Változások 2013-ban a tömegközlekedésben: első ajtós felszállás több csepeli viszonylaton is

BKK, Csepel.hu

2013 számos változást hoz a fővárosi tömegközlekedésben. Megújul a járműpark: januárban a használtan vásárolt Volvo és Mercedes Citaro autóbuszok, míg májustól az újonnan vásárolt Citarók állnak forgalomba, valamint az elavult ZIU-9-es trolibuszokat a korszerűbb, akadálymentes MAN típusú trolibuszok váltják. 2013 január elsejétől új bérlettípusokat vezetünk be, hogy takarékosabbá és kényelmesebbé tegyük a közlekedést.

Változik több jegy és bérlet ára, a kedvezményes bérletek ára azonban 2013-ban sem nő. Egyszerűsödik a bérlethasználat: januártól személyi igazolvánnyal vagy jogosítvánnyal is együtt is használhatóak lesznek. A jegyellenőrzés hatékonyságát segítő közterület-felügyelői létszámot 2013-ban tovább bővítjük. A menetrend szerint közlekedő D11-es, D12-es és D13 hajójáratok vonalain téli menetrendet vezetünk be. Újabb buszjáratokon vezetjük be az elsőajtós felszállást.

Használt Mercedes és Volvo buszok

2013. január 1-jétől teljes körűen forgalomba állnak a közelmúltban vásárolt használt, de jó állapotú, alacsonypadlós Mercedes Citaro és Volvo 7700-as járművek, amelyeket a BKV üzemeltet majd. A kibővült és megújult autóbuszflotta összességében annyi alacsonypadlós szóló és csuklós járművel rendelkezik, hogy a térbeli elosztásnak köszönhetően néhány kiegészítő jellegű, csak csúcsidőben közlekedő, illetve midibuszokkal kiszolgált járat kivételével minden vonalon fognak közlekedni alacsonypadlós buszok.

MAN trolibuszok

2013. január 1-jétől az elavult ZIU-9-es szovjet trolibuszokat a BKK és a BKV kivonja a forgalomból, helyettük korszerűbb, akadálymentes MAN típusú csuklós járművek állnak forgalomba. Egyúttal nagyjavítást végzünk az Ikarus 412-es és 435-ös trolikon is, amely által a járművek megbízhatósága, üzemkészsége jelentősen növekszik. Ennek eredményeként, aki trolival utazik, januártól korszerűbb, környezetbarát járműveket vehet igénybe, a trolibusz-hálózaton összességében 2 százalékkal nő a férőhely-kínálat.

A 2013-as tarifák és az egyszerűsödő bérlethasználat

2013-tól új bérlettípusokat vezetünk be, hogy takarékosabbá és kényelmesebbé tegyük a közlekedést. Változik több jegy és bérlet ára, amellett, hogy a jegyek és a teljes árú bérletek ára az inflációt követve emelkedik, kedvezményes (tanuló, nyugdíjas) bérletek ára azonban 2013-ban sem nő. Egyszerűsödik ugyanakkor a teljes árú BKK-bérletek használata: január 1-jétől már személyi igazolvánnyal vagy kártyaformátumú vezetői engedéllyel is érvényesek lesznek a teljes árú bérletek – a budapesti, a környéki és a hév-bérletek egyaránt.

Újabb közterület-felügyelők a jegy- és bérletellenőrzésben

A 2011 elején a Fővárosi Közterület-felügyelettel megkezdett együttműködésünk nyomán a közterület-felügyelők bevonása a jegy- és bérletellenőrzésbe jelentősen javította az ellenőrzés hatékonyságát, illetve a menetdíj- és pótdíjbevételek növekedését is eredményezte. A menetdíjbevételek megőrzése, illetve növelése továbbra is kiemelt célunk, ezért ennek elérése érdekében a jegyellenőrzés hatékonyságát segítő közterület-felügyelői létszámot 2013. január 1-jétől tovább bővítjük.

Elsőajtós felszállás

2013. január 5-étől, majd január 19-étől újabb öt-öt nappali autóbusz-vonalon vezetjük be az elsőajtós felszállási rendet.

