Száznegyven komposztládát osztottak szét Csepelen

Csepel.hu

A tudatos környezetvédelem érdekében az önkormányzat idén is meghirdette a Zöld Sziget Programot, amely részeként száznegyven, egyenként 600 literes komposztládát osztottak szét ingyen csepeli ingatlantulajdonosoknak a csepeli napközis táborban.

Borbély Lénárd polgármester elmondta: az akcióval az a cél, hogy a kerületben termelődő háztartási hulladék mennyiségét csökkentsék és a zöldhulladékot helyben hasznosítsák.

Az első komposztláda programot 2011-ben hívták életre, és azóta több mint 1600 ládát osztottak ki a csepeli családok részére. A Zöld Sziget Program hét éve indult el, amikor számos fát ültettek el. A programhoz több lakossági projekt is tartozik, egyebek közt a komposztládaosztás, a virágos Csepelért és az őszi cserjeakció. Lehetőség szerint ezeket évente rendezik meg. A program fő célja, hogy a kerületben élők olyan környezetben élhessenek, amely egyre nagyobb természetközeli érzést nyújt. A komposztláda akció keretében a jelentkezőknek egy alkalommal biztosítanak komposztládát, hogy kedvet kapjanak a zöldhulladék újrahasznosítására. Azok igényelhetik, akik csepeli lakcímmel rendelkeznek és kertes házban laknak. Csepeli intézmények és kerítéssel körbezárt társasházak szintén jelentkezhetnek.

A közönségnek Rákosi Viktória kertész tartott előadást a komposztálással kapcsolatos tudnivalókról. A ládát érdemes árnyékos helyen, esőtől védve, a szomszéd kerítésétől távolabb elhelyezni. Tanácsként megszívlelendő, hogy a zöldhulladékot öt-hathetente megkeverjék, átmozgassák, levegőztessék. A komposztládába kerülhet konyhai hulladék, gyümölcsök maradékai, a szobanövények elszáradt levelei, tojáshéj, kávé- és teazacc, teafilter, fűszer- és gyógynövények, virágföld, fahamu mértékkel, kisállatok trágyája, faforgács, fűrészpor. Beletehetjük a levágott füvet, falevelet, szalmát, szénát, fanyesedéket, kerti gyomokat, használt virágföldet. Ellenben ne szórjuk oda a cigarettacsikkeket és a vegyszeres, szintetikus anyagokat. Nem árt komposztálási naplót vezetni, hogy mikor történt a hulladékok forgatása, locsolása, friss zöldek elhelyezése. Hat-tíz hónap alatt jó minőségű komposzt keletkezik így, amivel megtrágyázhatjuk a növényeinket.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !