Elhunyt szeretteinkre emlékezünk – Fontosabb információk

BTI, Mr. Gabee, Csepel.info

Közeleg mindenszentek és halottak napja, az elkövetkező napokban sokan látogatnak ki a temetőkbe, hogy elhunyt szeretteikre emlékezzenek.

A katolikus egyházban november elseje, mindenszentek ünnepe, az üdvözült lelkek emléknapja. A történelem folyamán mindenszentek napja szorosan összekapcsolódott az ősi kelta Samhain pogány ünneppel, mely a kelta népek számára az újév, valamint a tél és a sötétség kezdetét jelentette. Úgy hitték, hogy az elhunytak lelke ezen az éjszakán vándorol át a holtak birodalmába. A keresztény közösségek egyes településeken a pogány hagyományt követve megemlékeztek az elhunyt katolikus szentekről, így a pogány halottakra emlékező ünnep mindenszentek ünnepeként élt tovább. Halottak napját a keresztény egyház hivatalosan 998-ban celebrálta először önálló ünnepként, de már az időszámításunk szerinti 3. századtól megtalálhatók az ünnepre vonatkozó feljegyzések. November 2-án, halottak napján az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert hívekre emlékezünk. Magyarországon a halottak napja fokozatosan vált általános, felekezetektől független emléknappá.

A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. a Mindenszentek és Halottak napján, valamint az azt körülölelő időszakban az alábbi intézkedésekkel, illetve információk ismertetésével szeretné segíteni a temetőkbe kilátogatókat, családokat, hozzátartozókat.

temetőirodák idén is hosszított nyitva tartással várják az érdeklődőket az alábbiak szerint:

  • október 24-25. (szombat-vasárnap): 08:00-14:00 óráig

  • október 26-28. (hétfőtől-szerdáig): 08:00-17:00 óráig

  • október 29-november 2. (csütörtöktől hétfőig): 08:00-18:00 óráig

A köztemetők a következő időpontokban látogathatóak:

  • 2020. október 26.
  • október 28. között 7-18 óráig,
  • október 29.-november 2. között 07:00-20:00 óráig.

Rendezvények:

Az idei évben a BTI Zrt. által korábban szervezett közös megemlékezések – tekintettel a járványügyi helyzetre – elmaradnak.

A temetői gépkocsiforgalom rendje:

Az Új Köztemető kivételével, október 31-én nyitástól november 2-án zárásig tilos a gépkocsiforgalom a temetőkben.

Kérjük, hogy figyeljenek egymásra és a megelőző intézkedéseket szíveskedjenek maradéktalanul betartani!

Itt lehet hozzászólni !