Február közepétől a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul

Magyarnemzet.hu

(Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Február 15-től az a személy minősül védettnek, aki három védőoltást megkapott, a 18 év alattiak esetében ugyanakkor két oltás is elegendő lesz – tájékoztatott Gulyás Gergely a Kormányinfón. A miniszter azt is bejelentette, hogy a karanténkötelezettség hét napra rövidül, a negyedik oltást pedig az orvossal való konzultáció után bárki igényelheti. Az élelmiszerárstop kapcsán elhangzott: a kormány döntése egyelőre három hónapig érvényes, de szükség esetén meghosszabbítható.

A fertőzések jelentős részét immár világszerte az omikron vírusvariáns idézi elő, ennek megfelelően pedig a következő napokban, hetekben a megbetegedések száma jelentősen emelkedni fog – hívta fel a figyelmet a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Gulyás Gergely szerint ma már egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy az omikron variáns kevésbé súlyos tünetekkel jár, elsősorban légúti megbetegedéseket eredményez. Ezért azokban az országokban, ahol immár a dél-afrikai mutáns a domináns, az látható, hogy a növekvő megbetegedésszám nem eredményezi a növekvő kórházi betegszám és az elhalálozások számának emelkedését sem.

A miniszter ennek kapcsán kiemelte, hogy a kórházi kapacitások terén jól állunk, a rendelkezésre álló ágyszámok 75 százaléka szabad, vagyis több mint nyolcezer ágy áll szabadon. Ugyanígy az oltóanyagok is bőven rendelkezésre állnak, ezért mindenkit arra biztatnak, hogy akár az oltási akció keretében, akár más módon oltassa be magát.

A legfrissebb járványügyi adatok ismertetése után a tárcavezető bejelentette, hogy a védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul. A tájékoztatás szerint ehhez nem kell új igazolványokat kiadni, mivel a QR-kód alapján ellenőrizhető lesz. Az minősül oltottnak, aki megkapta mind a három oltást, 18 év alattiaknál a két oltás is elegendő lesz – fejtette ki Gulyás Gergely, aki azt is bejelentette, hogy a karanténkötelezettség hét napra rövidül, öt nap után pedig tünetmentesen, negatív teszttel el lehet hagyni azt.

A negyedik oltással kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta: orvossal való konzultáció után bárki igényelheti azt, az erről szóló szabályozás pedig hamarosan megjelenik.

A miniszter arról is szólt, megfontolják, hogy az antigén gyorstesztek árát is befagyasszák-e, bár eddig ez a lehetőség nem merült fel.

Egyelőre három hónapig lesz érvényben az élelmiszerárstop

A Miniszterelnökséget vezető miniszter továbbá közölte, hogy a kormány gazdasági kérdésekkel is foglalkozott. Gulyás kiemelte, hogy a novemberi és decemberi adatok meghaladják a várakozásokat, így 6,5-7 százalék közötti a gazdasági növekedés. Történt ez úgy – jegyezte meg –, hogy a chiphiány miatt az autóipar sem tudott száz százalékosan teljesíteni. A miniszter kitért arra, hogy a rezsicsökkentés havi negyven, évi pedig ötszáz ezer forint könnyebbséget jelent egy átlagos családnak. Szavai szerint a benzinár plafon bevált, ezért február közepén döntenek arról, hogy meghosszabbítják-e – fűzte hozzá. A tárcavezető megismételte, hogy a szerbekhez hasonlóan nálunk is bevezetik az élelmiszerárstopot. Ennek megfelelően pedig hat termék – a kristálycukor, a búzafinomliszt, az étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, a farhát és a 2,8%-os tehéntej – esetében az árakat október 15-i szintre viszik vissza. Az élelmiszerárstop három hónapig érvényes, de szükség esetén meghosszabbítható. Akik nem tartják be a kormány intézkedéseit, azokra pénzbírság, többszöri szabálysértés esetén pedig a kereskedelmi tevékenységtől való eltiltás vár – rögzítette a miniszter. Gulyás arról is szólt, hogy az élelmiszerárak befagyasztása előreláthatólag tíz és húsz milliárd közötti kárt okoz majd a kiskereskedőknek.

