Betörőt fogtak és életet mentettek a rendőrnők Csepelen

Csepel.hu

Az egyaránt 21 éves Szép Virág és Szép Csenge rendőr őrmesterek csupán névrokonok, de mind a ketten egy évvel ezelőtt szereltek fel rendőrnek, és szolgálnak a csepeli rendőrkapitányságon járőrként.

Szintén hasonlóság bennük, hogy ez alatt a rövid idő alatt máris figyelemre méltó teljesítményt értek el, amely elöljáróik elismerését váltotta ki: Virágot tavaly novemberben terjesztették fel önkormányzati jutalomra, Csengét pedig Terdik Tamás rendőr vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya részesítette elismerésben és jutalomban egy életmentésben való közreműködéséért nem sokkal azután, hogy rendőrnek állt.

További párhuzam eddigi életükben, hogy vidékről származnak: Virág Zala vármegyében, Csenge Komárom-Esztergom vármegyében született és nevelkedett. Egyaránt tizenéves korukban döntötték el, hogy a rendészeti, rendőri pályát választják, igaz, más-más okokból. Szép Virág Zalaegerszegen végezte el a Ganz Ábrahám Technikum rendészeti szakát, Szép Csenge a Verebély László Technikumot fejezte be rendészeti szakon. Utána összekapcsolódott az életük, mert mindketten a Körmendi Rendvédelmi Technikum másfél éves képzésén vettek részt. Innen egyenes út vezetett a csepeli rendőrkapitányságra, ahol nem együtt, hanem a szolgálati rend szerint egy-egy férfi munkatársukkal közösen végzik járőrszolgálati tevékenységüket.

Virág így idézi fel a döntését:

„Tizennégy éves koromban már elhatároztam, hogy rendőr akarok lenni. Az iskola igazgatója olyan érdekfeszítő előadást tartott a rendőri munkáról, hogy rögtön megragadott a lehetőség. Vonzónak találtam a pályát, amely nem monoton, hanem pörgős, izgalmas, rendre új kihívásokkal nézek szembe. Nem rettenek meg a nehezebb helyzetektől sem. Igazoltatásnál először általában hozzám beszélnek; ilyenkor felmérem, mennyire együttműködő az illető. Minden helyzet más, másként és másként kell kommunikálni. Nőként fontos, hogy férfi járőrtársammal együtt lépjünk fel, s ilyen értelemben nincs különbség nő és férfi között. Három hónappal ezelőtt történt egy betöréses eset, egy telephelyre riasztottak. A betörő menekülőre fogta, a járőrtársammal rohantunk utána. Átugrottam egy kerítésen, szaladtam a vasúti síneken, már több száz métert megtettünk, mire elfogtuk a betörőt. Rézkábeleket akart lopni, de rajtaveszett, és meglett az autó is, amellyel elvitte volna a kábeleket.”

Csenge ekképp beszél a munkájáról:

„Családunkban többen is hivatásos tisztek. Édesapám magasrangú katonatisztként a példaképem, akit szeretnék követni és utolérni. De a nagyszüleim is azok, tehát eléggé egyértelmű volt, hogy én is ezt a pályát választom. Elfogadtam, hogy a rendőri munka olyan, hogy ha ugrasztanak, akkor menni kell. Női rendőrként megesik, hogy az igazoltatott személyek próbálnak nem komolyan venni, vagy a férfiak úgy veszik, hogy rám jobban lehet hatni – de persze minden helyzet más. A rendőri munkát azért szeretem, mert változatos, s a legjobb benne az, hogy segíthetek másoknak. Nem egyszer előfordult, hogy öngyilkosjelölteket beszéltem le szándékukról, s csak velem, nőként álltak szóba. Máskor elég, ha a bajba jutott embert meghallgatom, s már ettől megnyugodnak. Tavaly február 3-án szereltem fel, s rá egy hétre riasztottak Királyerdőbe, mert egy idős férfi öngyilkos akart lenni. Társaimmal azonnal intézkedtünk a helyszínen, mert már felvágta az ütőerét. Szorítókötést alkalmaztunk, mentettük az életét, amíg kiértek a mentők. A férfi végül életben maradt. Pár hete láttam őt sétálni a feleségével, és ennek örültem. Ő nem ismert meg, de nem baj. Terdik Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya ekkor jutalmazott meg hármunkat az életmentésért.”

Milyennek látják Csepelt? – kérdem.

Szép Virág: „A többi budapesti kerülethez képest nyugodtabb, s magam is tapasztalom, hogy egy év alatt javult a közbiztonság: csökkent a bejelentések, riasztások száma. Persze vannak olyan körzetek, ahol több a szabálysértés. A kapitányságon jól érzem magam, szeretem a munkám. A távolabbi célom, hogy elvégezzem a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet.”

Szép Csenge: „Csepel változatos hely, sokféle szabálysértés előfordul, de összességében fejlődik a kerület, az önkormányzat a rendőrség munkáját is nagyban támogatja. A rendőrségen belül többféle szakterület létezik, engem főként a bűnügyi vonal érdekel. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemre akarok majd beiratkozni.”

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !