Az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztek

Csepel.hu

Az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztek a csepeliek a Görgey Artúr téren március 15-én, ahol megkoszorúzták Petőfi Sándor szobrát. Ünnepi beszédet mondott Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese.

A megjelentek között volt Borbély Lénárd polgármester és Csepel más elöljárói, valamint Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke. Az eseményen átadták a Csepel Szolgálatáért díjat. Ünnepi műsort adtak a Baross Imre Artistaképző Intézet növendékei Kovács Gábor Dénes rendezésében.Németh Szilárd emlékeztetett rá, hogy a 174 évvel ezelőtti események rámutatnak a nemzet iránti elkötelezettségre, és példaként szolgálnak a ma élők számára. A magyarság képes volt kiállni egymás mellett, és harcolt a szabadságáért. Magyarország jelenleg is számos kihívással néz szembe, többek között a migrációval, a járványhelyzettel és a szomszédságunkban dúló háborúval. A Magyar Honvédség megbízhatóan védi az ország biztonságát, és tevékenyen részt veszt a humanitárius segélyakciókban. Az ország lakossága egyként mozdult meg a bajba jutottak megsegítéséért. Magyarországra már mintegy 270 ezer menekült érkezett. Kalandor politizálás helyett felelős kormányzásra van szükség, és „aki összevissza beszél, az háborút szít”. A magyar kormány törekvése, hogy ebből a háborúból ki kell maradni. „Ez a tavasz nem a felelőtlen beszéd ideje. Április 3-án választásokat tartanak az országban, amely a béke és biztonság melletti kiállásról is szól” – mondta Németh Szilárd.

Ezt követően koszorúzott a csepeli önkormányzat nevében Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila, Morovik Attila, Pákozdi József alpolgármesterek, valamint Vincze Anikó jegyző. A Honvédelmi Minisztérium képviseletében Németh Szilárd. Koszorúztak a Csepeli Járási Hivatal, a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja, a Lehet Más a Politika, a Csepeli Görög Önkormányzat, a Csepeli Német Önkormányzat, a Csepeli Örmény Önkormányzat, a Csepeli Román Önkormányzat, a Csepeli Ukrán Önkormányzat, a Történelmi Egyházak Csepeli Lelkész Köre, a Dél-Pesti Tankerületi Központ, a Csepeliek a Csepeliekért Egyesület, a Közösen Csepelért Lokálpatrióta Egyesület, a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat, a Vitézi Rend, a Svábok Szabad Kulturális Egyesülete, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom képviselői, valamint magánszemélyek.

Csepel Szolgálatáért díjat vehetett át Orlovácz Edit, az Algernon Alapítvány elnöke a hátrányos helyzetű diákok és családok oktatásáért és támogatásáért. Bartók Péter pedagógus, nyugalmazott igazgató, aki a Kazinczy Ferenc Általános Iskola meghatározó személyisége volt negyven éven át. Dr. Dévay Katalin főorvos, aki előbb a Csepeli Weiss Manfréd Kórház, majd a Merényi kórház baleseti sebészeti osztályán dolgozott, és mai is ellátja a csepelieket kézsebészként. Nánássy Lajos nótaénekes, aki évtizedek óta elkötelezett a magyar nóta népszerűsítése iránt. Troskáné Simoncsics Andrea óvodapedagógus, akinek színvonalas pedagógusi munkája példaértékű más közösségeknek is. Varga Lívia Éva gyógypedagógiai tanár, aki kiemelkedő tehetségével több iskolai generáción keresztül nevelte, tanította a sajátos nevelési igényű csepeli gyermekeket.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !