Itt az idei első hőségriasztás

Magyar Hírlap

Szerda nulla órától péntek éjfélig tartó másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére az országos tiszti főorvos – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kedden közös közleményben az MTI-vel.

Ajánlásuk szerint a kánikula idején – kiemelten 11 és 15 óra között – lehetőség szerint mindenki tartózkodjon hűvös helyen, kerülje a szervezetet terhelő fizikai munkát, ezen kívül javasolják a napi többszöri, langyos vizes zuhanyozást.

A hőségben a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért fokozottan figyelni kell a folyadékbevitelre. A vízparton a nyári napokon 11 és 15 óra között extrém magas az UV-sugárzás, ezért fontos, hogy ebben az időszakban a fürdőzők kerüljék a napozást. Ha nem tudnak árnyékba húzódni, viseljenek lehetőleg fehér sapkát vagy széles karimájú kalapot, hosszú ujjú, fehér, természetes anyagból készült inget – szól az ajánlás.

Fontosnak tartják, hogy a bőrtípusnak megfelelő fényvédő krém használatáról se feledkezzünk meg, illetve napozást követően az emberek hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, felhevült testtel semmiképp se ugorjanak a vízbe.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy autóban soha ne hagyjunk gyereket és háziállatot. A kocsiban kánikulában akár 70 Celsius-fok is lehet, és még félig leengedett ablak mellett vagy félárnyékban is percek alatt életveszélyes helyzet alakulhat ki. Kiemelték: ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy állatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

Kitértek arra, hogy a hőségben az egyébként tökéletesen működő kéményekben légdugó alakulhat ki. Ilyenkor a kéménybe beszorult hideg levegő nem engedi ki a meleg, felfele törekvő füstgázt, így az visszaáramlik a lakásba, és szén-monoxid keletkezik. Ezért fontos, hogy a nyílt égésterű vízmelegítő közelében legyen szén-monoxid-érzékelő. Ha valahol rendszeresen légdugó alakul ki a melegben, kéményseprőt kell hívni – olvasható a közleményben.

Forrás: Magyar Hírlap

Egy hozzászólás “Itt az idei első hőségriasztás” bejegyzésre

  1. Gary Ridgway szerint:

    Láttam pörgették a Putyini aranygázzal az összes puffer erőművet. 👍😎

Itt lehet hozzászólni !