A Magyar Nemzeti Bank előrejelzései szerint az év utolsó negyedére visszaállhat normál mértékre az infláció, ebben bízik a kormány is – mondta Gulyás Gergely. Szerinte egy, az egész világot érintő folyamatot nem tud a kormány megállítani, ezért próbálnak lépni ott, ahol a legfájóbb az infláció növekedése: ilyen a benzin, a banki hitelek fizetése, a rezsi és az alapvető élelmiszerek. A tárcavezető közölte, hogy az összes eddig bejelentett intézkedés 2 százalékkal csökkenheti az inflációt.

Szentkirályi Alexandra továbbá bejelentette, hogy a korábban leégett szentesi Papp László Sportcentrumot újjáépítik. A kormányszóvivő arról is tájékoztatott, hogy az ötezer lakos alatti kistelepülések polgármestereinek és település-vezetőinek illetményemeléséhez a kormány külön forrást biztosít, az erről szóló rendelet pedig hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben.

Gyurcsány és Márki-Zay ugyanazt képviselik 

A döntések után az újságírói kérdések következtek. Márki-Zay Péter korábban többek között bírálta a rezsicsökkentést és a gyermekvédelmi népszavazást. Az erre vonatkozó kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta: Márki-Zay Péter kijelentései a baloldal gondolkodásával megegyezőek. Ez egy hagyományos baloldali álláspont. Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter ugyanazt a politikát képviselik, ezért könnyű támogatnia a baloldalnak Márki-Zay személyét – fogalmazott a miniszter, aki szerint a baloldali összefogás közös miniszterelnök-jelöltje csupán direktebben fogalmaz, mint más baloldali szereplők.

– Gyurcsány eltörölte, Márki-Zay pedig rossznak tartja a 13. havi nyugdíjat, így ki lehet találni, mit tenne a baloldal, ha esetleg győzne áprilisban – válaszolta a miniszter egy másik kérdésre.

Az egészségügy privatizációja kapcsán Gulyás Gergely rámutatott: a baloldal, kormányzása idején magánosítani akarta az egészségügyet, most pedig Márki-Zay Péter szintén ezt támogatja a nyilatkozataiban. Az egészségügy privatizációja sokak érdekében áll, hiszen több mint tízmillió ügyfélről van szó – tette hozzá.

A gyermekvédelmi népszavazással kapcsolatos kérdés kapcsán úgy fogalmazott: a népszavazás a legnagyobb garancia, ami három évig köti az Országgyűlést is. A tárcavezető szerint ugyanakkor a népszavazás sem fogja megoldani a csörtét az Európai Bizottsággal.

Arra a kérdésre, hogy a főváros megkapja-e a kormánytól az Egészséges Budapest Program 2022-es forrásait, a miniszter kijelentette: a helyreállítási alapban 280 milliárd áll rendelkezésre egészségügyi fejlesztésekre, ebből 10 milliárd a főváros részére folyósítható, a kormány pedig a megállapodás szerint fog eljárni.

A meddőségi központok várólistáit illetően Gulyás Gergely elmondta: mindenki ingyenesen jogosult a meddőségi kezelések igénybevételére, azonnali elvárás, hogy mindenki rövid időn belül kapjon időpontot. A pénzforrás és technikai lehetőségek rendelkezésre állnak, októberben is csupán egy központ volt, ahol hosszabb ideig kellett várni – hangsúlyozta a miniszter, aki úgy gondolja, hogy ez a helyzet azóta megváltozott, az új rendszer életbe lépett, januártól pedig külön igazgatóság lett kinevezve a helyzet kezelésére.

A baloldal kettős mércével mér 

Lapunk kérdésére, miszerint mit szól a kormány a baloldal miniszterelnök-jelöltjének, Márki-Zay Péternek az antiszemita megnyilatkozásaihoz, Gulyás Gergely rámutatott: a baloldal úgy tett, mintha meg sem hallották volna Márki-Zay szavait, kettős mércével mérnek, az egyesült ellenzék jelöltje azonban gondoskodik arról, hogy újra és újra megkérdőjelezhető kijelentéseket tegyen. De hát ilyen miniszerelnök-jelöltet választott magának a baloldal – fogalmazott a miniszter, majd arra biztatott mindenkit, hogy próbálja meg inkább iróniával szemlélni a kampányt, és akkor nem lesz szükség nyugtatóra. Gulyás Gergely emellett szégyenteljesnek nevezte, hogy Márki-Zay Péter pártszimpátia alapján osztályozta a járványban elhunyt betegeket.