Téli menetrend a hajóvonalakon

Végül, de nem utolsósorban a Budapesti Közlekedési Központ 2013 januárjától csökkentett menetrenddel közlekedteti a dunai hajókat. Az idei a menetrend szerint közlekedő hajók első őszi-téli időszaka volt, amely során az utasforgalmat folyamatosan figyeltük. Ősszel még jelentős igény mutatkozott a hajóközlekedésre, a fagyos idő beköszönte óta azonban visszaestek az igények, ezért januártól csökkentünk a kapacitásokon. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hajójáratok jó időben a kellemes utazási körülményekkel és kilátással kompenzálják a lassabb haladást és vonzóak utasaink számára, azonban amint az időjárás rosszabbra fordul, a hajóközlekedés csak rövidebb menetidővel lehet versenyképes.

Budapest, 2012. december 28.

Budapesti Közlekedési Központ

csepel.hu

41 hozzászólás “Változások 2013-ban a tömegközlekedésben: első ajtós felszállás több csepeli viszonylaton is” bejegyzésre

  1. lolka szerint:

    A linkre kattintva azt a tájékoztatást írja ki a gépem, hogy “ez a kapcsolat nem megbízható”…és a tartalom?…amúgy ez a webhely miért nincs minősítve vírus irtóilag?…szürke, sárga, zöld, piros stb…

  2. admin szerint:

    A linkekkel kapcsolatban hasonló tapasztalataink voltak, ezért kivettük őket a cikkből. Amint több időnk lesz utánakérdezünk a problémának.

  3. lolka szerint:

    Köszönöm “admin” arra gondoltam, hogy esetleg nálam van valami beállítási probléma…

  4. ebihal szerint:

    Azért arra kíváncsi leszek, hogy az első ajtós felszállás miképp befolyásolja a
    menetrendet!

  5. Gordon szerint:

    Hosszabb lesz a menetidő, de végre megszűnik a lógás. Minél hamarabb, minél több vonalon bevezethetnék.

  6. Mari nénye szerint:

    Most is létezik az első ajtós felszállás,de sok buszvezető nem foglalkozik vele!

  7. felix szerint:

    Volt már ilyen próbálkozás de megbukott, főleg az emberi viselkedés miatt.
    Zuhogó esőben nem nagyon akaródzik a sorban állás.

  8. bélabá szerint:

    Gordonnak jobb ha kinyitják a többit, mert az elsőn nem fér föl. 🙂
    Amúgy egy baromság, csak az tapsikol neki aki csúcsidőben nem jár vele, teljesen használhatatlan pl. a 152-es is, a lógást meg nem csökkenti csak bosszúságot okoz a valóban jeggyel és bérlettel utazóknak.

  9. “Változások 2013-ban a tömegközlekedésben: első ajtós felszállás több csepeli viszonylaton is”
    Régen a le és felszállásra is ugyanaz az ajtó szolgált, miért kellett megváltoztatni?! 😛

  10. felix szerint:

    Gondolom a sofőrök kapnak majd kb. 50% béremelést az új feladat ellátásáért.

  11. félix!
    Balesetnél helyszínelnek. Kérdik a sofőrt:
    Hol volt az ütközésnél?!
    Hátul, ellenőriztem a jegyeket!

  12. Gordon szerint:

    Tapasztalatból mondhatom, hogy semmi gond nincs a 152-esen mióta bevezették az első ajtós felszállást. Az utasok is kezdik megszokni, a csövibunkók meg eltűntek a járművekről.
    A tisztaság is nagyobb. A rend is nagyobb. A fegyelem is nagyobb.

    Jó látni a bunkók pofáját a megállóban, ahogy felfogják a szocializmusban szocializálódott segélyen élő semmirekellő agyukkal, hogy nem tudják igénybevenni a szolgáltatást anélkül, hogy jeggyel vagy bérlettel rendelkeznének.

    Ráadásul külföldön is működik a rendszer, ahol esőben is képesek sorban állni – azért, mert a szocializációjuk nem volt szocialista.

  13. krapulaxxx szerint:

    a bkv-tól csak a dolgozók lophatnak, az utasok nem! kiváltképp a vezetőség!
    takarodás az első ajtóhoz!
    mindenki jobban járna ha ingyenes lenne a tömegközlekedés, az adóforintjainkat meg egyenesen a BKV vízfej vezetőségének utalnánk.
    lásd még:
    http://www.bkv.hu/upload/M_tiny/Image/BKV_tarsasag/szervezet_2012_09.jpg

  14. felix szerint:

    Gordon!
    Te hol szocializálódtál?

  15. Gordon szerint:

    Jól van krupuleraxx. Nagyon okosakat írsz.
    Pihenjél!

  16. Gordon szerint:

    Felix!

    Nem az a lényeg, hogy hol, hanem hogy milyen elvek mentén. Nálunk még egyértelmű volt, hogy ha fizetni kell egy szolgáltatásért, akkor fizetünk (nem lopunk, csalunk, hazudunk, vagy mellébeszélünk, mint ti). Ez marhára nem pártpolitikai kérdés.

    Pártpolitikai kérdéssé az teszi, hogy van olyan politikai erő, mely 20 évnyi fővárosi uralma alatt semmit nem tett a BKV korszerűsítéséért. Csak emelték az árakat és emelték. Közben meg odakacsintottak az embereknek, hogy “nem baj gyerekek, lógjatok csak, mi majd nem nézünk oda”. gondolták: majd a hülye (és általuk gyűlölt) tisztességes emberek megveszik helyettetek is a jegyeket, állambácsihoz meg majd elmegyünk 10 évente konszolidálni.
    Közben meg szétlopták a céget (Nokiás doboz) – tokkal, vonóval.

    folyt.köv

  17. Gordon szerint:

    Felixnek (folyt.köv)

    Loptak, közben hazudtak a társadalomnak, pár hülye meg majd megveszi az ingyenélők helyett a jegyet és bérletet… több mint érdekes rendszer volt a szocialisták által 20 évig fenntartott szisztéma.

    Tapasztalatom egyébként, hogy nem azok nem veszik meg a jegyet/bérletet, akik igazán rászorulnak, hanem a részeg disznók, a drogosok, és olyanok, akiknek egyébként bőven tellene rá – csak megszokták, hogy egy hazug rendszerben azt csinálhatnak, amit akarnak.

    Érdekes rendszer volt a szocialistáké, de nem igazságos és főleg nem tisztességes.

  18. bélabá szerint:

    Felix!
    Segítek, itt szocializálódott “Csepel díszröfije” :
    http://www.agroinform.com/aprohirdetes/626657/Sertes-Anyadiszno.html
    🙂

  19. bélabá szerint:

    Röfike!
    “Tapasztalatból mondhatom, hogy semmi gond nincs a 152-esen mióta bevezették az első ajtós felszállást.”

    Csúcsidőn kívül nincs is gond, de aki veled ellentétben dolgozni v. iskolába jár az csak szív ezzel a hülyeséggel, a sofőr meg van amikor nem is nézi meg a bérletet, nincs is ideje rá, dávidka kiszállhatna a superbjéből és lenyomhatna egy pár kört minden nap az általa kitalált rendszerben…… 🙂

  20. Podruga szerint:

    Gordon: “jó látni a bunkók pofáját a megállóban, ahogy felfogják a szocializmusban szocializálódott segélyen élő semmirekellő agyukkal”?

    Ez egy ocsmány általánosítás részedről. Olcsó egy örömforrás, nem mondom.

  21. Gordon szerint:

    Bélabá, Podruga!

    A sok szöveg helyett nem lenne egyszerűbb, ha ti is fizetnétek azért a szolgáltatásért, amit igénybe vesztek? Szerintem lemondanátok a napi fröccsadagotok feléről és meglenne a bérlet ára. (És akkor nem a hozzám hasonlók adóforintjaiból kellene kipótolnia az államnak a bliccelésetekből fakadó hiányt.)

    Vagy váltsatok bringára (este hazafelé javaslom, hogy inkább toljátok a cajgát… 🙂 ).

  22. ebihal szerint:

    Kíváncsi leszek, ha 30-40 ember veri a busz ajtaját, akkor mit tesz a sofőr? Az
    utasnak nem csak kötelességei vannak! A jeggyel nem a sorban állás jogát vette
    meg!

