Áll a bál a szomszédban – vásárfia lett a kopogtató cédula + videó

Mno.hu, Hír TV

Köszönjük, Emese!

Ismét választási csalás gyanúja merült fel az SZDSZ-nél – tudta meg a Magyar Nemzet. A lapnak egy aktivista elmondta, hogy a párt ferencvárosi kampánystábja 2000 forintot fizetett zsebbe a kopogtatócédulákért. A Magyar Nemzet birtokába került videofelvételeken a John Emese kampányát irányító kerületi elnök csupán azt kéri számon egy aktivistától, hogy miért nem vitte el az üres ajánlószelvényekkel együtt az azok kitöltéséhez szükséges választási értesítőket is.

Horn Gábor megköszönte az MNO érdeklődését, de érdemben nem tudott nyilatkozni az ügyről. John Emese úgy fogalmazott: „Nem nekem kell szabadkoznom.” Bácskai János, a Fidesz–KDNP jelöltje szerint elkeserítő és elszomorító, ami történt. A Fővárosi Választási Bizottság egyelőre nem vizsgálja a SZDSZ-es kopogtatócédula-hamisítási botrányt.

A Hír TV felvételét itt nézheti meg

A SZDSZ IX. kerületi szervezetének vezetői biztosra akartak menni, ezért fizettek a John Emesét támogató ajánlószelvényekért. A HírTV-nek nyilatkozó egyik SZDSZ-szimpatizáns állítása szerint 2 ezer forintot kaptak darabjáért – feketén, mindenféle számla nélkül. A munkára elsősorban fiatal egyetemisták jelentkeztek, akiknek kapóra jött egy kis ösztöndíjkiegészítés karácsony előtt.

„Ezt mi sem tudtuk, hogy ezért szabad-e nekünk egyáltalán pénzt elfogadnunk vagy nem. Ezért felhívtuk az OVB országos irodáját, ahol elmondták, hogy ez nem illegális, hanem ez igazából pártfinanszírozási kérdés. Tehát ha akar érte fizetni egy párt, akkor fizethet érte” – nyilatkozta név nélkül a televíziónak az akció egyik résztvevője.

Miután ezt a megnyugtató választ kapták, maguk is elkezdték gyűjteni a kopogtatócédulákat. Az egyetemistáknak feltűnt, hogy a tapasztaltabb aktivisták „hatékonyabb” megoldást alkalmaznak.

„Volt egy srác, aki elég sokat tudott összegyűjteni, olyan 14-15 darabot naponta. Aztán a második napon találkoztunk vele egy kapualjban, ahol egyszerre mentünk be és ott azt vettük észre, hogy a postaládát, amit könnyen fel lehetett feszíteni, azt felfeszítette, és kivette belőle a szavazócédulát” – folytatta a történetet a kitakart arccal és torzított hanggal nyilatkozó férfi, aki arra a kérdésre, hogy mi lett ezeknek a szavazócéduláknak a sorsa, elmondta: „Én úgy tudom, hogy ezért is megkapták a pénzt. Ebben, ugye, benne van az értesítő is, meg az ajánlószelvény is. Gondolom, én azt feltételezem, hogy ezt az SZDSZ-irodában kitöltötték értesítő alapján, és fölszámolták mint jó kopogtatócédulát.”

Az aktivista állításait a Magyar Nemzet birtokába került videofelvételek is alátámasztják. Az egyiken Janás Ferenc, az SZDSZ IX. kerületi elnöke az ajánlószelvényekkel együtt postázott értesítőket hiányolja. Az értesítő azért értékes, mert a választópolgár személyes adatait tartalmazza. Janás Ferenc az amatőr felvételen hangsúlyozta, hogy ő csak azokkal a cédulákkal tud valamit kezdeni, amelyek mellett ott van az értesítő is, mert akkor biztos lehet benne, hogy azt a választó nem adta oda másnak. A kerületi SZDSZ-elnök a hamisítás folyamatáról is beszélt a felvételen: „Ha úgy jön be, hogy behozzák így egybe az izével, az értesítővel együtt, akkor biztos lehetek… Akkor fogom, átírom, és bűnös módon aláhamisítom az aláírását” – mondta Janás Ferenc. Janás, az SZDSZ Országos Tanácsának tagja tehát nem riadt volna vissza a választási csalástól, amely 3 év elzárással is büntethető. Ebben az esetben az aláírás-hamisítás elmaradhatott a választási értesítők hiányában.

Mint ismert, John Emese SZDSZ-es ügyvivő, a Ferencváros liberális országgyűlési képviselőjelöltje hétfőn a többi párt manipulációiról szólva kijelentette: elfogadhatatlannak tartja a csalást, és arra kérte az MDF szavazóit, ha „elegük van a két nagy párt sehová sem vezető ellenségeskedéséből és visszautasítják a populista, szélsőséges politikát”, voksoljanak rá.

