Orbán Viktor: A háborúra adott brüsszeli választól szenved egész Európa

Magyar Nemzet

Háborúpárti kormányok léteznek, de az emberek békepártiak – közölte Orbán Viktor ma reggei rádióinterjújában. A miniszterelnök jelezte, hogy ha az amerikai elnöknek szándékában állna, akkor véget vethetne a háborúnak.

Szót ejtett arról is, hogy erőseket gondol arról, hogy az ukránok megemelték a tranzitdíjakat. Továbbá kiemelte, hogy a kormány célja, hogy aki gyermeket vállal, anyagilag is jobban éljen, mint aki nem vállal. Leszögezte, hogy ha az Európai Unió nem hosszabbítja meg az ukrán gabona behozatali tilalmát, akkor nemzeti hatáskörben fogják megtenni.

– Én is türelmetlen és dühös vagyok az infláció miatt, mint mindenki. Ezt az európai politika hozta össze, először is a háború. Ha vége lenne a háborúnak, azonnal megjavulna a gazdasági helyzet – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök közölte, hogy a spekulánsok nyernek, míg az országok veszítenek a háborún.

– A háborúra adott brüsszeli választól szenved egész Európa – tette hozzá.

A miniszterelnök jelezte, hogy nem tudjuk magunkat kivonni a háború hatása alól, hiába akarjuk. – Nem várhatjuk, hogy egy tündér varázspálcával véget vet a háborúnak, hacsak Joe Biden amerikai elnök nem lényegül át egy tündérré. Ugyanakkor ha szándékában állna, véget vethetne a háborúnak – mutatott rá .

A tranzitdíj emelése 48 milliárd forintba kerül

A kormányfő kiemelte, hisz abban, hogy a mostani intézkedések elegendők ahhoz, hogy az infláció tíz százalék alá csökkenjen az év végére. Orbán Viktor szerint van igazság abban, amit a GVH állapított meg, hogy a nagy multiláncok azonnal kihasználják a lehetőséget, és emelik az árakat, amelynek komoly szerepe van az infláció mértékének alakulásában. Elmondta: figyelni kell arra, hogy mit csinál a világ. Például néhány ország a benzin esetében visszaállt az ársapkákra.

Mint fogalmazott, erőseket gondol arról, mikor azt látja, hogy az ukránok megemelték a tranzitdíjat.

A kormányfő tájékoztatása szerint három és félszeres áron vagyunk kénytelenek behozni az üzemanyagot, ami 48 milliárd forint többletet jelent. – Ez meglöki a benzin árát, és növeli az inflációt is fél százalékkal. De mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ezt a politikát ne folytassák,hogy az egekbe emelik a cső használatáért fizetett díjat, s ezzel nehéz helyzetbe sodorják a magyar családokat – jegyezte meg.

Magyarországon a legalacsonyabb az áram és a gáz ára

– A béketábor tagjainak számát, ha valami növelni fogja, az nem az amerikaiak belátása, hanem sokkal inkább az a nyomás, amit az adott ország választói fejtenek ki a kormányokra – jelentette ki a miniszterelnök. Jelezte, hogy háborúpárti kormányok léteznek, de az emberek békepártiak.

Orbán Viktor közölte: az emberek nem értik, hogy miért nem a saját gazdaságunkra fordítjuk a pénzt, és miért erőltetik egy olyan háború katonai finanszírozását, ahol patthelyzet alakult ki, s a helyzetnek nincs katonai megoldása.

Kiemelte, hogy Magyarországon a rezsicsökkentés fenntartása iszonyatos kiadást jelent.

– Még mindig Magyarországon a legalacsonyabb az áram- és a gázár. Ez pénzbe kerül. A magyar emberek is azt mondják, hogy történjen már valami. Ez Nyugaton még inkább így van. A gazdasági helyzet romlása lesz az a döntő tényező, amely rászorítja az uniós államok kormányait, hogy lépjenek be a béketáborba – jelentette ki.

– Ezt a háborút Ukrajna nem tudná vívni, ha nem adnánk ehhez fegyvert és rengeteg pénzt – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy ezzel nem kerültünk közelebb a békéhez, inkább távolabb kerültünk tőle. Mint fogalmazott, közelegnek az amerikai elnökválasztások, s kiderül, mindez hogyan hat a háborúra.

Nem hozhatunk rövid távú döntéseket

A miniszterelnök elmondta, hogy az európai politikában azoknak fontos a család, azok akarják támogatni a családokat, a fiatalokat, akik hazában és nemzetben gondolkodnak, akiknek gyermekei, és unokái vannak.

– Mi úgy gondolkodunk, hogy ha idén születik egy unokánk, akkor 2103-ban a most megszülető unokánk még élni fog. Ez azt jelenti, hogy mi nem hozhatunk csak rövid távú döntéseket. Amilyen döntést most hozunk, az kialakít egy világot, amelyben majd élni fogunk – részletezte.

Felhívta a figyelmet, hogy akiknek nincsenek gyerekeik, azok nem e nézőpont szerint gondolkodnak. Hozzátette: mivel Európában többségben vannak azok a vezetők, akiknek nincsenek gyerekeik, a demográfia kérdésköre nem kerül napirendre. A miniszterelnök szerint gyereket azok vállalnak, akik úgy gondolják, hogy vannak dolgok a világon, amelyek fontosabbak, mint saját maguk. Aki ezt nem tudja elfogadni, ott nem vagy csak nagyon kevés gyerek születik.

– A kormány célja, hogy aki gyermeket vállal, anyagilag is jobban éljen, mint aki nem vállal. Az egyik ugyanis részt vesz a jövőben, a másik pedig kiszáll a jövő alakításából

– vélekedett a kormányfő. Beszélt arról is, hogy a 2010 óta hozott intézkedések eredményként 160 ezerrel több gyermek született, sok lakást újított fel a semmiből, de a magyar ember emberek természetesnek veszik az elért eredményeket. Éppen ezért a sikerekről nem szívesen beszél, hanem arra törekszik, hogy hogyan lehetne továbblépni a családtámogatási rendszerbe, annak érdekében, hogy még több gyermek szülessen.

Orbán Viktor kiemelte, hogy Olaszország családügyi programja is kísértetiesen hasonlít a magyarra, tehát a mi családpolitikánk nem ritkaság.

– Komoly esélyünk van arra, hogy Brüsszelben el tudunk érni egy családbarát fordulatot – hangsúlyozta a kormányfő, aki szerint a családbarát kormányok száma nőhet Európában. Kitért arra is, hogy a soros magyar elnökség ideje alatt a programok között fog szerepelni a családbarát kormányzás és a demográfia kérdése is.

– A választásoknak nagy-nagy tétje lesz. Fordulat kell Brüsszelben, békét kell elérni, olyan vezetés kell, amely a világ más régióival együtt akar működni, megállítja a migrációt és a genderpropagandát, a Magyarországgal és Lengyelországgal szembeni kettős mércét elhagyja, és a családpolitikát is komolyan veszi – tette hozzá.

Komoly küzdelem lesz az ukrán gabona ügyében

– Ma jár le az ukrán gabona behozatalának tilalma. Ha ma éjfélig nem hosszabbítják meg ezt az unióban, akkor nemzeti hatáskörben néhány ország összefogva – románok, magyarok, lengyelek, szlovákok – hosszabbítja meg, s emiatt Brüsszelben komoly küzdelem lesz – szögezte le Orbán Viktor. Leszögezte, hogy Brüsszel nem hajlandó az európai emberek oldalára állni, hanem egészen más érdekeket képvisel.

– A gabonaügyben sem lengyel, szlovák, román vagy magyar, hanem amerikai érdekeket képvisel – mondta a miniszterelnök.

Mint kifejtette, az ukrán gabona nem ukrán gabona, hanem amerikai tulajdonban levő területről származó kereskedelmi termék, amely újabb dimenzióját nyitja ki az Ukrajnáról szóló vitáknak. Orbán Viktor végül kiemelte azt is, hogy jól átvertek minket az ukrán gabonával, ezért kiharcoltuk Brüsszelben, hogy az ukrán gabonát ne lehessen úgy behozni a közép-európai országokba, hogy az itt marad.

– Átmehet rajtunk, de nem maradhat Európában – húzta alá.

Forrás: Magyar Nemzet

Itt lehet hozzászólni !