasággal 54 kilométeren kiépítették az utcai vezetékeket. Ennek köszönhetően mintegy négyezer család köthet rá a hálózatra. A beruházás keretében megépült további fontos létesítményeknek is köszönhetően a kerület naponta 20 ezer köbméter szennyvize nem a Dunát károsítja a továbbiakban. Az önkormányzat a házi rákötések esetében támogatást nyújt azoknak, akik szerényebb anyagi körülmények között élnek – közölte Németh Szilárd polgármester azon a lakossági fórumon, amelyet a szennyvízcsatornázásról tartottak a Királyerdei Művelődési Házban május 30-án.

Németh Szilárd elmondta, hogy a csepeli szennyvízcsatorna kiépítéséről először 1971-ben hangzott el ígéret, de a megvalósítás csak most történt meg. Gyakorlatilag 100 százalékban befejezték az eredetileg kitűzött munkákat és  már csak az utólag felmerülő munkálatok vannak hátra.

A csepeli önkormányzat és a Fővárosi Önkormányzat példás együttműködése nyomán pluszként már korábban kiépítettek 248 ikerbekötést, illetve a korábbi tervhez képest még több utcában, további 2 kilométeren fektetik le a csatornát. A házi bekötések száma több mint 3500; összesen mintegy 4000 család köthet rá a hálózatra.

Jelentősen csökken a környezet károsítása, mivel a szennyvíz nem a talajba és a megfelelő tisztítás nélkül a Dunába kerül, hanem a Központi Szennyvíztisztítóba. Naponta 20 ezer köbméter szennyvíz az a mennyiség, amely a házi rákötések után, illetve a Vas Gereben utcai szivattyútelep korszerűsítésének eredményeként nem a Duna vizét „pusztítja”. Nincs többé szippantás, megszűnik a talaj szennyezése, tisztább körülmények jönnek létre, értékesebbek lesznek az ingatlanok – összegezte az eredményeket a polgármester.

Az önkormányzat a házi rákötések kapcsán segítséget nyújt a háztartásoknak, melyek ez év végéig egy rendelet értelmében mentességet kapnak a talajterhelési díj megfizetése alól. Akik azonban 2013. december 31-ig sem csatlakoznak az utcai közcsatornára, január elsejétől kötelesek fizetni a díjat. Ennek költsége 3600 forint köbméterenként, amelyet az elfogyasztott hálózati víz mennyiségéből számolnak ki.

Németh Szilárd elmondta, hogy a csatornázás egész ideje alatt csaknem háromezer lakossági bejelentés érkezett az ÉlőDuna Ügyfélszolgálathoz, s ezeket mind kivizsgálták. A házi rákötésekkel kapcsolatos dokumentációk több helyen elérhetők, így például a Csepeli Városgazda Zrt.-nél vagy a csepeli piacon, ahol szombatonként ügyfélfogadást tartanak. A lakók figyelmét ismételten felhívta rá, hogy óvakodjanak a megbízhatatlan tervezőktől és kivitelezőktől. Az önkormányzat cége, a Csepeli Városgazda Zrt. 3 év garanciát vállal a kiépített belső hálózatra. Az önkormányzat anyagi támogatást nyújt azoknak, akik pályáznak rá, s az egy főre eső havi jövedelem mértéke ezt indokolttá teszi. Teljes mértékben átvállalják a költségeket, ha a családban az egy főre eső havi jövedelem 57 ezer forint alatt van; az egyedül élők esetében ez az összeg 85 ezer 500 forint. Arányosan kisebb támogatásra tarthatnak igényt azok, akiknek a jövedelme ennél magasabb.

Könnyített pályázati feltételek!

A csepeli önkormányzat könnyített a pályázat feltételein, annak érdekében, hogy minél több háztartás vehesse igénybe a rákötési támogatást. Az egyes támogatási sávokhoz kapcsolódó jövedelemhatárok az alábbiak szerint változtak:

A jövedelemhatárok mellett a Csepeli Városgazda Zrt. kivitelezési szolgáltatásának irányára is változott. Az alábbi új irányárak egyaránt vonatkoznak azokra, akik részt vesznek a támogatási programban és azokra is, akik a programom kívül bízzák meg a Városgazdát a kivitelezéssel.

Ha a csatorna nyomvonalán nincs szilárd burkolat: munkadíj és anyagköltség: 6.600 forint+áfa/méter

Ha a csatorna építésekor bizonyos önerővel az ingatlan tulajdonosa ássa ki és temeti be a csatorna árkát: 5.100 forint+áfa/méter

Azoknál az ingatlanoknál, ahol a csatorna nyomvonalában fa, gyökér, valamint szilárd burkolat is található – 10m2-t meg nem haladó beton burkolat bontásával járó kivitel esetén 9.500 forint+áfa/méter

Werner Péter, a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az önkormányzati cég eddig 379 megbízást kapott. A házi rákötésekhez szükséges engedélyek beszerzése és az ügyintézés ára bruttó 20.000 Ft. A kivitelezési munkáknál új, a korábbihoz képest kedvezőbb irányárakat szabnak meg. Lehetőség van rá, hogy az ingatlan tulajdonosa maga ássa ki a gödröt, amivel csökkentheti a költségeit, de előtte egyeztessen a Csepeli Városgazda munkatársaival. Az utak helyreállításával kapcsolatos észrevételeket a Csepeli Városgazdánál lehet bejelenteni.

A Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai szóltak az érintett tulajdonosok által elkövetett leggyakrabban előforduló hiányosságokról. Az engedélyeztetési tervek mellé csatolniuk kell a 60 napnál nem régebbi tulajdoni lapot és a hivatalos helyszínrajzot (mindkét esetben megfelel a TAKARNET-es verzió is.) Több tulajdonos esetén az összes tulajdonos, illetve a haszonélvezők hozzájárulása szükséges a bekötéshez. Abban az esetben, ha a tulajdoni lapon szereplő tulajdonosok egy része nem érhető el, a tulajdoni lapon szereplő címre tértivevényes értesítést kell küldeni, és a posta által visszaküldött tértivevény – címzett ismeretlen, nem jelentkezett érte stb. – kell benyújtani. De a Fővárosi Csatornázási Művek egyéb egyedi esetekben is szívesen áll a lakók rendelkezésére.

Hornyák István ügyfélszolgálati osztályvezető elmondta, az is gondot okozhat, hogy a vízóra nem a kérelmező nevén van. Ebben az esetben a vízóra átírását a Fővárosi Vízművek Zrt.-nél kell kezdeményezni.

Az engedélyeztetés menetének első lépése a szolgáltatói hozzájárulás megkérése (ezzel kell benyújtani a belső vezeték tervét engedélyeztetésre), ezt követően a használatbavételi hozzájárulás beszerzése.

Forrás: Csepel.hu

4 hozzászólás “Véget ért a szennyvízcsatornázás – kedvezőbb feltételek a szociális pályázaton” bejegyzésre

  1. Vátesz szerint:

    Talajterhelési apátok fasza!

  2. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    Németh Szilárd most már teljesen kopaszra nyíratta a fejét?
    Menő a skinhead megjelenés?

  3. Mari nénye szerint:

    Nekem tetszik..

  4. ebihal szerint:

    Néhány ilyen eső és lehet kezdeni javítani.

Itt lehet hozzászólni !