Nem nekem kell szabadkoznom

Megkerestük Horn Gábor SZDSZ-es ügyvivőt, de érdemben nem tudott válaszolni kérdéseinkre. John Emese, a liberálisok ferencvárosi jelöltje szűkszavúan annyit közölt: „Nem nekem kell szabadkoznom.” Az SZDSZ szombati közleményében – a tavalyi elnökválasztási csaláshoz hasonlóan – ismét manipulációval vádolta meg a hírTV és Magyar Nemzet újságíróit. Mint írják: az SZDSZ – más pártokkal ellentétben – most is törvényesen gyűjtötte össze kopogtatócéduláit, nem fizettek egyetlen ajánlószelvényért sem. Állításuk szerint a videón szereplő Janás Ferenc pedig éppen azt próbálta megtudni a kopogtatócédulákkal házaló aktivistától, hogy kinek a megbízásából jött és mik a szándékai. Arról, hogy a feltört postaládákból származó kopogtatócédulákkal mi lett, és miért beszél arról Janás Ferenc, hogy „bűnös módon” aláhamisítja az aláírást, nem szól a közlemény.

Bácskai: Ez mindenképpen elkeserítő és elszomorító

Bácskai János, a Fidesz–KDNP jelöltje az MNO-nak elmondta, hogy „sajnos egy újabb parlamenti párt is gyanúba keveredett, hogy nem feltétlenül a törvényes módját választotta az ajánlócédula-gyűjtésnek”. Mint fogalmazott: „Ha úgy gondolják bizonyos pártok, akár azért, hogy a politikai palettán maradjanak, vagy akár csak a régi, megszokott reflexek, trükkök százai, hazugságok folytán, hogy erre nekik szükségük van, akkor ez mindenképpen elkeserítő és elszomorító.”

Nem vizsgálja

A Fővárosi Választási Bizottság egyelőre nem vizsgálja a SZDSZ-es kopogtatócédula-hamisítási botrányt. A bizottság elnöke a konkrét ügyet nem ismeri, azt azonban a hírTV-nek általánosságban elmondta: már nem is vizsgálhatják azt, hiszen John Emese SZDSZ-es képviselőjelöltet jogerősen nyilvántartásba vették. A választási bizottság szerint a rendőrségnek kell majd eldöntenie, hogy történt-e választási csalás, és valóban szerepelnek-e hamis aláírások a szabad demokraták által leadott ajánlószelvényeken. Fogarasi József, a Fővárosi Választási Bizottság elnöke úgy fogalmazott: „Az arra feljogosított hatóságok eljárhatnak, a helyi választási bizottságnak – bár nem nyomozó hatóság, nincs nyomozati lehetősége – arra van lehetősége, hogy áttegye az ügyet a nyomozó jogkörrel rendelkező hatósághoz, és azok lefolytatják az eljárást.”

Nem indulhatnak Ferencvárosban a „fénymásolt cédulások”

Forrás: Mno.hu

6 hozzászólás “Áll a bál a szomszédban – vásárfia lett a kopogtató cédula + videó” bejegyzésre

  1. miska72 szerint:

    Ez az egész Kormány egy nagy MAFFIA az összes képviselővel együtt!
    EMBEREK ÉBRESZTŐ! RENDSZERVÁLTÁST!
    Gazemberek vezetik az országot!
    Gazemberek vezetik Csepelt, meg egy Szélhámos!

  2. miska72 szerint:

    Aki ott magyaráz a felvételen, hogy miért értéktelen számukra a szavazó mert nincs mellette a személy adata akitől a szavazó cédula származik, miért nincs még sitten?

  3. Laja szerint:

    Ott is maffia van!

  4. lolka szerint:

    De kiez a John Emese ?

  5. Prendick szerint:

    Ki lenne? Már mondta Tarlós is róla, hogy ő az “Szdsz kendermagos tyúkja”. Fővárosi Közgyűlés, Kendermag Egyesület, Új Degeneráció… Jeles iskolabezárató és üvegzseb felelős.
    Jellegzetes ifjú liberális. Jövőnk záloga.

  6. csollány szerint:

    Hogy képben legyetek, olvassátok el 2008 augusztusában, a ferencvárosi “családimport” kapcsán tett kinyilatkozásait. Az info archívumában megkereshető. Nem kellett lefogni azért, mert erősen tiltakozott a telepítés ellen! Amúgy az egész cédula ügy itt és most ( értsd a IX. kerület) egy lufi,a választás végeredménye szempontjából közömbös. sokkal inkább előre jelzi, mi várható 2010-ben.
    BUÉK!

Itt lehet hozzászólni !