Előválasztás: fölénybe került a DK az ellenzéken belül

Csepel.hu

Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége 34,76 százalékos eredményt ért el, és ezzel lett első az ellenzéki pártok miniszterelnökjelölt-választásának első fordulójában. Karácsony Gergely 27,31 százalékot, Márki-Zay Péter 20,43 százalékot, Jakab Péter 14,1 százalékot, Fekete-Győr András pedig 3,4 százalékot ért el. Összesen 616512-en szavaztak az ellenzék jelöltjeire. Ennek több mint négyszeresét, közel kétmillióval több voksot szerzett az Orbán Viktort támogató pártszövetség 2018-ban.

Országgyűlési választásokon hetven helyen lehet voksolni Csepelen, de az ellenzéki előválasztáson csak egy szavazóhely volt. Emiatt hosszú sor alakult ki a Görgey téren, az online szavazást pedig szintén alulméretezte az ellenzék. Az sem világos, hogy a kevesebb résztvevő és még kevesebb szavazólap ellenére miért tartott mégis két napig a szavazatszámlálás.

Csepel-Soroksáron dr. Szabó Szabolcs, a Momentum, a Jobbik, az ÚK, és az MMM közös jelöltje nyerte az ellenéki előválasztást. Összesen 5550 szavazatot kapott, míg az MSZP-s Komjáthi Imre 2979-et. Érdekesség, hogy a 2016-os népszavazáson csak Csepelen 21276 szavazópolgár utasította el az Európai Unió által erőltetett kötelező bevándorlási kvótát. Az illegális bevándorlást támogató Szabó akkor a népszavazás eredményét nem fogadta el, és azzal bírálta, hogy az az eredmény csúfos bukás volt. Most nem kommentálta a jóval kisebb szavazatszámot.

Miközben az ellenzék azért bírálja a Fideszt, mert a magyar választási rendszer jobban jutalmazza a nyertest, mint ahogy szerintük kellene, az általuk megalkotott előválasztás még jobban segíti az erősebb pártokat. A 2018-as országgyűlési választást az ellenzéki választási rendszerben 85,8 százalékkal, vagyis több mint négyötödös fölénnyel nyerte volna a Fidesz a kétharmados, 66,8 százalék helyett. Kizárólag ennek köszönhető, hogy az ellenzéken belül nem kiugróan magasan támogatott DK sokkal jobb eredményt ért el a többiekhez képest.

Miközben a Fidesz hónapok óta azt sulykolja, hogy az előválasztás csak egy „Gyurcsány-show”, az ellenzéki politikusok közül is egyre többen ismerik el, hogy a DK vezetője azt csinál az ellenzékkel, amit csak akar. És mivel Gyurcsányék elutasítottsága a teljes népességen belül továbbra is magas, több elemző abban is egyetért, hogy valószínűleg nem Dobrev Klára lesz a végső miniszterelnök-jelölt. A győzelem érdekében valaki mást állíthatnak majd élre. Bárki lesz az, Gyurcsánynak már van gyakorlata abban, hogyan lehet egy kormányfő helyére ugrani.

Csepel.hu

2 hozzászólás “Előválasztás: fölénybe került a DK az ellenzéken belül” bejegyzésre

  1. Körmendy szerint:

    Eszik egymást.

Itt lehet hozzászólni !