Orbán Viktor: Magyarország jégtörő lehet a nemzetközi konfliktusokban

Magyarnemzet.hu

Borítókép: Miniszterelnöki interjú a Kossuth Rádióban. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Tizenkétszer tárgyaltam eddig az orosz elnökkel, de ilyen különleges kérdések miatt még sohasem – összegezte az orosz elnökkel való találkozóját Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, megjegyezve: a találkozó különlegességét nem az orosz–magyar kapcsolatok, hanem a fokozódó nemzetközi helyzet okozta.

A kormányfő szerint a kormány céljai teljesültek, hiszen az orosz–magyar ügyekben jó megállapodásokat sikerült kötni, de a találkozó fókuszában mégis az Ukrajna és Oroszország közötti katonai feszültség állt. Mivel pedig hazánk is NATO- és EU-tagállam, ezért részei vagyunk ennek a konfliktusmezőnek – fogalmazott.

Van még egy-két ország, amely próbálkozik ezzel, például Németország és Oroszország jó gazdasági kapcsolatot ápol egymással – magyarázta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a franciák is saját modell alapján építik a kapcsolataikat az oroszokkal.

– Amikor jegesedik a helyzet, akkor szükség van olyan országokra, mint Magyarország, mert mi alkalmasak vagyunk jégtörőnek. Sokat és hosszan fogunk tárgyalni az orosz elnökkel – magyarázta a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta, az orosz elnökre nagyon vigyáznak hazájában, ennek a része volt a hosszú asztal is, amelynél tárgyaltak. A tárgyalás öt órán át tartott, nehéz ennyi ideig észnél lenni – árulta el a miniszterelnök. A kormányfő tisztázta: a Szovjetunióval nagyon rossz viszonyt ápoltunk, de most az oroszokkal kiépíthetünk egy jobb együttműködést.

Szerinte a baloldali kormányok alatt mindig azért jönnek külföldiek az országba, hogy vigyenek, míg most hozni akarnak ide, tőkét, beruházásokat. Orbán Viktor elmondta azt is, hogy Magyarország szuverén ország, súlya van a nemzetközi politikában. A miniszterelnök azért dolgozik, hogy megteremtse Magyarország energiafüggetlenségét, ehhez pedig szükség van Paks 2 megépítésére és egy jelentős napelem-beruházásra, amit már előkészített a kormány.

Az amerikai gáz mindig drágább, mint az orosz – árulta el Orbán. Ősszel Szijjártó Péter már megállapodott 4,5 milliárd köbméter gáz szállításáról, ezt javasolta most a miniszterelnök még egymilliárd köbméterrel megnövelni. – A megállapodás közel van, még a külügyminiszternek kell egy-két kört futnia – fogalmazott a kormányfő. Felidézte, hogy másfél éve a szakértők nagy része még azt mondta, hogy nem érdemes belelépni egy következő 15 éves szerződésbe, mert a piacon lesz elég gáz, és lehet majd olcsóbban is vásárolni.

Nyugat-Európában épp kifogy a gáz a tározókból, és nem tudnak eleget vásárolni, mert nincs hosszútávú megállapodásuk – mutatott rá a miniszterelnök. A rezsicsökkentést Magyarország az oroszokkal kötött szerződés miatt tudja megvédeni – hívta fel a figyelmet.

Arra a kérdésre, hogy Magyarországon lehet-e majd Szputnyik vakcinát gyártani, Orbán Viktor elmondta: közel vagyunk hozzá, mindkét félben megvan a szándék, de ez jogilag nem egy egyszerű dolog. Ennek az előfeltétele az, hogy az év végére a debreceni oltóanyaggyárunk első telephelye működni kezdjen.

– Egy olyan gyárat építünk Debrecenben, amely képes arra, hogy a Magyarországon használt összes vakcinát előállítsa, és miután legó-szerűen rakjuk össze, hozzá tudunk majd építeni olyan elemeket, amelyek különböző piaci igényeknek tesznek eleget – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Szavai szerint Szputnyikból és a Szputnyik Lightból a világban nagy kereslet lesz, ma is nagyobb kereslet, mint amennyit az oroszok képesek előállítani. Éppen ezért ők gyártóhelyeket keresnek, vagyis ha a járványhelyzet így marad és segítség kell, akkor tudunk velük közösen Szputnyik-vakcinát gyártani.

Orbán Viktor arra is kitért, hogy az EU szeretné látni azokat az európai gyártókapacitásokat, amelyek lehetővé teszik a kontinensen belüli gyártással az összes igény kielégítését. Ezért most keresik azokat a gyárakat, amelyeket be lehet vonni egy összeurópai gyártóhálózatba.

– Mi jelentkeztünk, és azt ajánlottuk, hogy Debrecent is vegyék bele ebbe a gyártóhálózatba – jelentette ki a kormányfő.

Orbán Viktor az interjúban arról is beszélt, hogy ameddig a tagálamok eltűrik, addig terjeszti ki Brüsszel a saját hatásköreit. Szerinte sok bürokrata fejében az a kép él, hogy az EU-nak egy Német-Római Birodalomhoz hasonló államszervezetté kellene válnia. A miniszterelnök azt mondta, a magyaroknak mindig az volt az érdeke, hogy ne birodalom épüljön a kontinensen.

– Nekünk a nemzetek Európája fenntartása az érdekünk – mondta a kormányfő.

A helyzetet azzal példázta, hogy Brüsszel most zsarolja Magyarországot, visszatartják a helyreállítási pénzeket, és azt akarják elérni, hogy változtassunk meg egyes törvényeket, például a gyermekvédelmi törvényt.

Az uniós bírák előre nyilatkoznak folyamatban lévő ügyekben várható döntésekről – hívta fel a figyelmet Orbán, szerinte ha ilyen Magyarországon történne, akkor „jogállami dzsihád” várna ránk.

– Mi nem a brüsszeliek számára akarunk főnyereményt megütni, hanem a magyar embereknek akarunk kedvezni – jelentette ki a miniszterelnök.

– Kikotyognak időnként ezt-azt, és az élelmes ember fél szavakból is megérti a helyzetet, de ennek nincs nagy jelentősége – fogalmazott a lapunk által nyilvánosságra hozott anyagokkal kapcsolatosan a miniszterelnök. Ismert, az Nyílt Társadalom Alapítvány volt vezetője mellett egy honi baloldali újságíró is arról beszélt, hogy a hazánkról véleményeket közlő külföldi riporterek nem ismerik az országot, és igaztalan vádakat is felhoznak Magyarország és a kormány ellen.

Szerinte a dolgozó embereket inkább az érdekli, hogy mennyivel tudnak többet keresni, és milyen lehetőségeik vannak az életben. – Most összességében mindenki léphet egyet előre Magyarországon, ez eredmény, és közben jönnek a külföldi újságírók, akik a magyar haverjaikra hivatkozva blődségeket írnak – fejtegette a kormányfő. Mint mondta, a tárgyalóasztalnál nem ez számít, hanem hogy kiállunk-e magunkért.

– Mindenki látja, hogy épül az ország, a nemzeti vagyon nő, olyan dolgokat tudunk megtenni, amiket korábban sosem – véli Orbán Viktor. Szerinte ha az ellenzék vádjai igazak lennének, nem tudnák például visszaadni a családosok által tavaly befizetett szja-t. – Most Magyarország előre megy, de nem volt ez így a baloldali kormányok ideje alatt – idézte fel a kormányfő.

Antall Józsefet idézve a politikai kultúráról azt mondta: ha Magyarországon az egyik oldal azt mondja a másikra, hogy gazember, akkor az annyit jelent, hogy nem értek vele egyet.

Végül a járványhelyzetet értékelve a kormányfő úgy fogalmazott: úgy látom, hogy a szorongás és a nagy félelem kezd elpárologni, ugyanakkor észnél kell lenni, „nem javaslom, hogy pezsgőt bontsunk”, hiszen az omikron még jelen van.

Igaz, nem okoz annyi bajt, mint a korábbi variánsok, de nem szabad fél vállról venni, tehát a védőoltások felvétele továbbra is fontos. Mivel az oltás a kezünkben van, a vírus pedig egyre gyengébb, ezért ez a jelenlegi helyzetet elviselhetőbbé teszi az emberek számára. Ezeket a szempontokat mérlegelve tudtuk megtenni azt, hogy az oltási igazolvány határidejét május elsejéig meghosszabbítottuk – zárta szavait Orbán Viktor.

Magyarnemzet.hu

 

28 hozzászólás “Orbán Viktor: Magyarország jégtörő lehet a nemzetközi konfliktusokban” bejegyzésre

  1. László szerint:

    “A kormányfő tisztázta: a Szovjetunióval nagyon rossz viszonyt ápoltunk” – miről beszél ez?

  2. Lennox szerint:

    Csodálatos! Nagyapó sikerült követni?

  3. Gyula szerint:

    Persze Főnök, te vagy a valaki, hagyd már magad. 🤣😛👏👍👊

  4. László szerint:

    Vlagyimir! Nem tehetünk semmit, tudod hogy nato meg uniós tagok vagyunk. Ez ha nem hangzott el ott párszor…

  5. Nagyapó szerint:

    Sok aberrált! Orbán, a jégtörő után megy Putyinhoz Macron elnök, meg Schulz kancellár!! És hová megy Gyurcsányi, meg az Alföld Géniusza?? A 3,14-el kezdődőbe!😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. pl szerint:

    Demens Salabakter! Te azt akarnád bizonyítani, h Putyin előbb OgV véleményére volt kíváncsi, és csak aztán a meghatározó vezetőkére?
    Te nagyon hülye! Max arra lehetett kíváncsi, h OgV meddig hajlandó elmenni az EU elárulásában! Mert persze, h nem mindegy neki, h az EU és hazaáruló g mennyit szarik a közös asztalra…

  7. Gyula szerint:

    Jó nagy volt az az asztal! Putyin azér’ messze rakta magát a géniusztól. 😛

  8. László szerint:

    Rövid memóriás nagyapó! Ellenzékben jégtörőék hogy ugattak Gyurcsányra mikor találkozott Putyinnal. Ment a kommunistázás.

  9. Nagyapó szerint:

    Igaz. Gyurcsányi karakán jellem, vitt még pulikutyát is Putyinnak. Nála még Kádárék is keményebbek voltak, mert adták a csődör alkatrészét, persze a csődörrel együtt.😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  10. Gyula szerint:

    Esküszöm gecc, hogy ilyen agitációt a Kínában eltöltött közel 1 évem alatt nem láttam, mint ami itt megy. Még plakátot sem. Komplett idióta megélhetési söpredék, ha buktok, éhen döglötök, vagy mi ez a rinyálás? 😁
    Az öreg trotty meg már semmilyen tisztséget nem kapott, akkor mit reszket itt? 😛

  11. László szerint:

    Miniferis Austin Power Warner által letiltott lopott videónak mennyi lesz az ára? Majd az adófizetők kifizetik.

  12. kormánypárti szerint:

    Akkor neked nincsen miért aggódnod, hiszen úgysem adózol egy fillért sem. Ne üsd az orrod az adófizetők dolgába!

