Orbán Viktor: Százezer kisvállalkozónak továbbra is biztosítjuk a rezsicsökkentést

Magyarnemzet.hu

(Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

– Amíg háború van, infláció is van, ezért a háborús infláció letörésének egyetlen módja a béke – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. A kormányfő beszámolt arról is, hogy a magyar kormány szinte az egyedüli Európában, amely szerint a békét kell finanszírozni, nem a háborút. Továbbá Orbán Viktor közölte, hogy jövőre egy háborús inflációt kezelni képes költségvetés kell.

Öt hét után ismét a Kossuth rádiónak adott interjút Orbán Viktor. A miniszterelnök elmondta, hogy az elmúlt hetekben azért nem tudott jönni az állami rádióba, mert a kormányalakításra kellett koncentrálnia, ehhez „befelé kell gondolkodni” fogalmazott a kormányfő.

A jövő évi költségvetés összeállításáról elmondta, hogy nem volt egyszerű feladat. Orbán Viktor szerint ilyenkor el kell gondolni a teljes jövő évet. Elárulta, hogy a soproni kihelyezett kormányülésen arra jutottak, hogy a háború akár még a következő évünket is beárnyékolhatja.

–A háború következményei alól nem húzhatjuk ki magunkat – mondta Orbán. Az első ilyen hatás az infláció, ami más mint egy normál helyzetben kialakuló infláció. A kormány úgy számol, hogy a jövő évre is egy háborús inflációt kezelni képes költségvetés kell.

A büdzsének az ezzel járó gazdasági válságot is kezelnie kell. Ezért hozták létre a rezsivédelmi és honvédelmi alapot, amivel a családok életszínvonalát kívánják megvédeni. Elmondta, hogy Brüsszelben azért nem értik a rezsicsökkentés lényegét, mert nyugaton többet keresnek az emberek, nem jelent nekik akkora problémát a rezsi kifizetése.

– A költségvetés meg fogja védeni a családokat, a támogatási rendszerüket és a rezsicsökkentést is – jelentette ki a miniszterelnök. Hozzátette: 100 ezer kisvállalkozást benne tudnak tartani a rezsicsökkentésben, erről ma ad ki rendeletet a kormány.

Rendkívüli helyzetben rendkívüli intézkedésekre van szükség

Orbán Viktor elmondta, a gazdasági ügyekkel foglalkozó miniszterek szerint a kormány intézkedései 5-6 százalékot faragnak le az inflációból. Kijelentette: amíg háború van, infláció is van, ezért a háborús infláció letörésének egyetlen módja a béke.

– A magyar kormány szinte az egyedüli Európában, amely szerint a békét kell finanszírozni, nem a háborút – folytatta a kormányfő. Mint mondta, a háborús uszítókat vissza kell szorítani. Vannak üzleti körök, akik a háborút finanszíroznák, például Soros György. Orbán Viktor reagált arra is, hogy Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indítana Magyarország ellen a benzinársapka miatt. A miniszterelnök azt mondta, rendkívüli helyzetben rendkívüli intézkedésekre van szükség, ezt Brüsszelnek is meg kell értenie.

A műsorvezető felvetette, hogy nincs szó arról, hogy az olajembargó mennyi ideig jelenthet megoldást a közép-európai országoknak. Veszélyt jelent-e az importvám? – kérdezte.

– Az igaz, hogy Magyarország keményen állta a sarat – jegyezte meg az uniós tárgyalásokról Orbán Viktor, aki megjegyezte, hogy a csehek és a szlovákok nem álltak ott mellette az éles helyzetekben. A kormányfő szerint a józan ész győzött, amikor elfogadták, hogy azoknak az országoknak nem megoldás a tengeren keresztül szállított olaj, akik jelenleg szinte kizárólag csővezetéken kapják ezt a nyersanyagot.

– Nagyon kevés ország van olyan stabil politikai helyzetben mint Magyarország – vetett fel egy szempontot Orbán Viktor a brüsszeli tárgyalásokkal kapcsolatosan. Szerinte nem csupán “sunyiskodásról” van szó, amikor őt küldik ki megharcolni ezeket a vitákat.

– Friss felhatalmazás van mögöttünk, kétharmados győzelmet arattunk, a kormány gyorsan tud dönteni, mert háborús vészhelyzet van – sorolta Orbán Viktor. Hozzátette: A francia elnök helyzete hasonlatos még a magyar vezetéshez, aki szintén most nyert választást, “megnyugtató” előnnyel.

A gázcsatában más érvelés kell

– Ha kiáll az ember az olajembargó ellen, akkor mindenki megtámadja – emlékeztetett a kormányfő.

A gázembargóval kapcsolatosan elmondta, ugyanúgy kezdődik a felvetése, mint anno az olajembargóé. Először csak lebegtetik, Németország élből elutasítja, majd pár hét elteltével megváltoztatják a véleményüket. Itt már nem csak arról van szó, hogy Magyarországnak nincs alternatívája, hanem egész Európát tenné tönkre. Orbán Viktor abban bízik, hogy a józan ész kerekedik majd felül.

Orbán Viktor kijelentette: nem szabad elvitatni, hogy Ukrajnának joga van megvédeni saját magát.

– Nem az a kérdés, hogy ők mit csinálnak. Az igazi, kérdés, hogy mi, nyugatiak, és az amerikaiak mit csinálnak. Arra kellene eszközöknek bevetni, hogy béke legyen – mondta. A miniszterelnök aláhúzta: a szankciók háborús inflációt okoznak, ha Magyarország nem kezd el a béke hangján beszélni, és senki nem beszél ezen a hangon, akkor sosem lesz béke.

Körültekintőnek kell lenni a hatósági áraknál

A kormányfő felhívta a figyelmet arra: ha olyan egyszerű lenne áthárítani az extraprofit-adót az emberekre, akkor nem tiltakoznának azok piaci szereplők, akikre a kormány kivetette azt.

A miniszterelnök köszönetet mondott a bankoknak és a cégeknek, akik különadót be fogják fizetni a közös kasszába.

A hatósági árakról a miniszterelnök elmondta: Körültekintően kell eljárni, a következményeket fel kell mérni. Ahogy fogalmazott a mostani kormányban több gazdasági kérdésekkel foglalkozó miniszter is van, az ő feladatuk, hogy javaslatot tegyenek arra, hogy meghosszabbítsák-e az árstopot. Orbán Viktor elmondta, hogy ő szeretné megtartani a hatósági árakat.

A MOL vezérigazgatójának felvetésére, aki azt javasolja, hogy július elsejével fokozatosan vezessék ki a hatósági áras üzemanyagot, úgy reagált: minden a háborún múlik.

A nagy szennyezőknek kell fizetniük

A Timmermans-féle karbonadóról elmondta, hogy nem biztos, hogy időszerű a felvetése.

– Európa talán már nem is táncol a gazdasági válság peremén, hanem benne van, ilyen esetben plusz adók kivetését szorgalmazni érzéketlenség és a realitásokról való elrugaszkodás – jelentette ki a miniszterelnök.

– Ilyen emberek jobb, ha inkább nem is hoznak döntést – utalta az Európai Bizottság alelnökére Orbán, aki nagy teljesítménynek nevezte, hogy az Európai Parlament megmakacsolta magát és végre az emberek oldalára állt, amikor leszavazta a javaslatot.

A kormányfő álláspontja a témával kapcsolatban egyébként változatlan; szerinte a nagy szennyezőknek kell megfizetniük ezeket a terheket, amit a brüsszeli javaslat alapján az emberektől akarnak beszedni.

Magyarnemzet.hu

 

20 hozzászólás “Orbán Viktor: Százezer kisvállalkozónak továbbra is biztosítjuk a rezsicsökkentést” bejegyzésre

 1. kormánypárti kapd már be! szerint:

  ….és a világ első szegregációs adózási rendszerét is!

 2. László szerint:

  “Elmondta, hogy Brüsszelben azért nem értik a rezsicsökkentés lényegét, mert nyugaton többet keresnek az emberek, nem jelent nekik akkora problémát a rezsi kifizetése.” – a hanyatló nyugaton többet keresnek az emberek? Nem létezik! A KSH mást mond.

 3. kormánypárti kapd már be! szerint:

  Ma is csodálatos árfolyamokra ébredtünk!