  23. Röfike!
    Szégyellem magamat, mert a koromnál fogva ingyen utazhatok!
    Bocsáss meg, hogy még élek!
    Tuskó! 😛

  24. felix szerint:

    Gordon!
    Szóval vannak akik a szocializmusban szocializálódtak és vannak akik nem érdekes, hogy hol.A két csoport annyiban különbözik egymástól, hogy az egyik szétlopta az országot a szocializmusban a másik meg becsületesen dolgozott és mindenért fizetett.
    A van a beképzelt Gordon aki eldönti ismeretlenül, hogy ki melyik csoportba tartozott tartózik.
    Félix hány.

  25. felix szerint:

    Csak azt tudnám, hogy melyik városban verte a nyálát az ellenzék a cseh és a combino villamosok ellen. Budapesten biztosan nem mert ott Gordon szerint nem tettek a szocik semmit.
    Lehet, hogy valaki galád módom hazudik itt.

  26. Gordon szerint:

    Ismerjük a combino sztorit (meghibásodások, problémák). Meg azt is tudjuk, hogy a 4-es 6-os járműveinek kiváltása nem oldotta meg a teljes gördülőállomány problémáját, mely a Demszky-féle 20 év alatt gyakorlatilag teljesen elavult és legatyásodott.

    Meg arra is emlékszünk, hogy a Demszky regnálásának második felében Budapestre látogató turisták a menetrend szerint (!) közlekedő UV-ket nosztalgia villamosnak nézték, és mondogatták: “De okosak ezek a magyarok, hogy nosztalgia villamosokat állítanak be a turisták kedvéért.”

    Marhára nem a gondos előrelátásról és turistacsalogatásról szólt azonban a dolog.
    Szégyen volt és gyalázat.
    Az mszp és az szdsz szégyene.
    De a boros-bocskor pajzs már “termelt”… meg a nagy duma 20 éven át (plusz az azt megelőző kb. másik 20 év).

    Mindezt csak a történeti hűség kedvéért írom le.

  27. Gordon szerint:

    Felix: 20 évnyi (plusz azt megelőző 40 évnyi) egyhuzamban történő hatalomban “levés” után nem illik az ellenzékre mutogatni. Valahogy nem jön át. Gagyi. Politikailag is gagyi. Emberileg is az.

  28. Gordon szerint:

    “A jeggyel nem a sorban állás jogát vette meg!” – okoskodik ballib ebihal.

    Lenne egy kérdésem hozzá: mi a különbség a sorban állás és a várakozás között?

    Ha ezt le tudja írni, akkor utána folytathatjuk a beszélgetés ezen fonalát.

  29. felix szerint:

    Miről beszélsz?
    A kérés az volt, hogy miképpen ellenezhetett fejlesztéseket az ellenzék szerinted nem voltak.
    Olvasás szövegértés.
    Félix kikacagja Gordont és szamárfület mutat neki.

  30. nagyapó szerint:

    1/2eszű1/2x az, aki hazudik, és össze-vissza írogat. Ki ellenezte a cseh villamosokat? Mikor jött cseh villamos? (Akkor még a gyilkos Kádár rúgta az utolsókat)
    A Combino az más. Azt, akárcsak a 4-es metrót, sikerült eltolni a Hagyó, Horváth féléknek (vagy ebből is pénzt csináltak maguknak), ugyanis a Combino elővárosi villamos. A hozzá nem értő megrendelő szocik miatt, rengeteg módosítást kellett a járműveken, meg a pályán végrehajtani. Sokkal célszerűbb lett volna HÉV vonalra tenni őket.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  31. Gordon szerint:

    Fejlesztéseket félix???!!!

    Ne viccelj már! Te Budapesten éltél az elmúlt 20 évben!? Vagy Csajágaröcsögén a helyi krimóban a szokásos napi sokadik fröccsöd mellett?

    Ahogy ti fejlesztettek lassan az egész város lerobbant. 17 éves buszok, 40 éves villamosok, 40 éves metró szerelvények (amit az oroszok 20 évesen kivonnak a forgalomból otthon), 40- 50 éves HÉV-ek (az egykori NDK területén már nem is emlékeznek szerintem rájuk). Ez a ti 20 éves “fejlesztésetek”.
    Szerintem ez az a pont amikor érdemes lenne csendben maradni.

    Amikor egyébként a Fidesz ellenezte a hannoveri villamosokat még a főváros se volt akkora pöcegödörben, mint a 2010-es váltás előtt. Ugye épp “világvárost” építettünk, 2010 környékén meg már 20 évnyi mellébeszélés után dolgozott a boros-bocskor (csak nem arra amerre anno ígérték és talán értelme is lenne, vagyis a reptér felé – mert azt az ígéretet se tartották be), meg persze “építették” a balliberók által sokszor megígért csepeli és angyalföldi “felhőkarcolókat” (az elmaradt csepeli csatornázásról nem is beszélve, melyet akkor már 38 éve ígértek).

    Ha az adósságállományt régi Kádár-rendszer féle egyforintosra váltanánk, akkor szerintem a térfogata kiadna egy kisebb felhőkarcolót (és kamatozik minden évben jó pár tucat emeletet).

  32. felix szerint:

    Gordon kár olyat letagadni amit mindenki lát.
    Nem a fejlesztés mértékén vitatkozunk, hanem azon a hazugságodon, hogy nem volt fejlesztés.
    Az már eszement hülyeség ha olyasmiben hazudsz, aminek a tényét szinte minden csepeli látja.
    Hatos négyes villamos és annak teljes pályája.
    Hazudj okosabban, de előtte cserélj fejet.
    A régibe meg adok egy citromot.

  33. felix szerint:

    Szemétláda.
    A származásban tévedtem.
    Nem Cseh hanem Hannoveri.
    A lényegen nem változtat.

  34. Gordon szerint:

    “Gordon kár olyat letagadni amit mindenki lát.”

    Na hát erről beszéltem én is mikor imigyen szóltam:

    “Ahogy ti fejlesztettek lassan az egész város lerobbant. 17 éves buszok, 40 éves villamosok, 40 éves metró szerelvények (amit az oroszok 20 évesen kivonnak a forgalomból otthon), 40- 50 éves HÉV-ek (az egykori NDK területén már nem is emlékeznek szerintem rájuk). Ez a ti 20 éves “fejlesztésetek”.

    A szocik a fentieket is fejlesztésnek merik nevezni. Egy igényes ember viszont 20 év alatt többet vár… A mindennapi sok kisfröccs megteszi a hatását – ez a félixeken, lolkákon (és sorolhatnám még grün eddigi nagyon sok nicknevét + a múltkor lebukott zoli049-et és egyéb nicknevét) egyértelműen meglátszik.

  35. Gordon szerint:

    “Szemétláda.
    A származásban tévedtem.
    Nem Cseh hanem Hannoveri.” – magyarázkodik felix.

    A cseh (kis kezdőbetűvel) sörök lehetnek az okai… Én a hannoverit nem (sem) ismerem, felix a hozzáértő ebben a témában. 🙂

    felix!

    Igyál még egy korsóval és írasd hajós számlájához!

  36. felix szerint:

    Gordon.
    Hazudtál ez a lényeg.
    Voltak fejlesztések, szemben azzal az állításoddal, hogy nem voltak.
    Lefogadom, hogy a FIDESZ tobzódása után is rengeteg hiányosságot fognak felsorolni.

  37. bélabá szerint:

    Gordon inkább menjen zabálni, abban legalább “zsírprofi”, addig sem irkál hülyeségeket.
    😀

  38. felix szerint:

    Gordon!
    Az már a bukás nyílt beismerése, ha a helyesírásba kötsz bele.
    Hannoverben meg szemétládának van offshore cége. Én csak annak szolgáltatásait ismerem. Az ünnepi “buli” bevételeit remélem leadóztátok.

  39. felix szerint:

    Gordon nem tud válaszolni, mert lejárt a munkaideje!?

  40. Varga Gábor Vilmos szerint:

    Attól tartok, hogy az egyébként jó indulatú intézkedés tévútra vezet. Akik ezt kidolgozták, nem busszal utaznak. Ami még rosszabb: nem is mérik fel(SZONDÁZZÁK) milyen hatást vált ez majd ki, az utazó közönségben.
    Át kéne gondolni sok mindent!

Itt lehet hozzászólni !