Tíz éves a Tamariska Táncműhely

Csepel.hu

Nyárköszöntő tanévzáró műsorral egybekötve ünnepelték fennállásuk tízedik jubileumát a Tamariska Táncműhely néptáncosai a Csepeli Munkásotthonban június 12-én.

Ezúttal is színvonalas táncprodukciókkal léptek a nagyközönség elé a Cseperedők Óvodás Néptánccsoport, az Árvalányhaj-, a Báránypirosító- és a Tamariska Néptánccsoport, valamint a régi Fátyolvirág tánccsoportok tagjai. Az ünnepi műsoron a Zagyva Banda zenekar muzsikált.

Nyitószámként új kalocsai koreográfiát vittek színpadra a Báránypirosító és a Tamariska néptáncosok. Ezután a legkisebbek, az óvodások bemutatták hogyan kezdődik el az együttesvezető Sári néninél a néptáncos nevelés. Az Árvalányhaj kisiskolások régi rábaközi koreográfiát táncoltak, majd őket követték a boncidai magyarok tánca a legnagyobbak előadásában. Az erre az alkalomra összeállt hajdani Fátyolvirág néptáncosok pedig régi kedvenc koreográfiájukat moldvai táncokat adtak elő.

A jubileumi tanévzáró műsor szünetében az érdeklődők megtekinthették a június 2-án megnyílt 10 év-100 kép című fotó- és emlékkiállítást, amely a táncműhely életéből kedves pillanatokat elevenít fel a Munkásotthon galériájában.

A teltházas színházteremben hatalmas taps kíséretében folytatódtak a második felvonás műsorszámai is. A repertoárban szerepelt többek között májusjárás a Bodrogközben, felcsíki férfi táncok és nagyecsedi táncok. A táncművész növendékek szilágysági csárdással és ugrálós improvizációval léptek fel. A közönség szintén nagy tapssal jutalmazta a zárószámot előadó sárközi gyereklagzi néptáncosait.

A jelenleg 87 tagot számláló Tamariska Táncműhely jubileumi táncműsorának remek koreográfiája zömében Hudákné Farkas Sára együttesvezető-koreográfus érdeme. Kérdésünkre elmondta, hogy munkáját most már negyedik éve az együttes művészeti asszisztense, Nagy Valter táncpedagógus hallgató is segíti.

A táncműhelyben három éves kortól egészen középiskolás korig oktatják néptáncra a gyerekeket. A kezdetekkor 2012 szeptemberében azzal a céllal jöttek létre, hogy a család minden tagját megszólítva a népi kultúra iránt elkötelezett közösséget is alkossanak. A szorgalmas munka meghozta gyümölcsét, hiszen számos sikereket értek el versenyeken és fesztiválokon. Első nagysikerű koreográfiájukkal a második helyezését érték el a Méta Fesztiválon. „Egy tehetséges óvodás tánccsoporttal, a Cseperedőkkel kezdtem az indulást. Később úgy gondoltam, hogy a néptáncoktatás mellett a családokkal egyfajta közösséget formálva szervezzünk programokat, ismerjük meg a népi kultúrákat, a népi hagyományokat. Többször részt vettünk a balatonboglári Méta Fesztiválon pünkösdkor, kétszer dobogós helyen végeztünk. A Dunán-innen,Tiszán túl népművészeti versenyen a Pest megyei fordulót 2016-ban megnyertük. Az országos döntőn pedig 2014-ben a harmadik helyezést értük el. A gyerekek regionális táncversenyeken is indulnak, fődíjat és különdíjat is hoztunk már. Büszkeséggel tölt el, hogy négy gyermekem mára a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatója lett” – mondta el lapunknak a néptánc-pedagógus.

Csepel.hu

 

Itt lehet hozzászólni !