 4. László szerint:

  Árfolyam? Elöntötte a pincéket a víz? Mi lehet ebben olyan csodálatos? Rosszindulatú pesti! Fejtené ki nézetét a vidéki disznótorosérszavazó.

 5. Géza szerint:

  Márciusban az irányadó, januári, tőzsdei árnál több mint 8 százalékkal drágábban kaptuk a gázt az oroszoktól – KSH adatbázis.

 6. László szerint:

  Ez a “trükkök százai” meg a “hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal” – ezek éjjel-nappal.

 7. PáLoS TReND szerint:

  BIZTONSÁGUNK ÉRDEKÉBEN: NACIONALISTA SPORTTÁBOR MAGYAR ÉRZELMŰ HAZAFIAKNAK 2022.08.26. – 2022.08.28.
  2022-ben is megrendezésre kerül a Nacionalista Sporttábor, mely az elmúlt években a jobboldali színtér egyik legkomolyabb sport kihívásává nőtte ki magát.
  Ha ki akarod próbálni magad extrém körülmények közt, mindezt pedig bajtársi környezetben, akkor köztünk a helyed augusztus 26. és 28. közt!
  Regisztráció és minden további részlet egyeztetése az info@legiohungaria.org mail címen lehetséges!
  Szerrel és tettel: PaLoS TReND

 8. Nagyapó szerint:

  Géza! Milyen gázt kaptunk 8%-kal drágábban? A lekötött mennyiséget, vagy az azon felettit?

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

 9. László szerint:

  A lekötött mennyiséget sem kapjuk ötödáron mint ahogy putyilinó jelentette be.

 10. Nagyapó szerint:

  Hát igen! A nyugdíjasok hat havi+13.havi nyugdíjuk után kapnak emelést júliusban!
  Franciaországban emelik a nyugdíj korhatárt és 7 EU a paradicsom (3000 Ft).
  “Igen, el lehet menni!”

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

 11. Nagyapó szerint:

  Vigyori közölte, hogy takarékoskodni kel!!! Tüttő Kata gazdasági főpolgármester helyettese elkezdte a takarékoskodást. Csepelen két panelház lakói is több mint százezer forintos távhőszámlát kaptak!

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

 12. Fater trollja szerint:

  Piaci áron van a gáz, mit tarkít már itt megint az öreg ratyi? 😁👏👍
  Kaptok, a dolgozók kárára, de sebaj, ti is mindent megfizettek!

 13. László szerint:

  Így is van nagyapó! Karácsony kinézett magának 2 tömböt. Na adjunk nekik! Amúgy nem tudják kifizetni a rezsit? Mégsem volt elég az eddigi emelés? Kevesebb csirkefarhátat kéne venni, több jutna számlára.

 14. Fater trollja szerint:

  Ma a Vezér megkapja a 2 millás béremelést.
  Fasza egy ország lett ám ez.

 15. Fater trollja szerint:

  Te Fater!
  Ha már meccs félidőben is ezt az agitpropot tolja marsianikó, csaxólok, hogy a fűtésszámlát keressék a Szövetkezeten, aki beküldte nekik az adatokat!
  Nem jött össze! 😁👏👍

 16. László szerint:

  Nehéz idők járnak, mindenkinek lehetnek megemelkedett kiadásai. Orbán sem kivétel. Ő is csak ember…

 17. Fater trollja szerint:

  “a kormány elfogadhatatlannak tartja és a leghatározottabban elutasítja, hogy a Ryanair a légitársaságokra kivetett extraprofit-különadóját áthárítja az utazókra – ezt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter jelentette ki az Index megkeresésére.”
  Mire gondolt ez a jó kiállású úriember? 😁😎😛

 18. pl szerint:

  “A Ryanair véleménye a különadóról: küldenek Nagy Márton miniszternek egy Közgazdaságtan tökfejeknek című könyvet”

 19. Fater trollja szerint:

  Aki ráér…
  HA van régi gázszámlája, 1+ éves, hasonlítsa össze a mostanival. 😛
  Ennyivel biztosan nem lett jobb a “fűtőérték”! 💰

 20. László szerint:

  “A magyar kormány engedélyezi „a NATO reagáló erők Magyarország területén szárazföldi és légi úton történő áthaladását, illetve Magyarországra történő települését” – jelent meg a Magyar Közlönyben.

Itt lehet hozzászólni !