A határkerítéssel kapcsolatos kérdésre továbbá kiemelte: a baloldal egyértelműen fogalmaz a határkerítés lebontását illetően. Ugyanez vonatkozik a minibálbér megszüntetésére is.

– A minimálbér radikálisan csak jobboldali kormányok alatt emelkedett, a baloldal nyolc éves kormányzása alatt 50 ezerről mindössze 73 ezerre nőtt. Ami tehát a terveket illeti, Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter szimbiózisban élnek, hiszen az eddig elmondottak alapján Márki-Zay Péter is kifejezetten minimálbér-ellenes – mutatott rá.

Utolsó kérdésünkre válaszolva Gulyás Gergely közölte: 1 millió 450 ezer azok száma, akik már februárban megkaphatják az szja-visszatérítést, és párszáz ezren az adóbevallásuk leadása után kapnak visszatérítést.

Ezután számos kérdés érkezett Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos kijelentéseit illetően, amelyre válaszul Gulyás Gergely elmondta: elvárható, hogy a magyarországi cigány társadalmat büntetlen előéletű emberek képviseljék, azonban a kormánybiztos fogalmazása valóban szerencsétlen volt. Völner Pál ügyével kapcsolatban pedig közölte: az ártatlanság vélelme jogszabályilag továbbra is fennáll.

Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Külkapcsolatok Tanácsa azzal ijesztget, hogy a jelenlegi kormánypártok vesztése után hatalmas zavargások lesznek Budapest utcáin, és felröppentek olyan hírek, hogy a CIA beavatkozhat a választásokba az ellenzék oldalán, Gulyás Gergely kijelentette: az ellenzék a saját maga terveit vetíti ki a jobboldalra, neki pedig a CIA-val kapcsolatban nincsen információja.

A miniszter kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a kormány továbbra is hozzájárul a BKV finanszírozásához, a főpolgármester azonban a kezdeti időkhöz képest már nem konstruktív, mióta a figyelme az országos politika felé fordult és ennek kárát látja a főváros és az ország is.

A politikus közölte: február 21-én kezdődik és március 10-én zárul az Országgyűlés tavaszi ülésszaka, ezen a napon választják meg az új államfőt. Mint ismert, a Fidesz-KDNP jelöltje a posztra Novák Katalin.

Az idei országgyűlési választások kapcsán Gulyás Gergely kérdésre válaszolva közölte: a karanténkötelezettség miatt a mozgóurnák száma a korábbiakhoz képest idén áprilisban valószínűleg magasabb lesz, erre azonban a választási irodának kell felkészülnie. Arra, hogy tíz civilszervezet érvénytelen szavazásra buzdítja a lakosságot a gyermekvédelmi törvényről, a miniszter úgy reagált: az ő hátterüket tekintve ez nem meglepő.

Arról is beszélt, hogy a Vatikán részéről felmerült az igény, hogy Ferenc pápa eljönne rendes apostoli látogatásra Magyarországra. A miniszter ennek kapcsán úgy fogalmazott: Ha a Szentatya ide kíván jönni az Magyarország számára megtisztelő.

Magyarnemzet.hu

 

16 hozzászólás “Február közepétől a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul” bejegyzésre

 1. László szerint:

  Átestem a fertőzésen, orvos nem látott nulla oltás. Olyan az életvitelem emberek közé ritkán járok, lehet nem sokan kedvelnek kit érdekel. Elmentem ellenanyag vizsgálatra szigorúan SZTK alapon, ami 13 ezer Ft-ba került kártya kiállítással együtt. 50 feletti szint már jó, bennem van valami 3600 akármi. Ők tudják. Kaptam kártyát 1 hete, május 1-ig érvényes a védettség, rá van írva. Gondolom febr.15. kuka… De én utána is fogom mutogatni, mivel azt a MAGYAR ÁLLAM-tól kaptam. Legfeljebb a busz hátuljában fogok utazni mint dél-afrikában az őslakosok. Legalább hagyták volna kifutni kinek milyen dátum van rajta. Szépen vágják maguk alatt a fát…

 2. PáLoS TReND szerint:

  A MAI NAPON (2022. 01. 13.) végleg beismerte a magyarországi, de idegenszívű kormány, hogy amit korábban hangoztatott, hogy az oltás megvéd a vírustól, a megfertőződéstől, emlékszünk ugyebár, Orbán Viktor szerint az egy golyóálló mellény, ez nem igaz!!!
  Ugyanis Gulyás Gergely a kormányinfón bejelentette, ez év február 15-től a védettségi igazolvány átminősül oltottsági igazolvánnyá.
  Mit jelent mindez?
  …a gyerekeket zsigerből közjószágnak tekintik ezért is oltatják mindenáron őket ROTHSCHILD BÁB-KORMÁNYAI az mRNS-sel!!!
  …s mit jelent mindez?
  FELGYORSÍTOTT ŐRANGYAL-LEVÁLASZTÁST és NÉPIRTÁST “DÍSZCSOMAGOLÁSBAN”!!!

 3. Ray szerint:

  Ez az egész már egy globàlis marhaság!

 4. Mutyi szerint:

  Na, hány oltás kell még hogy leessen végre, hogy mekkora átb@szás az egész? Teljes mértékben ellentétes az eddigi gyakorlattal az, hogy a természetes úton szerzett védettség semmit sem ér. Teljesen nyilvánvaló, cáfolhatatlanul egy a cél: minél több oltást nyomni gyerekbe-felnőttbe egyaránt. Már csak egy a kérdés: mi húzódik meg a háttérben?

 5. apostolos szerint:

  Nézzék meg az Új norma című filmet a Videán. Ott olmondják a világ vezetői.

 6. PáLoS TReND szerint:

  MI KELL MÉG, HOGY FELESZMÉLJENEK a MÁR AKTIVÁLT FEHÉRJEHALMAZOK is?!…- mert voltak akkora marhák, hogy nem bíztak/nak a saját isteni immunrendszerükben!!!
  …és inkább magukba fogadták a Júdás faj rothschildjainak mérgét!!!
  https://orvosokatisztanlatasert.hu/mrns-oltas-szovodmenyek-miatt-elhunyt-az-europai-parlament-elnoke-david-sassoli/

 7. Gyula szerint:

  A természetes immunitás érjen annyit, mint az oltás, (többet ér) de a tesztet a letérdelt ország nem tudja benyelni. Mi nem világos? Nej jutna erre-arra, lenne baj.

 8. Nagyapó szerint:

  A kórházban koronavírus miatt elhunytak 90%-a oltatlan. “Bravó” DK!!

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

 9. kerdes szerint:

  nagyapo: mit szól a hadhazy által visszafejtett kisatírozott részhez a kiadott anyagokban?

 10. kerdes szerint:

  esetleg nyugodtan bemásolhatja ide és megmagyarázhatja. 🙂

 11. Ray szerint:

  A háziorvos azt mondta, hogy fejpénzt kapnak az oltás után, sőt bármilyen betegségben halt meg valaki, akkor is koronát erőltetik a halál okaként. Ez egy globàlis pénzszerzés.

 12. apostolos szerint:

  Az egészségügyben a személyzet 80%-a pozitív. A koronavírusban annyian halnak meg, amennyi a statisztika és az állami ukázok (mindenhol a világon) számára szükségesek (mert hogy a ténylegesen vírusban meghaltak száma kisebb, mint 1%).
  Ha valaki meghal ma kórházban, az 99,99%-ban koronavírusos (na persze).
  Ha nincs beoltva a vírus miatt hal meg, ha meg be van oltva, arról kuss van (illetve elvitte a szíve, stb.)
  Sorolhatnám a konkrét példákat.
  Ébredjenek már fel!

 13. Ray szerint:

  A kovidtesztek forgalmazója furcsamód 12. Kerületi. Érdemes megnézni a céginfon, hogy milyen cégek állnak mögötte és mikor jegyezték be. Ez az egész egy Nagy Üzlet!

 14. László szerint:

  Van ám zavar az “erőtérben”. Engedély nélkül működő orvos verekszik. Törött lábú gyereket küldözgetnek összevissza. Emlékeztek mikor a mentő késve ért ki valahová közben a beteg meghalt milyen balhét csinált a fidesz? A Gyurcsány kormány első halottja azt mondták. Tán még tüntetés is volt ha jól emlékszem.

 15. Werthan szerint:

  Alakulnak a parlamenti helyek a Mi Hazánknak!!! Csak így tovább Fidesz!!

 16. Gyula szerint:

  Nem lesztek ott, nem kell ide még egy hülye szélsőbb, szélsőjobb. 😁

Itt lehet hozzászólni !