  13. László szerint:

    Határon túli kipcsak testvéreink sem itt adóznak, de bele van ám ütve az orr az itteni adófizetők dolgába. Angliában is már szervezik hogy tudjanak szavazni. Miért mentek el? Valami csak nem volt jó itt. Még gyerehazafiatal program is volt, nagy sikerrel…

  14. pl szerint:

    Kormánypárti: 42000

  15. Nagyapó szerint:

    László! Nem tudom mi köze az Orbán-Putyin találkozónak az adózáshoz és a szavazáshoz – hacsak nem a trollkodás – SEMMI köze! Azért elárulom, hogy a külföldön dolgozókon kívül nem adóznak a nyugdíjasok, a továbbtanulók, a munkanélküliek. Őket is ki kell tiltani a választásból???
    Persze a trollkodásnak nem lényege az igazmondás, hanem a locsogás!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  16. László szerint:

    Nagyapó! Nem tudom mi köze az Orbán-Putyin találkozónak Márki-Zay 6 milliós, kormányos haverja által közzétett videóhoz. Hacsak nem a trollkodás – SEMMI köze!

  17. Gyula szerint:

    A Warner-nek éppen ma jelentettem az összes beragadt videót. Csak azért, mert nem kapok mást a YouTube-on, már elég volt!

  18. László szerint:

    Jól tetted Gyula!

  19. Betke szerint:

    Nagyapó, az inaktivak a vásárlásukkal, rezsi kifizetéssel adóznak, nem keveset! Konkrétan a kifizetett összeg 27%-át! Vagy az egyenlőbbek ezt is visszaigényelhetik?

  20. Gyula szerint:

    Mindjárt jön az öreg népművészeti agyagedény, hogy van (még) olyan akármi, aminek nem 27% az ÁFA-ja! 😁👍

  21. Gyula szerint:

    A patkányok a maszkra is 27%-ot dobtak, de még a teszt is 5%-os, hogy szakadtatok volna anyátokba, hogy minden IS kell már. Ehhez képest a többi kispályás volt!

  22. Nagyapó szerint:

    Macron elnök, Orbán miniszterelnök után, Olaf Scholz német kancellár előtt (felkészül
    Boris Johnson 😛) ugyancsak tárgyalt Putyin elnökkel. Macron elnök és Olaf Scholz kancellár utazása előtt még elugrott Washingtonba egy kis eligazításra. 😛
    Scholz találkozhat egy kis előzetes tájékoztatóra Gerhard Schröder ex kancellárral, aki a Gazprom igazgatósági tagja.
    Az ellenzék azért kritizálta az Orbán Viktor-Vlagyimir Putyin találkozót, mert hatalmas asztalhoz ültek. Szabó Tímea például azt hazudta, hogy mivel Putyin egy másik asztal mellett közelebb ült az argentin elnökhöz, mint Orbán Viktorhoz, így a magyar miniszterelnök „még Putyinnál is csak az alattvalói szinten helyezkedik el”. De számos ellenzéki műsorban elemezték ki baloldali megmondóemberek, hogy ez miért minősült a magyar miniszterelnök megalázásának – például a Szabadsajtó Klubban, a Kötöttfogásban, vagy az Öt-ben.
    Pár nappal később, Emmanuel Macron, az ENSZ BT-tag és atomhatalom Franciaország elnöke ugyanahhoz az asztalhoz ült le Putyinnal, az ukrán-orosz konfliktusról tárgyalni. 😛

    Fentiek után öröm volt olvasni a csepeli moslékkoalíció egyes tagjainak régebbi beírását olvasni! 😀 😀 😀

    • László szerint:
    2022. február 04., péntek – 21:42
    Vlagyimir! Nem tehetünk semmit, tudod hogy nato meg uniós tagok vagyunk. Ez ha nem hangzott el ott párszor…
    • Gyula szerint:
    2022. február 06., vasárnap – 12:25
    Jó nagy volt az az asztal! Putyin azér’ messze rakta magát a géniusztól.
    Csak így tovább!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  23. László szerint:

    Nagyapó! Soha nem derül miről tárgyalt Orbán, gondolom egy kis metrósmutyi (újat nem adhat el embargó miatt, rámondjuk hogy felújította őket) persze törte a jeget Macron meg a világ előtt. A világ sorban áll mögötte 😀 😀 😀

  24. Gyula szerint:

    De ki járt a kormánygéppel El Paso-ban? 😎
    Öreg ratyi?

Itt lehet hozzászólni !