BKV-menetrend és temetői nyitvatartás

Vezess.hu, Budapesti Temetkezési Intézet Zrt.

A várható nagyobb forgalom miatt a BKV új járatokkal és sűrűbb közlekedéssel készül a halottak napi hétvégére.

Az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve, a BKV Zrt. idén is sűrűbb járatindítással és különjáratok közlekedtetésével igyekszik segíteni a fővárosi temetőket közösségi közlekedési eszközökkel megközelítők kényelmét.

A budapesti nagy temetőkhöz járó villamosok, a tavalyi évhez hasonlóan, jelentős mértékben sűrűbben közlekednek. A HÉV szerelvények alapmenetrend szerint járnak, de a gödöllői, a csepeli és a szentendrei HÉV-vonalakon szükség esetén mentesítőjárat indul november első hétvégéjén.

November 1-jén és 2-án sűrűbben járnak a 28-as, a 42-es, az 52-es és az 59-es villamosok, a Blaha Lujza tértől a 37-es villamosok helyett 37A jelzéssel szállítják az utasokat az izraelita temetőig. Ezeken a napokon gyakrabban közlekednek a 8-as, a 30-as, az 53-as, a 92-es, a 95, a 95A, a 182-es és a 288-as buszok is. A nagyobb forgalom miatt a 36-os, a 130-as, a 169E, a 202E jelzésű autóbuszok vonalán csuklós járművek közlekednek.

A nagyobb forgalmú köztemetők kiszolgálása érdekében több rendkívüli járatot is forgalomba állít a BKV:

30B Újpest-központ és Megyer, Szondi utca között
36A a Gubacsi út és a Jáhn Ferenc Kórház végállomások között
37B a Baross térről (Keleti pu.) az izraelita temetőhöz
38B jelzéssel Csepel, Szent Imre tér és Hárosi iskola között
58A jelzéssel Savoya Parktól a Budafoki temetőig
68A jelzéssel Kőbánya-Kispest és az Új köztemető között,
160A jelzéssel Batthyány tér és Óbuda között,
218A jelzéssel Óbuda, Szentlélek tér és Gábor Dénes Főiskola között

Részletesebb információk a BKV honlapján, valamint az érintett járatok megállóhelyi tájékoztatóin olvashatók.

Forrás: vezess.hu

Temetői nyitvatartás

A mindenszenteki, valamint a halottak napi megemlékezés legforgalmasabb napjai 2008-ban várhatóan a következők: október 31. (péntek), november 1. (szombat), valamint november 2. (vasárnap).

A temetők szokásos rendje a következőképpen módosul:

1. Október 30-án (csütörtökön), valamint október 31-én (pénteken) a temetések szünetelnek. Kivételt képez az Urnakiadó szolgáltatása.

2. A temetőkben október 30-tól (csütörtöktől) november 2-ig (vasárnapig) a sírok gondozásán kívül (virágültetés, öntözés, kapálás, gyomlálás, takarítás, stb.) bármilyen más jellegű munkálatot végezni a kegyeleti megemlékezések zavartalanságának biztosítása érdekében nem lehet!

3. A temetőirodákban október 29-tól (szerdától) november 2-ig (vasárnapig) a temetőlátogatók tájékoztatására ügyeletet tartanak 7.30 és 17.00 óra között.

4. Az év ezen időszakában a temetők szokásos nyitvatartási rendje az alábbiak szerint módosul: október 24-től (péntektől) október 30-ig (csütörtök) 7.00 – 18.00 óráig, október 31-től (péntektől) november 2-án (vasárnapig) 7.00 – 20.00 óráig tartanak nyitva.

November 3-tól (hétfőtől) visszaáll a szokásos nyitvatartási rend: 7.30 – 17.00 óráig.

5. A temetői gépkocsiforgalom az alábbiak szerint változik:

a./ A Fiumei úti Sírkert és az Újköztemető kivételével november 1-én (szombaton) és november 2-án (vasárnap) a temetőkbe, a várhatóan nagy gyalogos forgalom miatt gépkocsival nem lehet behajtani!

Az Újköztemetőben október 31-én (pénteken) 16.00-tól 20.00 óráig, október 23-án (csütörtökön), valamint november 1-jén (szombaton) és 2-án (vasárnap) egész nap díjmentes a gépkocsi behajtás.

b./ Rendkívül indokolt esetben a temető igazgatója vagy megbízottja a nagyon idős vagy járóképtelen személyt szállító gépkocsit november 1-jén (szerdán) díjmentesen beengedheti a temetőbe, 7.00-től 12.00 óráig.

Kivételt képez ez alól az Angeli úti és a Tamás utcai temető.

c./ A kiemelt temetők belső forgalmának segítése érdekében az Újköztemető október 27-től, (hétfőtől), november 2-ig (vasárnapig) a Fiumei úti sírkertben november 1-jén és 2-án mikrobuszok segítik a közlekedést. Igénybevételük ingyenes.

6. A forgalom zavartalan lebonyolítása érdekében a temetőkben megerősített rendészeti szolgálatot biztosítunk.

7. Az Újköztemető 53-as “szóró” parcellájában Központi Kegyeleti Megemlékezést tartunk október 31-én (pénteken) 17.00 órakor. A Fiumei úti sírkert szóró parcellájában emlékpark kerül átadásra, melyet Kegyeleti Megemlékezéssel együtt tartunk november 1-jén 15.00 órakor.

Halottak napi megemlékezések további helyszínei:

Farkasréti temető: november 1-én 17.00 órakor

Angeli úti temető: november 1-én 15.00 órakor

Rákospalotai temető: november 1-én 13.00 órakor

Tamás utcai temető: november 1-én 15.00 órakor

Pestszenterzsébeti temető: november 1-én 12.00 órakor

Pestszentlőrinci temető: november 1-én 17.00 órakor

Csepeli temető: november 1-én és 2-án 16.00 órakor

Forrás: Budapesti Temetkezési Intézet Zrt.

4 hozzászólás “BKV-menetrend és temetői nyitvatartás” bejegyzésre

  1. Földhözragadva szerint:

    Mikor lesz a temetőnek a Csepeli úti oldal-ról a bejárata? Értem én, hogy a virágosoknak az az érdeke, ha a csepelről kifelé araszoló emberek az ő portékájukat bámúlják, és a zebrán áthaladók tovább lassítsák a forgalmat, de a nagytöbbség inkább haladna…:(

  2. nekünk ment el az eszünk szerint:

    szívemből beszéltél!

  3. […] BKV-menetrend és temetői nyitvatartás a mindenszenteki és halottak napi megemlékezés napjain […]

  4. Lexon szerint:

    Az enyémből is…

Itt lehet hozzászólni !